Search
Search
Close this search box.

V KP Velenje so pripravili konkretne izračune vpliva subvencije in dodatka

V Komunalnem podjetju Velenje razumejo stisko najbolj ranljivih skupin ob prejemu računov za ogrevanje, zato so pristopili k pospešenemu iskanju vseh možnih rešitev pomoči, skupaj z občinami ustanoviteljicami podjetja. Vodstvo podjetja nadaljuje z individualnimi razgovori občanov in občank na Mestni občini Velenje, hkrati se bodo danes na sedežu podjetja vnovič sešli s predstavniki Ljudske iniciative Velenje in jim predstavili izračune prihrankov.
Komunalno podjetje Velenje
FOTO: Komunalno podjetje Velenje

Pripravili so konkretne izračune vpliva subvencije in dodatka na primeru računa, ki je v javnosti v zadnjih dneh največkrat omenjen.

Iz prve preglednice je razvidno, da bi odjemalci, ki so prejeli račun v višini 300 evrov, pri enaki porabi z obračunano subvencijo meseca januarja prejeli dobrih 30 evrov nižji račun, če so upravičenci do energijsko toplotnega dodatka, pa bi bil njihov račun nižji za 122 evrov. Mesec pozneje, s 1. 2., ko bo obračunana tudi 6 odstotkov nižja cena variabilnega dela ogrevanja, bi prejeli račun v višini 255,27 € (obračunana nižja cena in subvencija) oziroma 169,94 € (obračunan tudi dodatek). Njihov prejeti račun v višini 300 € bi se ob upoštevanih nižji ceni, subvenciji in toplotnem dodatku tako zmanjšal za 130 €.

Ker se zavedajo, da so porabe v objektih in tudi znotraj objektov lahko precej različne, so pripravili tudi prikaze, ki predvidevajo ob nižjih porabah.

Merodajni so podatki, ki jih predstavlja Agencija za energijo. Slovensko letno povprečje porabe toplote za ogrevanje prostorov znaša 0,09 MWh/m2. Povprečni uporabnik večstanovanjskega objekta, ki je referenčni podatek Agencije za energije (69 m2), v povprečju na leto porabi 6,21 MWh toplote. V MO Velenje je tako povprečna poraba toplote 0,0943 €/MWh/m2, kar skupaj znaša 6,51 MWh letne porabe toplote za ogrevanje prostorov.

Kot je že znano, bo na računih s 1. 2. 2024 upoštevana 6 % nižja cena variabilnega dela cene toplote za gospodinjske odjemalce. Hkrati bosta Mestna občina Velenje in občina Šoštanj subvencionirali ceno toplote za ogrevanje prostorov in sanitarno toplo vodo v višini 10,00 €/MWh za meseca januar in februar 2024, za meseca marec in april 2024 pa v višini 5,00 €/MWh. Dodatno bosta pomagali upravičencem energijskega toplotnega dodatka z znižanjem stroška toplote za ogrevanje prostorov in sanitarne tople vode v višini 40 % v času kurilne sezone. Račune bodo odjemalci prejeli z nekajdnevnim zamikom, saj bosta toplotni dodatek in subvencija od zneska porabe odšteta že za mesec januar.

Vse občane in občanke obeh občin pozivajo, naj izpolnijo vlogo za energijski toplotni dodatek ne glede na cenzus; dostopni sta na obeh občinah, tudi na spletu. Skupaj z občinama bodo iskali še dodatne rešitve za reševanje stisk.

Pozivajo jih tudi, naj preverijo nepovratne finančne spodbude za zmanjševanje energetske revščine, ki jih nudi Eko sklad, na www.ekosklad.si. Eko sklad že vrsto let pomembno prispeva k blaženju in zmanjševanju energetske revščine, z dodeljevanjem 100 % spodbud za energetsko prenovo stavb socialno šibkih občanov. Trenutno odprt je namreč javni poziv ZER Nepovratne finančne spodbude za zmanjševanje energetske revščine, dostopen na tej povezavi: Zmanjševanje energetske revščine | Eko sklad.

Pobudo Ljudske iniciative Velenje, naj država CO2 kupone izloči iz cene ogrevanja oz. dolini vrne delež sredstev, ki se iz naslova kuponov steka v Podnebni sklad, podpirajo. Da bi to dosegli, so v preteklosti opravili vrsto razgovorov s pristojnimi in nanje naslovili številne dopise, a so bili pri tem žal neuspešni.

Nižji stroški ogrevanja za uporabnike so tudi njihova želja in eden njihovih osrednjih poslovnih ciljev, zato vlagajo vse napore, da ta cilj dosegajo.

Vir: Komunalno podjetje Velenje

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Več novic

Družba

VIDEO in FOTO: Na Graški Gori že 22. pokopali pusta

Tudi letos so na Graški Gori pokopali pusta in s tem pregnali zimo....
Kultura

Nastop dijakov Umetniške gimnazije Velenje na orgelskem koncertu v Celju

V petek, 26. januarja 2024, je cerkev sv. Jožefa v Celju gostila izjemen skupni orgelski koncert, ki je združil talentirane učence in dijake različnih glasbenih šol. ...
Družba

Vabilo na premiero dokumentarnega filma o pesniku Karlu Destovniku-Kajuhu

22. februarja obeležujemo 80. obletnico smrti izjemnega slovenskega pesnika, Karla Destovnika Kajuha....
Družba

V Šoštanju oblast prevzel Pust Šoštanjski

Od danes naprej je v občini Šoštanj na oblasti Pust Šoštanjski. Županu Borisu Goličniku so za ta čas podelili naziv vršilca dolžnosti funkcije župana....

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Od 1. marca dalje spremenjen delovni čas INFO točke

Iz Zdravstvenega doma Velenje so nas obvestili, da od 1. marca dalje spreminjajo delovni čas INFO točke....
Obvestila

V Zdravstveni postaji Šmartno ob Paki v petek pričenja z delom pediatrinja

Od petka dalje v Šmartnem ob Paki ponovno na voljo pediater tri dni na teden. Omogočena bo tudi izbira osebnega pediatra....
Obvestila

V četrtek, 22.2.2024 bo prekinjena dobava toplotne energije

Komunalno podjetje Velenje obvešča vse končne uporabnike na območju Mestne četrti Velenje - Desni breg in na območju Jerihove ceste, da bo v četrtek, dne 22. 2. 2024, od 7.30...
Obvestila

Vabilo: novembra odpovedana akcija “Očistimo Zgornjo Savinjsko dolino” se bo izvedla 16. marca

Društvo za povezan razvoj Zgornje Savinjske doline vabi k sodelovanju v akciji "Očistimo Zgornjo Savinjsko dolino", le ta je bila napovedana za november, a so jo morali zaradi slabega vremena...

Zadnje osmrtnice

Marjan Korenak

Viktor Češnovar

Vid Kondić

Velenjcan copyright © 2023