Dr. Lan Lin pojasnil poslovanje in vizijo Gorenja

Danes so svetnice in svetniki na seji sveta prisluhnili predstavitvi poslovanja podjetja Gorenje. Trenutno situacijo v Gorenju, cilje in vizijo je predstavil glavni direktor dr. Lan Lin, ki je povedal, da bo Gorenje leto končalo s 40 milijoni evrov izgube, zato so potrebne velike spremembe, glavni izziv pa je povišanje učinkovitosti, saj je podjetje pol manj produktivno kot konkurenčna podjetja. Verjame, da se bo to z ustreznimi ukrepi spremenilo v naslednjem letu, ko naj bi se kazalniki uspešnosti izboljšali vsaj za od 10 do 15 odstotkov. Strošek dela proizvodnega delavca je po mnenju vodstva v Sloveniji visok, zaposlenih v Gorenju je preveč, izkoriščanje proizvodnih zmogljivosti pa je slabo. Zato nameravajo število zaposlenih z mehkimi metodami zmanjšati za 20 do 30 odstotkov, a ne le v Velenju. V to je vključen tudi oddelek za prodajo in trženje z zaposlenimi po vsej Evropi.

Dr. Lan Lin je povedal, da je vzrok za izgubo v podjetju tudi dvig minimalne plače, neučinkovitost pa se kaže še zaradi starih računovodskih modelov, ker so prenašali stroške razvoja v prihodnja leta, in zastarele opreme, ki je konkurenca sploh ne uporablja več. V prihodnjem letu načrtujejo milijardo evrov prihodkov od prodaje, kar je 14,5 odstotka več kot letos, in dobiček v višini 30 milijonov evrov. Načrtujejo tudi izboljšanje proizvodne učinkovitosti za osem odstotkov. In če bi jim vse to uspelo, bo sledila tudi izgradnja nove tovarne televizorjev v Velenju, a najprej je potrebno izboljšati učinkovitost podjetja.

Na seji so bili prisotni tudi predstavniki delavcev. Delavski direktor Drago Bahun je povedal, da je pri ciljih zelo pomembno, kdo jih bo dosegel. Pomembni so zaposleni, ki morajo soustvarjati s podjetjem. Povedal je tudi, da so zaposleni zaradi vseh informacij, ki prihajajo v javnost zaskrbljeni, ne vedo, kaj bo s podjetjem, kaj z njihovimi delovnimi mesti. Po njegovem mnenju je samo zadovoljen delavec dober delavec in to bi moralo upoštevati tudi sedanje vodstvo. Z njim se je strinjal tudi predsednik sindikata Skei Gorenje Žan Zeba, ki je poudaril, da se tudi zaposleni zavedajo, da so nekatere spremembe nujno potrebne, a meni, da so pritiski na ljudi preveliki.

Podžupan Peter Dermol je še enkrat poudaril, da se lokalna skupnost zaveda resnosti položaja v podjetju, ki je že skoraj 70 let nosilni steber gospodarstva v regiji in povedal, da si v Velenju ne želijo delitve Gorenja in odhoda nekaterih zaposlenih v Ljubljano. "Zavzemamo se za ohranitev obstoječih delovnih mest v Velenju in ustvarjanje novih. Prav tako smo kot lokalna skupnost pripravljeni pomagati in podpirati Gorenje – Hisense pri njihovih zahtevah po ustrezni cestni povezavi in podpirati nadaljnji razvoj Gorenja v Velenju. Verjamemo, da lahko vodstvo enako dobro dela tudi, če ostane v Velenju," je dejal Dermol.

Svetnice in svetniki so potrdili Sklep o stališčih Sveta Mestne občine Velenje do aktualnega dogajanja v podjetju Gorenje. Sklep si lahko ogledate s klikom TUKAJ.

Komentiraj