Search
Search
Close this search box.

Minimalno povišanje cen elektrike za gospodinjstva v letu 2024, zmerni dvig za mala podjetja

Sekcija za vprašanja dobaviteljev električne energije (Sekcija SVDEE), delujoča v okviru Energetske zbornice Slovenije (EZS), je nedavno predstavila projekcije cen za različne segmente kupcev v letu 2024 in se odzvala na izjavo predsednika Obrtne zbornice Slovenije, Blaža Cvara, o domnevnem velikem povišanju stroškov električne energije za male podjetnike v naslednjem letu.
FOTO: Energetska zbornica Slovenije

Blaž Cvar je 4.decembra 2023 na novinarski konferenci, ki jo je organiziralo petnajst gospodarskih in kmetijskih organizacij in združenj, izrazil mnenje, da “s 1. januarjem 2024 več kot sto tisoč obrtnikov in podjetnikov čaka enormno povišanje stroškov na področju električne energije” Navedel je primer računa za električno energijo, ki naj bi se povišal s 688,00 EUR na 1.237,00 EUR.

˝Verjamem, da je šlo v tem primeru za neljubo napako. Ker v sklopu SVDEE delujemo dobavitelji, ki smo dnevno v kontaktu z našimi kupci, smo takoj po netočni izjavi tudi zaznali njihov nemir in vprašanja, zato je prav, da pojasnimo, da zvišanja ne bodo enormna, kot jih je napovedal g. Cvar, ampak zmerna in pravočasno napovedana v skladu z zakonskimi določili,˝ je ugotovitve komentiral predsednik sekcije SVDEE mag. Sebastijan Roudi.

Glede na trenutno objavljene cenike dobaviteljev za segment malih poslovnih odjemalcev se za 1. januar 2024 predvideva povprečni dvig končnih stroškov na računih za okoli 20 %.

Z zaključkom leta 2023 se zaključuje regulacija cen, s čimer se je država zaščitila omenjene skupine odjemalcev v času energetske krize. Stroške regulacije cen so deloma kritizirali slovenski proizvajalci električne energije iz skupin GEN in HSE, delno pa tudi Vlada RS iz državnega proračuna.

Vsi dobavitelji še niso objavili cenikov za leto 2024, vendar glede na tržne razmere in že objavljene cenike ne pričakujejo velikega dviga cen med njimi. Večji odjemalci imajo možnost sklenitve večletnih pogodb, ki jim omogočajo še nižje cene za daljše obdobje.

˝Vse poslovne kupce redno obveščamo o dogajanjih na trgu. Tudi sami so postali veliko bolj dovzetni za gibanje cen energentov, mnogi izmed njih so se odločili poskrbeti tudi za lasten vir električne energije, kar je v luči zelenega prehoda še posebej spodbudno˝ je izjavila direktorica prodaje v GEN-I, Majda Volk.

Poleg tega so se pojavile neresnične informacije o visokem dvigu računa za gospodinjske odjemalce. V zvezi s tem poudarjajo, da se bo po njihovih podatkih za gospodinjske odjemalce ob spremembi deleža regulacije na 90 % reguliranega dela in 10 % po ceniku dobaviteljev končni znesek na položnici povprečnega gospodinjskega odjemalca povišal le za okoli 4 %.

Mitja Kastelic, direktor sektorja Energenti pri Petrolu, je pojasnil, da večje spremembe za gospodinjski segment z novim letom ne bo. Desetodstotna sprostitev regulacije pomeni, da Vlada tudi v letu 2024 ščiti gospodinjstva.


V letu 2023 sta večji delež stroškov regulacije tudi na tem segmentu pokrivala oba državna energetska stebra, to sta skupini GEN in HSE. Največji slovenski energetski družbi bosta tudi v letu 2024 sodelovali pri blaženju posledic energetske draginje.

Izračun za male poslovne odjemalce za leto 2024:

Vir: Energetska zbornica Slovenije

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Več novic

Policijsko poročilo

PP Velenje: Policijsko poročilo dne 30. januar 2024

Policijsko poročilo PP Velenje za pretekli teden je pripravil Aleksander Levpušček, višji policist I – vodja policijskega okoliša....
Gospodarstvo

Premogovnik Velenje aktivno vključen v mednarodni projekt HESS

Evropska unija s svojimi programi in skladi skrbi tudi za razvoj in prestrukturiranje premogovništva. Raziskovalni sklad za premog in jeklo (RFCS) je namenjen sofinanciranju projektov s področja jekla in premoga....
Utrinki

V sodelovanju z Muzejem Velenje ob kulturnem dnevu potekal voden ogled historične Vile Biance #utrinki

Danes, 08. februarja, ob dnevu slovenskega kulturnega praznika, sta potekala vodena ogleda Vile Biance in Velenjskega gradu....
Šport

Velenjski atleti zablesteli že prvi dan Prvenstva Slovenije

Včeraj, 17. februarja, je v dvorani v Novem mestu potekalo atletsko Prvenstvo Slovenije....

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Od 1. marca dalje spremenjen delovni čas INFO točke

Iz Zdravstvenega doma Velenje so nas obvestili, da od 1. marca dalje spreminjajo delovni čas INFO točke....
Obvestila

V Zdravstveni postaji Šmartno ob Paki v petek pričenja z delom pediatrinja

Od petka dalje v Šmartnem ob Paki ponovno na voljo pediater tri dni na teden. Omogočena bo tudi izbira osebnega pediatra....
Obvestila

V četrtek, 22.2.2024 bo prekinjena dobava toplotne energije

Komunalno podjetje Velenje obvešča vse končne uporabnike na območju Mestne četrti Velenje - Desni breg in na območju Jerihove ceste, da bo v četrtek, dne 22. 2. 2024, od 7.30...
Obvestila

Vabilo: novembra odpovedana akcija “Očistimo Zgornjo Savinjsko dolino” se bo izvedla 16. marca

Društvo za povezan razvoj Zgornje Savinjske doline vabi k sodelovanju v akciji "Očistimo Zgornjo Savinjsko dolino", le ta je bila napovedana za november, a so jo morali zaradi slabega vremena...

Zadnje osmrtnice

Marjan Korenak

Viktor Češnovar

Vid Kondić

Velenjcan copyright © 2023