Search
Search
Close this search box.

Celjski kriminalisti zaključili z obsežno preiskavo s področja korupcijskih kaznivih dejanj

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije, Oddelka za preiskovanje gospodarske kriminalitete, Policijske uprave Celje, so zaključili s predkazenskim postopkom v zvezi preiskave sumov storitev 40. kaznivih dejanj s področja korupcije - kazensko pravno kvalificiranih kot Nedovoljeno sprejemanje daril po 241. členu KZ-1 in Nedovoljeno dajanje daril po 242. členu KZ-1.
FOTO: knmedia

Včeraj in predvčerajšnjem so na podlagi usmeritev Specializiranega državnega tožilstva in izdane sodne odredbe, na območju policijskih uprav Celje in Novo mesto, opravili 10 hišnih preiskav. Pri hišnih preiskavah je sodelovalo 40 kriminalistov in policistov policijske uprave Celje.

Očitanih kaznivih dejanj je osumljenih 7 fizičnih oseb, trije samostojni podjetniki in zastopnika dveh gospodarskih družb, ki so od leta 2022, z javnim zdravstvenim zavodom z območja Policijske uprave Celje, z vnaprej dogovorjenim sodelovanjem delovali na način, da so storitve, potrebne za nemoteno delovanje zavoda katerih vrednost je sodila v okvir tako imenovanih evidenčnih javnih naročil, organizirali z izbiro favoriziranih ponudnikov, ki so sami priskrbeli konkurenčne ponudbe, kar pomeni, da je zavod postopek javnega naročanja izvedel zgolj formalno in ne v skladu z načeli o javnem naročanju in dobrem gospodarjenju z javnimi sredstvi.

S preiskavo je bilo ugotovljeno tudi, da sta osumljena zaposlena v zavodu, pred formalno izvedbo posla, osumljenim izvajalcem sporočala podatke o višini sredstev, ki jih ima zavod na razpolago za izvedbo posameznega posla. S tem sta favoriziranemu ponudniku omogočila, da se je s ponudbo čim bolj približal maksimalni vrednosti razpoložljivih sredstev zavoda. Na ta način so favorizirani ponudniki cene storitev, v zameno za pridobitev posla, dvignili do 30 %, od takrat veljavnih cen na trgu. Dvig cen je predstavljal vrednost daril zaposlenih v zavodu oziroma neopravičeno bogatenje favoriziranega ponudnika na račun javnih sredstev.

S preiskavo za enkrat še ni bilo ugotovljeno, da bi se dogovarjanja preiskovanih poslov nanašala na dobavo medicinske opreme oziroma zdravil, temveč izključno na investicije oziroma materialno tehnična sredstva ter storitve potrebne za nemoteno delovanje javnega zavoda.

Vir: PU Celje

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Več novic

Šport

Velenjski plavalci bodo ta vikend tekmovali na kar dveh tekmovanjih

Ta vikend prinaša nove izkušnje članom Plavalnega kluba Velenje. Udeležili se bodo kar dveh tekmovanj....
Kronika

Pred stavbo Finančnega urada Celje danes zjutraj našli sumljiv kovček

Danes zjutraj so bili policisti obveščeni, da je pred stavbo Finančnega urada Celje, na Aškerčevi ulici v Celju sumljiv kovček....
Družba

Taborniki Rodu Pusti grad Šoštanj so se udeležili Pomladovanja 2024

V petek, 5. aprila, se je taborniški rod Pusti grad Šoštanj podal na pomladovanje na Paški Kozjak. ...
Družba

Mestna Občina Velenje podelila že 156 nagrad

Polovica meseca je za nami in tistim, ki so na občinski spletni strani zavrteli Kolo sreče, so podelili že več kot 156 nagrad v vrednosti več kot 2.000 evrov. Do danes je...

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

V maju zaključuje z delom zdravnica Lucija Šteković

Iz ZD Velenje sporočajo, da zdravnica Lucija Šteković, dr. med., zaradi upokojitve s 7. 5. 2024 zaključuje z delom....
Obvestila

Obvestilo: Kolesarska steza proti Mislinji še vedno ZAPRTA

Kolesarska steza proti Mislinji je zaradi odpravljanja pomanjkljivosti še vedno zaprta. ...
Obvestila

V torek, 9.4.2024 bo prekinjena dobava toplotne energije

Komunalno podjetje Velenje obvešča vse končne uporabnike, da bo na območju Žarove ceste 3, 5, 6, 7, 8, 9, 9a, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 18 in 22 v...
Obvestila

V garažni hiši Gorica prišlo do okvare dvižnih vrat

Komunalno podjetje Velenje obvešča uporabnike, da je prišlo do okvare dvižnih vrat v garažni hiši Gorica....

Zadnje osmrtnice

Frančiška Urbanc

Barbara Rajter

Franc Mevc

Velenjcan copyright © 2023