Search
Search
Close this search box.

Šoštanjska občina bo najranljivejšim pomagala pri poravnavi položnic za ogrevanje

V Občini Šoštanj so pod vodstvom župana, Borisa Goličnika, ves čas, aktivno zavezani k zagotavljanju dostopnih cen toplotne energije.
FOTO: Občina Šoštanj

Alarmantno povišanje cen toplotne energije, zabeleženo v januarju, je posledica ne le sezonske povečane porabe, ki je značilna za zimske mesece, temveč tudi dviga DDV-ja s 9,5 na 22 %, kar je dodatno prispevalo k višjim zneskom na januarskih položnicah.

Od decembra dalje, velja v Šoštanju Pravilnik o začasni pravici do uveljavitve subvencije stroškov ogrevanja, ki je namenjen pomoči najranljivejšim občanom pri kritju stroškov toplotne energije.

Pomembno je poudariti, da pravilnik omogoča pomoč vsem občanom, ne glede na to, ali so priključeni na toplovod ali imajo lastno ogrevanje.

Raziskujejo možnosti širjenja te pomoči in nudenja podpore tistim, ki jo najbolj potrebujejo. S posebnim poudarkom na najranljivejših prebivalcih, kot so upokojenke in upokojenci z nizkimi dohodki, ki se soočajo s težavami pri plačevanju visokih računov.

Vloga za subvencijo je na voljo na občinski spletni strani: https://www.sostanj.si/objava/846179.

Šoštanjski župan je, danes, aktivno sodeloval na sestanku v Mestni občini Velenje. Na srečanju so skupaj z upravniki večstanovanjskih objektov in Komunalnim podjetjem Velenje, iskali rešitve za znižanje stroškov toplotne energije.

Med drugim so prišli do dogovora, da bodo v večstanovanjskih objektih obravnavali etažne lastnike individualno ter jim nudili nasvete za zmanjšanje porabe.

Dodatna vprašanja lahko občani naslovijo na Komunalno podjetje Velenje na telefonsko številko 03 896 11 00 ali preko e-pošte: kpv@kp-velenje.si. Seveda pa so vam z nasveti opremljeni strokovnjaki, na voljo tudi v šoštanjski občini.

Župan je po sestanku poudaril prizadevanje, da se s skupnimi močmi župana Mestne občine Velenje in župana Občine Šmartno ob Paki, zagotovi vrnitev sredstev iz podnebnega sklada v Šaleško dolino, ki jih vplačujemo preko CO2 kuponov.

»Prebivalci v dolini si zaslužimo nižje cene toplotne energije, saj smo v preteklosti plačali zelo visok davek za energetsko neodvisnost celotne Slovenije,« je izjavil župan.

Vsi se moramo zavedati pomembnosti prilagajanja svojim navadam pri ogrevanju stanovanj. Oktobra preteklega leta so skupaj z Mestno občino Velenje izdali brošuro, ki so jo prejela vsa gospodinjstva, za prihranek toplotne energije.

Brošura vključuje več koristnih nasvetov, kot naprimer:

  • Energetsko sanacijo objektov (ki lahko predstavlja visoke stroške, zato preučujejo možnosti dodatnega sofinanciranja).
  • Termostatski ventili (za regulacijo brez velikih stroškov).
  • Zmerno porabo (enakomerna poraba na vseh radiatorjih je najbolj varčna, medtem ko nenehno odpiranje in zapiranje ventilov predstavlja večjo porabo).
  • Za prezračiti prostore, odpirati okna večkrat dnevno na krajše časovne intervale, drugače naj bodo zaprti.

Nadalje bodo v občini še naprej aktivno delovali, da bi občanom zagotovili čim boljše pogoje v boju proti visokim stroškom toplotne energije.

Vir: Občina Šoštanj

5 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Milorad
Milorad
21. januarja, 2024 09:18

Ka a jim bojo dali 30e poloznice pa dvignjene za 300

jure955
jure955
Reply to  Milorad
21. januarja, 2024 13:25

pesek v oči

Vale
Vale
Reply to  Milorad
21. januarja, 2024 14:04

Miloščina. Da bodo rekli, da so pomagali. 🤮

Noname
Noname
Reply to  Vale
21. januarja, 2024 15:48

Od kdaj pa komunala plačuje kupone za emisijo?Sj se to plačuje že pri elektriki,zakaj bi se potem moralo še pri komunali? Hmm…🤔🤔🤔
Malo neumno,vsaj meni se zdi no

Mirsad
Mirsad
22. januarja, 2024 09:31

Vse samo ne povedo da se je lani maja vidno na položnicah dvig za MWh ogrevanja,povečal za 62%plus istočasno povečan DDV z 9.5%n 22%,,o tem tako težko povejo,ne vem zakaj to skrivajo, če je razvidno iz položnic za mesec maj leta 23.ščitijo K.P, Velenje,ali se sprenevedajo,,,samo izmotavanje,raznorazni izgovori in la la,,,🫣

Več novic

Družba

V Bologni poteka 61. sejem otroških knjig, katerega so se udeležili tudi predstavniki velenjske knjižnice

V Bologni se med 08. in 11. april odvija prav poseben sejem, katerega častna gostja je ravno naša država....
Družba

Na obisku v Premogovniku Velenje predstavniki Uprave republike Slovenije za zaščito in reševanje

V sredo, 3. aprila sta Premogovnik Velenje obiskala generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Leon Behin ter poveljnik Civilne zaščite za Zahodno štajersko regijo Janez Melanšek, ki...
Šport

Dijaka Šolskega centra Velenje odlična na državnem prvenstvu v alpskem smučanju

V sredo, 20. marca je bilo na Soriški planini izvedeno državno prvenstvo v alpskem smučanju in deskanju....
Družba

Danes je v Velenju potekala okrogla miza na temo medvrstniškega nasilja in sovražnega govora na spletu

Danes, 12. aprila, je v Velenju pod taktirko Ministrstva za digitalno preobrazbo potekala okrogla miza, posvečena problematiki med vrstniškega nasilja in sovražnega govora na spletu. ...

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Jutri bo potekal maraton nadzora hitrosti – objavljamo lokacije

Med 15. in 21. aprilom bo po vsej državi potekala preventivna akcija za umirjanje hitrosti na naših cestah. Policisti bodo v tem času izvajali poostren nadzor in tako preverjali, ali...
Obvestila

Javne sanitarije v garažni hiši pri zdravstvenem domu zaprte predvidoma do konca meseca junija

Zaradi sanacije bodo javne sanitarije v garažni hiši pri zdravstvenem domu zaprte predvidoma od ponedeljka, 22. aprila, do konca meseca junija....
Obvestila

V četrtek, 18.4.2024 bo prekinjena dobava električne energije

Elektro Celje obvešča odjemalce električne energije, da bo v četrtek, 18. aprila predvidoma med 8. in 9.00 uro zaradi rednih vzdrževalnih del na elektroenergetskih napravah prekinjena dobava električne energije....
Obvestila

V četrtek, 18.4.2024 bo prekinjena dobava toplotne energije

Komunalno podjetje Velenje obvešča vse končne uporabnike, da bo na območju Stantetove 18-32 in Šaleka 6-25 v četrtek, 18. 4. 2024, od 8.00 do 15.00, prekinjena dobava toplotne energije zaradi...

Zadnje osmrtnice

Marija Rajer

Martin Skočaj

Zvone Kovač

Velenjcan copyright © 2023