Na današnji dan - DAN MLADOSTI (25. maj)

25. maja so v času Jugoslavije praznovali Dan mladosti, praznik jugoslovanske mladine. Na ta dan je svoj rojstni dan praznoval takratni predsednik države Josip Broz 'Tito' (rojen sicer 7. maja), ob tem pa so se po nekdanji skupni državi odvile številne proslave in športne prireditve v šolah.

Glavni simbol praznika je bila Štafeta mladosti, ki je vsako leto svojo pot pričela iz drugega mesta ter bila nato nošena okoli mesec in pol skozi vse jugoslovanske republike ter svojo pot zaključila 25. maja v Beogradu, glavnem mestu SFRJ. Predaja štafete je bila prireditev, v kateri je sodelovalo več tisoč mladih iz vse Jugoslavije, eden od njih pa je na koncu predal štafeto Titu in mu izrekel voščilo za rojstni dan. Predaja štafete se je prenašala tudi po televiziji.

Na ta dan so najstarejši pionirji, običajno v 7. razredu osnovne šole, bili sprejeti v vrste mladincev.

Letos, 4. maja, je minilo 40 let od smrti Tita.

V Velenju že od leta 1977 stoji največji spomenik Tita. Visok je 6 metrov, skupaj s podstavkom pa kar 10 metrov. Danes je bronasti velikan mestna ikona, osrednja turistična zanimivost in spomenik času.

Spomenik, ki je pomemben del naše kulturne dediščine, so prejšnji teden popisali vandali. Grafite so počistili in danes se spomenik ponovno blešči v vsem svojem sijaju.

Komentiraj