Search
Search
Close this search box.

Letos bodo pripravili vsaj 10 velikih dogodkov in več kot 150 dogodkov na temo bolj zeleno, bolj trajnostno

Velenje je letos ponosni nosilec naziva evropski zeleni list. V teh dneh so mesto »odeli« v barve zelenega lista, saj si resnično želijo, da bi vsi razmislili o nekaterih navadah, ki jih imamo in bi jih lahko spremenili. Prihodnji teden pripravljajo tri večje dogodke, s katerimi želijo zaznamovati letošnje leto.
FOTO: knmedia

Velenje je letos ponosni nosilec naziva evropski zeleni list. Nagrado jim je predlani v Grenoblu podelila evropska komisija in je nagrada za dosežke ter delovanje na področju varstva okolja – v preteklosti in danes. V teh dneh so mesto »odeli« v barve zelenega lista, saj si resnično želijo, da bi vsi razmislili o nekaterih navadah, ki jih imamo in bi jih lahko spremenili – kot na primer prihodi na dogodke peš, z avtobusom, s skupnimi prevozi, pravilno ločevanje odpadkov in zagotovo je še veliko ukrepov, ki bi pozitivno vplivali na okolje in tudi na vse nas.

Prihodnji teden pripravljajo tri večje dogodke, s katerimi želijo zaznamovati letošnje leto: koncert Nine Pušlar, mednarodno konferenco o urejanju zelenih površin v urbanem okolju in veliko otvoritveno slovesnost. Na vse tri dogodke je vstop prost. Dogodki in aktivnosti, ki jih bodo izvedli v letošnjem letu so financirani ali sofinancirani iz sredstev, ki jih je kot nagrado za dosežke in prizadevanja na okoljskem področju razvoja prejela Mestna občina Velenje, in sicer 200 tisoč evrov.

V sredo, 14. februarja, bodo ob 17. uri na Titovem trgu pripravili velik otvoritveni koncert znane slovenske pevke Nine Pušlar. Koncert je darilo občankam in občanom, hkrati pa želijo spodbuditi, da bi ljudje zmanjšali potrošnjo in bi morda kdaj podarili za darilo tudi koncert, obisk predstave, obisk lokalne slaščičarne… Na dogodku želijo ustvariti čim manj odpadkov, zato bo tudi gostinska ponudba zasnovana trajnostno, brez plastike za enkratno uporabo in druge nepovratne embalaže. Uporabljali bodo kozarce za večkratno uporabo (ob prevzemu kozarca boste prejeli žeton in vplačali kavcijo 2 evra, ob vračilu kozarca in žetona pa vam bodo gostinci denar – kavcijo – vrnili). Tople napitke bodo stregli v keramičnih lončkih z oznako evropski zeleni list (ob prevzemu boste prav tako plačali kavcijo 2 evra), ki ji boste lahko vrnili in dobili povrnjen denar, lahko pa jih boste odnesli domov in imeli prijeten spomin na ta dogodek. Skupaj z zelenimi informatorji bodo na koncertu na treh otokih poskrbeli za dosledno in pravilno ločevanje odpadkov. Ta dan bo živahno tudi na Cankarjevi cesti, kjer bodo lokalni ponudniki pripravili bogato kulinarično ponudbo t.i. Cankarjevo ulico okusov.

Dan kasneje, 15. februarja, bodo v Domu kulture Velenje med 8.30 in 14. uro pripravili mednarodno konferenco o urejanju zelenih površin v urbanem okolju– Mi spreminjamo, premikamo, rastemo. V prihodnosti bo za naše zdravje in dobro počutje ključnega pomena kakovostno načrtovanje in upravljanje zelenih površin in na konferenci bodo predstavili trende ter dobre prakse načrtovanja in upravljanja le-teh. Slavnostna govornika na konferenci bosta dr. Aleksander Jevšek, minister za kohezijo in regionalni razvoj in dr. Nataša Bratina, v. d. generalnega direktorja Direktorata za prostor in graditev na Ministrstvu za naravne vire in prostor. Ob 18. uri istega dne pa bodo v velenjskem domu kulture pripravili tudi otvoritveno slovesnost, na kateri bodo nastopili Otroški pevski zbor Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje, priznani slovenski glasbeni ustvarjalci: Sanja Mlinar Marin, Kristijan Crnica, Kristyna Šajtošova, Žigan in Kristijan Krajnčan, Miha Koren, Erik Marenče, Miha Koretič, David Morgan in Piknik bas kvartet. Slavnostna govornica na slovesnosti bo dr. Jerneja Jug Jerše, vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. 

Na Mestni občini Velenje želijo uvesti:

  • Trajne zelene ukrepe in prakse na različnih področjih, ki jih bodo upoštevali tudi v prihodnje (izdelava smernic za trajnostne prireditve ter implementacija le-teh v razpise Mestne občine Velenje, ukrepi na področju trajnostne mobilnosti – postavitev varovane kolesarnice ob Velenjskem jezeru, posodobitev katastra drevnine in izdelava načrta upravljanja z mestno drevnino, prenova izobraževalnih programov …).
  • Spremeniti navade zaposlenih na občinski upravi, javnih zavodih, podjetjih ter navade vseh naših občank in občanov (predvsem sprememba potovalnih navad – trajnostni način premikanja po mestu, sprememba pri organizaciji dogodkov – dosledno upoštevanje smernic ter dogodki brez plastične embalaže za enkratno uporabo, spodbujanje manj potrošnje – pridelajmo manj odpadkov …).

Vsak odpadek, ki ga zmanjšamo, vsak energetsko učinkovit ukrep, ki ga uvedemo, in vsaka zelena odločitev, ki jo sprejmemo, so koraki k bolj zeleni in zdravi prihodnosti za naše otroke in generacije, ki bodo sledile. V letošnjem letu bodo pripravili vsaj 10 velikih dogodkov in več kot 150 dogodkov na temo bolj zeleno, bolj trajnostno. Pripravili bodo 3 večje in 4 manjše razstave ter izvedli vrsto ukrepov za izboljšanje upravljanja. Izvedli bodo promocijsko kampanjo, katere cilj je nagovoriti čim širšo publiko o pomenu varovanja okolja ter o trajnostnem razvoju na sploh.

Eden izmed pomembnejših letošnjih aktivnosti je tudi Letni politični dialog, ki ga bodo v Velenju pripravili konec junija. Prav tako pa že snujejo program za mednarodno konferenco Pozdravljena prihodnost 30. septembra, kjer imajo potrjenega že prvega gosta bivšega evropskega komisarja Janeza Potočnika. Njihovi javni zavodi in institucije bodo izvedle več dogodkov v sklopu dogajanja evropski zeleni list, bodo pa tudi svoje večje in že tradicionalne dogodke prilagodili trajnostnim temam (generacijski festival, Pikin festival, Festival mladih kultur Kunigunda …), pripravili bodo tudi dve razstavi (pri pošti in na poti na Velenjski grad), s katerima bodo opozarjali na spreminjanje našega ravnanja k bolj trajnostnemu, k bolj zelenemu.

Želijo si, da bi celo mesto delovalo in živelo z mislijo na bolj zeleno prihodnost. Seveda si bodo prizadevali, da bodo na njihovih dogodkih tudi gostinske storitve čim bolj v skladu z zelenimi predpisi – na dogodkih želimo ustvariti čim manj odpadkov, zato bo tudi ponudba zasnovana trajnostno, brez plastike za enkratno uporabo in druge nepovratne embalaže, obiskovalce bodo pozivali, da na dogodke prihajajo na okolju prijazen način. Obiskovalce iz Velenja vabijo, da pridejo na dogodek v središče mesta peš ali pa se pripeljejo z brezplačnim mestnim prevozom (Lokalc).

Prejem nagrade pomeni hkrati priznanje za preteklo delo in tudi odgovornost za naprej. Zeleni prehod družbe ni enostavna naloga, zato jim nagrade in sredstva, ki jih s tem prejmejo, pri tem zelo pomagajo. V zelenem letu bodo še posebej pozorni na vsakodnevne navade, saj lahko s svojim načinom življenja vsak prispeva k celotni zgodbi največ. Naj nas pri tem motivira odgovornost do prihodnjih generacij, do zagotavljanja zdravega in kakovostnega življenjskega okolja za zanamce. Odprimo srce zelenim navadam in se skupaj trudimo za lepši jutri. Vsak dan. 

Prijazno vas vabijo na dogodke in aktivnosti, ki bodo potekali v sklopu naziva evropski zeleni list. 

Vir: Mestna občina Velenje

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Več novic

Šport

Velenjski atleti zablesteli že prvi dan Prvenstva Slovenije

Včeraj, 17. februarja, je v dvorani v Novem mestu potekalo atletsko Prvenstvo Slovenije....
Kronika

V petkovi prometni nesreči na Partizanski cesti huje poškodovana peška

V peter, 2. februarja, so policisti v Velenju obravnavali prometno nesrečo, v kateri je bila poškodovana ena oseba....
Šport

Rokometaši RK Gorenje Velenje z odlično igro slavili zmago proti ekipi ŠRD Škofljica

Včeraj, 03. februarja, so rokometaši Rokometnega kluba Gorenje Velenje odigrali prvo ligaško tekmo v letu 2024....
Družba

Ekipa Udarnika MC pomagala pri urejanju in selitvi doniranih aparatov občanom z najnižjimi prihodki

Zaključek tedna je za srčno terensko ekipo Udarnika MC Velenje prinesel veliko zadovoljstva, saj so z pomočjo dobrodelnih Velenjčanov pričarali nasmehe na obrazih nekaterih starejših občanov....

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Od 1. marca dalje spremenjen delovni čas INFO točke

Iz Zdravstvenega doma Velenje so nas obvestili, da od 1. marca dalje spreminjajo delovni čas INFO točke....
Obvestila

V Zdravstveni postaji Šmartno ob Paki v petek pričenja z delom pediatrinja

Od petka dalje v Šmartnem ob Paki ponovno na voljo pediater tri dni na teden. Omogočena bo tudi izbira osebnega pediatra....
Obvestila

V četrtek, 22.2.2024 bo prekinjena dobava toplotne energije

Komunalno podjetje Velenje obvešča vse končne uporabnike na območju Mestne četrti Velenje - Desni breg in na območju Jerihove ceste, da bo v četrtek, dne 22. 2. 2024, od 7.30...
Obvestila

Vabilo: novembra odpovedana akcija “Očistimo Zgornjo Savinjsko dolino” se bo izvedla 16. marca

Društvo za povezan razvoj Zgornje Savinjske doline vabi k sodelovanju v akciji "Očistimo Zgornjo Savinjsko dolino", le ta je bila napovedana za november, a so jo morali zaradi slabega vremena...

Zadnje osmrtnice

Marjan Korenak

Viktor Češnovar

Vid Kondić

Velenjcan copyright © 2023