Search
Search
Close this search box.

Poraba toplotne energije med stanovanji v bloku izrazito nesorazmerna

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol in župan Občine Šoštanj Boris Goličnik sta v petek, 19. januarja skupaj s sodelavci in vodstvom Komunalnega podjetja Velenje opravila razgovore z upravniki in izvajalci delitev stroškov za toploto.
knmedia
FOTO: knmedia

Iz analize porabe toplotne energije v posameznih stanovanjih je razvidno, da je poraba toplotne energije med stanovanji v bloku izrazito nesorazmerna, zato bo župan Peter Dermol na januarski seji Državnega sveta na podlagi velenjskih primerov podal pobudo za preučitev zakonodaje. Prav tako bo podal pobudo za sofinanciranje energetskih sanacij večstanovanjskih stavb.

V lokalni skupnosti se zavedajo finančnih stisk občanov, zato bodo uvedli nov energijsko toplotni dodatek, ki bo veljal za nazaj, tj. od 1. 1. 2024, in bo zajel čim širši krog gospodinjstev. Za vse nasvete so na voljo brezplačna Energetska pisarna, upravniki in Komunalno podjetje Velenje.  

Prilagajo prikaz porabe bloka za mesec december, iz katerega je razvidna nesorazmerna poraba med stanovanji, ki vpliva na končni strošek za ogrevanje na položnici

mov
Foto: Mestna občina Velenje

Na delovnem sestanku z upravniki in izvajalci delitev stroškov za toploto, na katerem je bilo poleg županov s sodelavci prisotno tudi vodstvo komunalnega podjetja, je bila predstavljena poraba toplotne energije po posameznih večstanovanjskih stavbah in delitev porabe toplote med posameznimi stanovalci. Iz številk je razvidno, da je poraba nesorazmerna, saj poleg lege stanovanja nanjo močno vplivajo tudi ogrevalne navade sosedov. To pomeni, da se ob zaprtju radiatorjev posameznega etažnega lastnika strošek ogrevanja sosednjemu močno dvigne.

V Velenju imajo 195 večstanovanjskih blokov, od tega je energetsko saniranih samo 30 %.

mov
Foto: Mestna občina Velenje

Po mnenju upravnikov je to nesorazmerje zaradi različnih življenjskih navad odjemalcev še bolj razvidno v prehodnem obdobju, ko je nekaterim uporabnikom v stanovanjih še toplo, druge pa že zebe. Enako je bilo tudi v preteklih kurilnih sezonah, vendar v Velenju, kjer je poraba toplote nad povprečjem, zaradi nizke cene ogrevanja temu nismo posvečali pozornosti.

Državni Pravilnik o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli, na podlagi katerega se deli toplota med stanovanji, predpisuje koeficiente delitve in kazenske faktorje za tiste, ki se minimalno ogrevajo, in tiste, ki so zavestno odstranili delilnike in grelna telesa. Vendar ta delitev stroškov toplote med stanovanji ni optimalna, zato bo župan Mestne občine Velenje to izpostavil na seji državnega sveta in podal pobudo za preučitev zakonodaje.

Med drugim je bila za nekatera stanovanja izpostavljena zelo visoka poraba, ki je lahko posledica neveščega ravnanja z ogrevanjem. Kot je že bilo večkrat poudarjeno, v večstanovanjskem bloku, kjer se toplota deli med stanovalci, ni rešitev zapiranje radiatorjev. Racionalno je, da je grelno telo, kjer se to potrebuje, prižgano na stopnjo 2–3, po hodnikih pa naj bodo radiatorji ugasnjeni. Prostore je treba tudi učinkovito zračiti.

Na sestanku so se dogovorili, da bodo na terenu pogledali porabo vsakega bloka in posameznega stanovanja ter skušali stanovalcem osebno svetovati, kako najbolj ekonomično ogrevati svoje stanovanje. Prav tako bodo v naslednjih dneh organizirali posvet za predstavnike etažnih lastnikov in jim predstavili sistem daljinskega ogrevanja, odgovornosti in ukrepe za zmanjšanje porabe toplote.

V lokalni skupnosti se zavedajo finančnih stisk gospodinjstev, ki so nastale zaradi višjih položnic, in imajo posluh za socialno šibke. Na januarski seji mestnega sveta bodo novelirali pravilnik za dodelitev energijsko toplotnega dodatka, ki je bil v veljavi že v letu 2023. Dodatno bodo poskušali najti mehanizme in pravno podlago, da bi lahko pomagali čim več gospodinjstvom v občini. Prav tako bodo na seji sveta ponovno obravnavali sestavo cene toplotne energije, vplive in možnosti optimizacije. V letošnjem letu bodo za socialno košarico namenili 1,7 milijona evrov. Za svetovanje je občankam in občanom na voljo tudi brezplačna Energetska pisarna.   

Vsi občani, ki imate vprašanja glede porabe, se obrnite na Komunalno podjetje Velenje na telefonsko številko 03 89 61 100 ali na e-naslov kpv@kp-velenje.si, kjer vam bodo pomagali in podali potrebna pojasnila. Prav tako so vam na voljo vaši upravniki v večstanovanjskih stavbah.

Vsem občanom in občankam bodo na domove ponovno poslali brošuro Skupaj do prihrankov toplotne energije, kjer so na voljo vsi napotki za manjšo porabo energije.

Vir: Mestna občina Velenje

8 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
jure955
jure955
22. januarja, 2024 16:40

socialno šibke, kaj pa mi z minimalkami??? pa 2 otrokoma?? nas pa ko hebe. plačuj 300€ za 70kv.

Milorad
Milorad
22. januarja, 2024 17:11

Kk ga ni sram dvignejo poloznice za 100e nekje po 200 devajo pa 30e dodatka

jure955
jure955
Reply to  Milorad
22. januarja, 2024 18:45

pesek v oči, lansko leto je blo 3€ 🤔😐😡

Alenka
Alenka
Reply to  Milorad
24. januarja, 2024 22:35

Ni ga. Zakaj pa.

Hojnik
Hojnik
22. januarja, 2024 18:44

Stanovanje v pritličju, ki ima neogrevano klet in vse stene so zunanje. Mi nimamo ogrevanja od sosedov ne na desni ne na levi. Ali se potem faktor ogrevanja enači z stanovanjem , ki ima od zgornjega ali desnega in spodnjega? Takim stanovanjem se mora faktor obračuna porabe toplote prilagajati. A imam prav?

Dragica
Dragica
23. januarja, 2024 14:23

Kako ni sram te občinske bedake 30 EUR dodatka za položnico ki je čez 300 EUR kakšna pomoč je to norce si delajo

Alenka
Alenka
Reply to  Dragica
24. januarja, 2024 22:37

Za njih je to dovolj. Bo dnarja za nadure ljubic zmanjaklo

Alenka
Alenka
24. januarja, 2024 22:34

Samo da si medsebojno talajo obcinski denar. Pa se tega je dovolj samo za ljubice. Pac je treba pokriti kredite.
Narod naj zmrzuje.

Več novic

Kronika

V okolici Laškega pretentala lastnico in ukradla gotovino in zlatnino

V Jagnjenici, na območju Policijske postaje Laško, so obravnavali tatvino....
Družba

V Galeriji Fbunker na ogled razstava velenjskega fotografa Vida Sajka

V petek, 23. februarja, je v Galeriji Fbunker potekalo odprtje fotografske razstave z naslovom "Kot ptica"....
Šport

Rokometaši RK Gorenje Velenje z odlično igro slavili zmago proti ekipi ŠRD Škofljica

Včeraj, 03. februarja, so rokometaši Rokometnega kluba Gorenje Velenje odigrali prvo ligaško tekmo v letu 2024....
Kronika

Danes ponoči se je v Velenju zgodil vlom v prodajalno

Iz Policijske uprave Celje so nas obvestili, da je ponoči prišlo do vloma v prodajalno v Velenju....

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Upokojil se bo specialist ortoped dr. Milorad Puvalić

Iz ZD Velenje sporočajo, da se bo z 2. 4. 2024 upokojil specialist ortoped dr. Milorad Puvalić. Zahvaljujejo se mu za njegovo predano, strokovno in humano delo ter mu želijo...
Obvestila

Od 1. marca dalje spremenjen delovni čas INFO točke

Iz Zdravstvenega doma Velenje so nas obvestili, da od 1. marca dalje spreminjajo delovni čas INFO točke....
Obvestila

V Zdravstveni postaji Šmartno ob Paki v petek pričenja z delom pediatrinja

Od petka dalje v Šmartnem ob Paki ponovno na voljo pediater tri dni na teden. Omogočena bo tudi izbira osebnega pediatra....
Obvestila

V četrtek, 22.2.2024 bo prekinjena dobava toplotne energije

Komunalno podjetje Velenje obvešča vse končne uporabnike na območju Mestne četrti Velenje - Desni breg in na območju Jerihove ceste, da bo v četrtek, dne 22. 2. 2024, od 7.30...

Zadnje osmrtnice

Ivan Petek

Đuro Hranjec

Marjan Korenak

Velenjcan copyright © 2023