Search
Search
Close this search box.

Na cene toplotnega ogrevanja se je odzval tudi župan Dermol

Na dogajanje glede ogrevanja se je odzval tudi župan MOV, Peter Dermol.
FOTO: Aleš Uršej

Župan Mestne Občine Velenje se je danes odzval na trenutno najbolj perečo temo v Velenju, cene toplotnega ogrevanja.

Opozoril je na visoke stroške daljinskega ogrevanja, hkrati pa je izpostavil prizadevanja in ukrepe, ki so bili sprejeti za ublažitev finančne obremenitve za uporabnike, ter razložil različne dejavnike, ki vplivajo na cene toplotne energije.

Župan je priznal, da so položnice za daljinsko ogrevanje v Šaleški dolini izredno visoke, kar je sprožilo ogorčenje med nekaterimi uporabniki. Kljub temu je poudaril, da so cene toplotne energije v tej regiji med najugodnejšimi v Sloveniji. Opozoril je tudi na dejstvo, da so stroški višji v energetsko nesaniranih stanovanjih in da upravniki blokov določajo porabo energije.

Župan je izpostavil tudi razlike v položnicah znotraj istih stanovanjskih blokov in obljubil pojasnila o tem. Poudaril je, da nižja temperatura v stanovanju lahko znatno zmanjša stroške ogrevanja. Omenil je tudi, da je poraba toplotne energije v Velenju višja od slovenskega povprečja, kar je posledica preteklih življenjskih standardov.

Nadalje je razložil, da cena toplotne energije vključuje tako variabilni kot fiksni del, pri čemer fiksni del cene od leta 2017 ni bil spremenjen, zahvaljujoč racionalizaciji poslovanja Komunalnega podjetja Velenje.

Za prihodnost je naznanil, da bodo občani lahko pridobili energijski toplotni dodatek za subvencioniranje stroškov ogrevanja, s povečanim zneskom v primerjavi s preteklim letom. Prav tako bo na naslednji seji Sveta MOV razpravljal o ceni toplotne energije in možnostih njene optimizacije.

Za dodatne informacije je župan občane napotil na Komunalno podjetje Velenje in ponudil svoj elektronski naslov za neposreden stik v primeru vprašanj ali predlogov. Obvestil je, da bodo občani sproti obveščeni o vseh aktivnostih v zvezi s to tematiko.

V nadaljevanju objavljamo celotno izjavo za javnost župana MOV, Petra Dermola:

“Spoštovani uporabniki daljinskega ogrevanja,

strinjam se, da so položnice za toplotno energijo izjemno visoke. Razumem tudi ogorčenje določenih posameznikov, ki se je iz tega naslova pojavilo.

Vendar je še vedno cena toplotne energije v Šaleški dolini med najbolj ugodnimi, skupaj s Celjem imamo namreč najcenejše ogrevanje med daljinskimi sistemi v Sloveniji. Kljub temu dejstvu pa ste med nami nekateri, ki boste tako visoke položnice v kurilni sezoni težko plačali. Pretežno v tistih stanovanjih, ki niso energetsko sanirana in kjer niso bili sprejeti zadostni ukrepi. V teh objektih so položnice za 30–50 % višje kot v energetsko saniranih stanovanjih. Izpostavil bi tudi dejstvo, da porabo v posameznem stanovanju večstanovanjskega bloka določa (izračunava) upravnik bloka preko delilnikov, nameščenih na radiatorjih, in ne Komunalno podjetje Velenje, zato lahko vprašanja glede porabe v bloku naslovite tudi na vašega upravnika. Ko sem v teh dneh primerjal cene toplotne energije med stanovanji v istem bloku, sem ugotovil, da so položnice med seboj resnično zelo različne. Zato pričakujem od odgovornih v tej smeri tudi vsa relevantna pojasnila.

Pomembno je tudi vedeti, da se za 1 stopinjo Celzija nižja temperatura v stanovanju na položnici odraža med 6 in 8 %. Je pa tudi res, da je poraba toplotne energije v Velenju daleč nad slovenskim povprečjem. Takšen način življenja in bivanja izhaja iz preteklosti; v časih, v katerih smo danes, pa nam vsem skupaj to povzroča veliko težav. Variabilni del cene je odvisen od cene, določene v TEŠ, ki jo potrdi Agencija za energijo in na to nimamo vpliva. Vpliv pa imamo na fiksni del cene toplotne energije, ki pa se vse od leta 2017 ni spreminjal, in to kljub inflaciji, dvigu plač skladno s kolektivno pogodbo ipd. To pa je Komunalnemu podjetju Velenje uspelo zaradi racionalizacije poslovanja in dobrega tržnega poslovanja, saj so s pomočjo trga nadomeščali te obveznosti in jih niso prenašali na končne uporabnike.

To je nekaj dejstev, o katerih smo redno komunicirali v zadnjem obdobju!

Kako naprej?

Občani boste lahko tudi v prihodnje (tako kot v letu 2023) pridobili t. i. energijsko toplotni dodatek – torej neke vrste sofinanciranje toplotne energije. Če je to v preteklosti bila subvencija v višini cca. 3 evre na mesec, smo s posebnim pravilnikom v letu 2023 za najbolj ranljive skupine ljudi to preoblikovali v toplotni dodatek in ta znesek dvignili na 30 evrov. Da bomo lahko nadaljevali z izplačilom energijsko toplotnega dodatka tudi v letu 2024, bomo skladno s proračunom za leto 2024, pravilnik sprejeli na naslednji seji Sveta MOV, ki bo 30. januarja 2024. Pravilnik bo veljal s 1. 1. 2024, kar pomeni, da boste lahko uveljavljali energijsko toplotni dodatek za nazaj. Dokončna višina dodatka in kriteriji bodo usklajeni do same seje. Obenem pa bomo na tej seji še enkrat obravnavali sestavo cene toplotne energije, vplive in možnosti optimizacije. Zagotavljam vam, da bom kot župan ščitil javni interes in delal vse v smeri, da bo cena toplotne energije za končne uporabnike optimalna. Skupaj pa naredimo vse, da bomo porabo toplote čim bolj omejili.

Komunikacija?

Vse občanke in občane, ki želijo pridobiti dodatna pojasnila, prosim, da se obrnejo na Komunalno podjetje Velenje, kjer so vam na voljo za vse tehnične informacije. Komunalno podjetje Velenje bo zagotovilo dodatne uradne ure tudi v popoldanskem času. Vsako gospodinjstvo je specifično in zahteva individualno obravnavo.

Če se kdorkoli želi obrniti direktno name zaradi prepričanja, da se mu je zgodila krivica, ali pa da ima kakšno vprašanje in/ali predlog, pa mi lahko piše na elektronski naslov: peter.dermol@velenje.si.

O vseh aktivnostih vas bomo sproti obveščali.

Srečno Velenje.”

Včeraj je prav tako svojo izjavo za javnost podal direktor KP Velenje, mag. Gašper Škarja. Več pa preberite TUKAJ.

Občani napovedujejo tudi protest, več informacij še čakamo.

4 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Milorad
Milorad
16. januarja, 2024 11:52

Delas celo zivljenje pol mores pa po subvencijo da lahk poloznico placas ki so se druge poloznice ki je hrana in prezivetje pa bohnedaj da ti oatane kej da bi dejansko lahka zazivel zivljenje

Kren
Kren
Reply to  Milorad
16. januarja, 2024 21:00

Mogoče pa bo kaj od tega.

jure955
jure955
16. januarja, 2024 17:28

samo bluzenje in laži. brezveze, banda itak skup drži, gliha vkup štriha.

no name 1976
no name 1976
17. januarja, 2024 13:40

Žalostno je da nahajate laži, ker ve stanovanju imam največ 21 stopinj in nas prej zebe kot da prekomerno ogrevamo, prav tako ob odpiranju oken zapiramo radiatorje. Uporabljamo samo tri radiatorje od petih in to od 1.11. naprej pa smo dobili 80 EUR več ogrevanja. V bloku pa plačujemo pavšal 20 procentov 80 pa po porabi. Glede energetske sanacije pa to, brat živi v energetsko sanirane bloku na vrhu in je dobil 303 EUR položnico in več kot jaz, ki živim v energetsko nesaniranem bloku. Torej tukaj nekdo laže, mi navadni ljudje pač ne.

Več novic

Družba

Na Velenjskem gradu do 12. aprila na ogled razstava “Šaleška planinska pot”

Na Velenjskem gradu si lahko ogledate razstavo "Šaleška planinska pot praznuje 50 let" ...
Kronika

V Velenju malo po 19. uri prišlo do oboroženega ropa trafike

Po uradnih podatkih, je malo po 19. uri prišlo do ropa trafike, storilec zahteval denar....
Družba

Ob koncu marca registriranih manj kot 47.000 brezposelnih

Število registriranih brezposelnih se je marca vnovič znižalo. Ob koncu minulega meseca se je spustilo na 46.877, kar je 5,7 odstotka manj kot februarja in 6,9 odstotka manj kot marca...
Kronika

Včeraj se je v Celju zgodil poskus uboja

Včeraj, okoli 18. ure so bili policisti obveščeni, da sta se v prostorih javnih sanitarij v Celju, sprla moška stara 42 in 44 let....

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Jutri bo potekal maraton nadzora hitrosti – objavljamo lokacije

Med 15. in 21. aprilom bo po vsej državi potekala preventivna akcija za umirjanje hitrosti na naših cestah. Policisti bodo v tem času izvajali poostren nadzor in tako preverjali, ali...
Obvestila

Javne sanitarije v garažni hiši pri zdravstvenem domu zaprte predvidoma do konca meseca junija

Zaradi sanacije bodo javne sanitarije v garažni hiši pri zdravstvenem domu zaprte predvidoma od ponedeljka, 22. aprila, do konca meseca junija....
Obvestila

V četrtek, 18.4.2024 bo prekinjena dobava električne energije

Elektro Celje obvešča odjemalce električne energije, da bo v četrtek, 18. aprila predvidoma med 8. in 9.00 uro zaradi rednih vzdrževalnih del na elektroenergetskih napravah prekinjena dobava električne energije....
Obvestila

V četrtek, 18.4.2024 bo prekinjena dobava toplotne energije

Komunalno podjetje Velenje obvešča vse končne uporabnike, da bo na območju Stantetove 18-32 in Šaleka 6-25 v četrtek, 18. 4. 2024, od 8.00 do 15.00, prekinjena dobava toplotne energije zaradi...

Zadnje osmrtnice

Marija Rajer

Martin Skočaj

Zvone Kovač

Velenjcan copyright © 2023