Kaj se v četrtek, 14. 03., dogaja v Velenju in okolici?

Seznam dogodkov, ki se bodo odvijali v Velenju in okolici. Za več informacij o dogodku, kliknite na naslov. *Ste opazili napako? Pišite nam na Facebook profilu Velenjcan.si, kjer smo hitreje dosegljivi. Hvala!

14. 3. 2019 ob 10.30

Likovna delavnica za skupine iz vrtca

Likovna delavnica za skupine iz vrtca ob razstavi Dominika Mahniča in Stojana Kneževića.

Po ogledu razstave bodo otroci ustvarjali v likovni delavnici z likovno pedagoginjo Nino Cvirn.

Galerija Velenje
Prost vstop


14. 3. 2019 ob 16.00

Mesečno druženje članov Društva upokojencev Vinska Gora: Pa zapojmo eno po Šentjanško

Skupaj s vsaj tremi glasbenimi skupinami bomo zapeli, kot pojemo ob različnih priložnostih na srečanjih. Druženje bo izzvenelo kot praznovanje marčevskih praznikov.

Spodnja mala dvorana v Večnamenskem domu Vinska Gora
Prost vstop


14. 3. 2019 ob 16.30

Pozdrav pomladi 2019

Območna revija otroških in mladinski pevskih zborov Šaleške doline

Tradicionalna revija, na kateri se predstavijo otroški in mladinski pevski zbori, ki delujejo v Šaleški dolini.

Dom kulture Velenje
4 EUR


14. 3. 2019 ob 18.00

Na čaju s Stojanom Kneževićem in Dominikom Mahničem

Stojan Knežević je študiral slikarstvo na ALUO v Ljubljani pod mentorstvom Emerika Bernarda in Hermana Gvardjančiča. Diplomiral je leta 2007. Svoja dela je razstavljal na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Živi in ustvarja v Velenju in Topolšici. Leta 2005 je prejel priznanje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje in leta 2007 nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje za posebne umetniške dosežke.

Dominik Mahnič je po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani  nadaljeval študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer leta 2008 diplomiral ter si leta 2013 pridobil naziv magister umetnosti, smer video, pod mentorstvom prof. Sreča Dragana. En semester je svoje znanje poglabljal tudi na Wanganui School of Design na Novi Zelandiji. Je ustanovitelj mednarodne zveze mestnih lovcev, videast, ulični umetnik, izdelovalec, intermedijski umetnik in slikar.

Pogovor bo vodila kustosinja razstave mag. Milena Koren Božiček.

Galerija Velenje
Prost vstop


14. 3. 2019 ob 19.00

Pozdrav pomladi 2019

Območna revija otroških in mladinski pevskih zborov Šaleške doline

Tradicionalna revija, na kateri se predstavijo otroški in mladinski pevski zbori, ki delujejo v Šaleški dolini.

Dom kulture Velenje
4 EUR


14. 3. 2019 ob 19.19

Gašper Blažič, Slavko Kmetič: Stavka, ki je iztirila rdeči režim

Knjiga govori o veliki stavki strojevodij, ki se je zgodila konec leta 1988, ter o okoliščinah, ki so pripeljale do omenjene stavke. Predvsem so bile to tedanje gospodarske, finančne in socialne razmere v razpadajoči SFR Jugoslaviji, ki se je utapljala v dolgovih, hiperinflaciji ter sivi ekonomiji. Glavni del knjige je dolg intervju z glavnim akterjem stavke Slavkom Kmetičem, ki je bil v tistem času vodja stavkovnega odbora. Stavka je sprožila poseg komunistične oblasti, ki pa je morala vsaj delno popustiti zahtevam stavki je bil tudi ustanovljen prvi neodvisni sindikat, ki ni bil več del režimske sindikalne strukture, omenjeni sindikat pa je odigral tudi pomembno vlogo v slovenski  stavkovnega odbora. Kmalu po pomladi, predvsem pri preprečitvi t. i. mitinga resnice decembra 1989. Z avtorjema se bo pogovarjala mag. Alenka Gortan.

Knjižnica Velenje (Preddverje)
Prost vstop


14. 3. 2019 ob 20.30

Robert Jukič – Šlagerji, stiskavci, šutke

Max klub Jazz festival (4)

Robert Jukič – kontrabas
Tomaž Gajšt – trobenta
Boštjan Simon – saksofon
Kristijan Krajnčan – bobni

Preskok, odmik, premik, zamik, krik, dotik, vzklik, vznak, vzpon, razpad, naskok, opomin, opomba, pripomba, komentar, ogled, pregled, razgled, z več kot eno besedo Zbrana dela, zvezek XIII: “Rezultati, posledice, ostanki”. Novi kvartet Roberta Jukiča združuje izredno radovedne in podkovane, predane in zavzete, drzne in predrzne, nasmejane in objokane, zaljubljene in razočarane, zamišljene, odsotne in prisotne, zloglasne in pregnane, razigrane, plesne za leve in desne, klasike za zveste in resne, neresne ob neprimernih trenutkih, motivacijske za impluzivne, ki se ravnajo po občutkih, temperamentne za korake plesne, pomirjevala za situacije stresne, polke, valčki, kolo polsobno, kvartet za štiri, kvartet za nas in za vas, kvartet za včeraj, danes in jutri, šlagerji, stiskavci, šutke, kvartet za krasne trenutke. Strupena šmarnica, cvetober cvetobera jagodnega izbora, najžlahtnejša plesen, senca napora, kamen spotike, pesem upora, dragulji skriti, sveže žemljice, njihove in oni njihovi kremeniti, topel kamin, čiste rase, kranjske klobase, čistost in bistvo naših naravnih tekočin, depeše in note, sirove lunknjice, zlati ribici peša spomin.

Max klub jazz abonma 2019 velja tudi za koncertne dogodke Jazz Ravne.

Max klub Velenje
10 EUR (Abonma 50 EUR, dijaki, študenti in upokojenci 40 EUR)


14. 3. 2019 od 7.00 do 15.0015. 3. 2019 od 7.00 do 14.00

Krvodajalska akcija

Krvodajalska akcija za potrebe Zavoda za transfuzijsko medicino Republike Slovenije.

Restavracija Pod Jakcem, Partizanska cesta 12, Velenje
Prost vstop


14. 3. 2019 od 13.00 do 20.00

Središče mladih in otrok Velenje: delavnice, igre, pomoč pri učenju

Mladim so na voljo opremljeni prostori za kvalitetno druženje in igro. Poleg tedenskih tematskih delavnic (športno-rekreativnih, sprostitvenih, glasbenih, filmskih, kuharskih,…), organiziramo vodene terenske ekskurzije, izlete, večdnevne tabore, tečaje, zanimiva predavanja, skupnostne akcije in razvijamo prostovoljno delo.

Prost vstop


11. 3. - 25. 3. 2019 ob 17.00

Razstava likovnih del dijakov umetniške gimnazije likovne smeri, Gimnazija Velenje

Na likovni razstavi se bodo s svojimi deli predstavili dijaki umetniške gimnazije likovne smeri. Dela so nastala pri strokovnih predmetih risanje in slikanje, bivalna kultura in likovna teorija.

Vila Bianca
Prost vstop


4. 3. - 25. 3. 2019

Razvajaj se v mestu – večdnevni promocijski dogodek

Razvajaj se v mestu - večdnevni promocijski dogodek Mestna občina Velenje želi z raznolikimi dejavnostmi v mestno središče privabiti čim več občanov in obiskovalcev. S tem namenom že od leta 2015 deluje tudi Odbor za mestni marketing, ki išče nove priložnosti za ohranjanje in nadaljnji razvoj mestnega središča. Projekt Razvajaj se v mestu ob mednarodnem dnevu žena pripravljamo že šesto leto zapored. K sodelovanju smo povabili lokale v mestnem središču, ki bodo v času od 4. do 25. marca pripravili posebno ponudbo za žene.

Mestno središče
Prost vstop


4. 3. - 22. 3. 2019

Projekt ERASMUS+ mobilnost-Strukovna škola Đurđevac (Hrvaška)-Skills in IT and Mechatronics Practical Learning

Na MICu bodo izvedli praktično usposabljanje 11 hrvaških dijakov na področju mehatronike, avtomatizacije procesov in robotike.  

Šolski center Velenje
Prost vstop


1. 3. - 31. 3. 2019

Bralka meseca

Bralka meseca marca je Andreja Švigelj. V vitrinah steklenih dvojčkov je predstavila svoj izbor knjig, ki so se jo dotaknile, jo očarale, potrdile njene vrednote in razmišljanja, jo razveseljevale … Ko je hodila po tujih deželah, jih je poskušala razumeti tudi preko njihovih pisateljev. Vsako od prebranih knjig je doživela na drug način. V spominu ji je ostala misel nekega pisatelja: »Tisti trenutek, ko napišem knjigo, le-ta zaživi svoje življenje.« Ne zamudite ogleda steklenih dvojčkov meseca marca.

Razstavo je pripravila Stanka Ledinek.

Knjižnica Velenje (Steklena dvojčka)
Prost vstop


21. 2 . - 30. 3. 2019

Dominik Mahnič in Stojan Knežević: Pod svobodnim soncem

Slikarska in video razstava

Akademska slikarja Dominik Mahnič in Stojan Knežević že nekaj let raziskujeta možnosti žanra krajinskega slikarstva. Medtem ko Mahnič krajino slika izključno na prostem, Knežević ustvarja tudi v ateljeju.

Galerija Velenje
Prost vstop


22. 2 . - 31. 3. 2019

Razstava Kajuhove pisemske korespondence

Ob obletnici smrti pesnika Karla Destovnika Kajuha smo pripravili razstavo o pesnikovem dopisovanju s publicistom Francem Šebjaničem, srbsko pisateljico Milko Žicino in pesnikom Radovanom Zogovićem. Avtorica razstave je Andreja Jurkovnik.

Knjižnica Velenje (Domoznansko razstavišče)
Prost vstop


18. 2 . - 18. 3. 2019

Zgodba o kipu Marije v Šoštanju

V Šoštanju sredi Trga bratov Mravljakov stoji kip Marije v podobi lurške Matere božje. S sklenjenimi rokami in rožnim vencem spodbuja k molitvi. Po izročilu jo nekateri domačini imenujejo Marija Rožnovenska. Kip stoji danes na isti višini, kjer je stal ob prvi postavitvi leta 1892 in na istem trgu, takrat imenovanem Glavni trg. Avtor razstave je Rajko Zaleznik.

Knjižnica Velenje (Sončna stena)
Prost vstop


1. 10. 2018 - 30. 6. 2019

Razstava "Litosfera"

Gostujoča razstava vzorcev kamnin iz študijskih zbirk Oddelka za geologijo Naravoslovno tehnične fakultete Univerze v Ljubljani.

Velenjski grad
Prost vstop

Komentiraj