V nedeljo se spomnimo vseh žrtev prometnih nesreč

Vsako tretjo nedeljo v novembru je svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč in ob tej priložnosti vsako leto učenci in učitelji ene izmed velenjskih osnovnih šol pripravijo posebno prireditev. "Letos zaradi epidemije koronavirusa dogodka ne moremo pripraviti, je pa prav, da se v nedeljo, 15. novembra, vseeno poklonimo spominu na vse žrtve prometnih nesreč," so zapisali na Mestni občini Velenje.

Na območju Policijske postaje Velenje je leta 2015 je v prometnih nesrečah umrla 1 oseba, 149 jih je imelo telesne poškodbe. Tudi leta 2018 je v prometnih nesrečah umrla 1 oseba, telesne poškodbe je imelo 126 oseb. Lani sta v prometnih nesrečah umrli dve osebi, 119 jih je imelo telesne poškodbe. Po najpogostejšem vzroku se je 62 prometnih nesreč zgodilo zaradi neprilagojene hitrosti, 45 zaradi strani in smeri vožnje, 37 zaradi neustrezne varnostne razdalje in 31 zaradi neupoštevanja pravil prednosti.

Letos ni v prometnih nesrečah na območju Policijske postaje Velenje umrla nobena oseba.

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč je dan, ko se pod pokroviteljstvom Združenih narodov, WHO in FEVR (Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč), po svetu spomnimo vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah skupaj z njihovimi bližnjimi, prijatelji, sodelavci in znanci. Na slovenskih cestah je od leta 1991 do 2019 izgubilo življenje 7.628 oseb, 303.238 pa se jih je telesno poškodovalo. Letošnji slogan je SPOMINJAJMO se preminulih, POMAGAJMO preživelim in UKREPAJMO za boljšo zdravstveno oskrbo ponesrečencev.

Zavod Varna pot, ki je ob podpori vladnih in nevladnih organizacij koordinator aktivnosti ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč, vabi k ogledu aktivnosti na njihovi spletni strani (KLIK TUKAJ) in socialnih omrežjih.

"Bodimo odgovorni in previdni na cesti, pazimo nase in na druge!" MO Velenje.

Komentiraj