Šaleški jamarji raziskovali Penk in našli novi jami

Jamarji Šaleškega jamarskega kluba Podlasica Topolšica so se odpravili na novo raziskovanje, tokrat kar v njihovi matični občini Šoštanj, kjer so prišli do novih odkritij.

Že nekaj časa so si želeli ogledati jame v soteski Penk in hrib proti Skornem. Ko so se pripeljali pred železniški tunel, sta jim v oči padla dva kuclja. Po nekaj metrih hoje so pričeli opažati male rove in niso hodili dolgo, ko so prišli pred jamo. Tokrat so bili glavni raziskovalci mladi jamarji, ki so pogumno raziskovali jamo in ji nadeli tudi ime. V jami so mladi razikovalci videli ogromno žuželk in jo tako poimenovali Žuželkin rov. Izmerili so 10 metrov zelo lepo oblikovanega vodnega rova. Na sredini ima lep mostiček, pod katerim so zlezli, tik za njim pa so lahko mladi jamarji že stali pokonci.

A tukaj se njihovo raziskovanje še ni zaključilo. Ko so se vračali so se med hojo mimo hiš ustavili pri domačinih in dobili so namig za še eno jamo. Zavili so nazaj po cesti proti Šmartnemu, kjer naj bi bila pri starem kamnolomu še ena jama. Tako so štorkljali z jamarskimi kombinezoni po Penku. Jamar Simon je že na daleč videl vhod. Kmalu so se že vsi zbrani čudili zelo zanimivi jami.

"Vhod se elipsasto odpira pod steno. Skozi vhodni del teče manjši potoček, ki je najverjetneje bolj živ v času padavin. V sami notranjosti vidimo, da je jama nastala v konglomeratu. Če slediš potočku, prideš do zelo lepega kotlička, ki je bil poln vode. Od tu se rov nadaljuje in cepi v dva dela, ki se kar kmalu združita in nadaljujeta v neprehodni razpoki. Notri sta s stropa visela dva mala podkovnjaka. Jamo smo poimenovali Zijalka v Penku in namerili smo 14 metrov. Z dobrim izkupičkom raziskovanj smo se vračali do avtov, veseli, da smo v naši matični občini Šoštanj prišli do novih odkritij. Sedaj je v Penku že 9 jam. Verjetno se skriva še kakšna jama in z veseljem se bomo še vrnili," so zapisali jamarji. 

Podrobnejši zapis s tudi kakšno zanimivostjo in fotografijami si lahko preberete s klikom TUKAJ.

Komentiraj