Mednarodni dan turističnih vodnikov praznujemo tudi v Šaleški dolini

Praznovanje Mednarodnega dneva turističnih vodnikov, ki bo 21. februarja, bodo v Šaleški dolini pospremili s številnimi aktivnostmi. Ta dan je sicer namenjen turističnim vodnikom, da se predstavijo z raznolikimi brezplačnimi turističnimi vodenji. Na tak način želijo povečati ugled poklica turističnega vodnika in širšo javnost informirati o tem, kaj je turistično vodenje.

V okviru praznovanja se bodo virtualno predstavili nekateri turistični vodniki Šaleške doline, ki delujejo v okviru Zavoda za turizem Šaleške doline, prav vsi pa bodo preko pošte prejeli zahvalo in majhno pozornost. Video vsebine boste lahko spremljali preko spletne strani visitsaleska.si in preko družbenih omrežij @VisitSaleska (Fb, IG, Youtube …), in sicer od srede do nedelje (17. – 21. 2.).

Spletne dogodke ob mednarodnem dnevu turističnih vodnikov pripravlja tudi Muzej Velenje. V soboto, 20. februarja, bodo na svojih družbenih omrežjih povabili k ogledu predstavitvenih filmov o Grilovi domačiji in Kavčnikovi domačiji, ki so nastali v koprodukciji Muzeja Velenje in Studia Mozaik. V nedeljo, 21. februarja, ob 17. uri pa vabijo na ogled spletnega vodenja po muzejskih enotah z naslovom »Moj muzej«. Na nekoliko drugačnem vodenju bodo vodniki in kustosi Muzeja Velenje predstavili zgodbe, predmete in druge muzejske drobtinice, ki so jim še posebej blizu.

Skladno z veljavnimi omejitvami bodo na voljo tudi ogledi na lokaciji:

PETEK, 19. 2. 2021

  • 10.00 in 11.00 Brezplačen ogled veličastne Vile Biance (Stari trg 3, Velenje)

SOBOTA, 20. 2. 2021

  • 10.00 Brezplačen voden ogled prenovljenega mestnega trga v Šoštanju

NEDELJA, 21. 2. 2021

  • 10.00 in 11.00 Brezplačen voden ogled Prireditvenega prostora ob Velenjskem jezeru
  • 10.00 - 17.00 Dan odprtih vrat Muzeja usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju
  • 10.00 - 17.00 Dan odprtih vrat muzeja na Velenjskem gradu

Zaradi zagotavljanja varnosti vas vljudno prosijo, da se na dogodke predhodno najavite preko e-pošte turizem@velenje.si ali telefona 03/ 896 17 15. Vsi dogodki so organizirani v skladu z ukrepi in priporočili NIJZ, zato vas naprošajo, da jih tudi vi dosledno upoštevate.

Poklic turističnega vodnika v Sloveniji spada med regulirane poklice, kar pomeni, da je zanj potrebno narediti licenco na državni in lokalni ravni. V Šaleški dolini imamo v Register turističnih vodnikov vpisanih skupno 56 lokalnih turističnih vodnikov. V zavodu za turizem se zavedajo pomembnosti dela turističnih vodnikov in njihove vloge pri ozaveščanju naravne in kulturne dediščine in tematskih vodenj, ki puščajo pri obiskovalcih pomembne sledi.

"Lansko leto je bilo za turistična vodenja zelo težko. Turistični vodniki so bili zaradi razglašene epidemije in vseh ukrepov eni izmed bolj prizadetih. Ponosni smo na njihovo delo, saj tudi zaradi njih obiskovalci našo destinacijo zapuščajo s prijetnimi spomini in se radi vračajo.  V Zavodu za turizem Šaleške doline ob Mednarodnem dnevu turističnih vodnikov iskreno čestitamo vsem turističnim vodnikom in želimo veliko uspehov pri izvajanju turističnih vodenj," ob tem sporočajo iz Zavoda za turizem Šaleške doline.

Komentiraj