Search
Search
Close this search box.

Junija novo rekordno nizko število brezposelnih 

Na Zavodu RS za zaposlovanje je bilo ob koncu junija registriranih 43.369 brezposelnih, kar je 1,6 odstotka manj kot maja in 6,1 odstotka manj kot junija lani. Gre za novo najnižje število v samostojni Sloveniji. V prvih šestih mesecih skupaj je bilo povprečno število brezposelnih za 6,7 odstotka nižje kot v enakem obdobju lani.
FOTO: pixabay

Na novo se je junija na zavodu prijavilo 3637 brezposelnih, kar je 5,8 odstotka manj kot maja in 9,3 odstotka manj kot junija lani. Zaposlilo se je medtem 2716 brezposelnih, kar je 11,7 odstotka manj kot maja in 13,4 odstotka manj kot junija lani, je danes objavil zavod.

Med novo prijavljenimi je bilo 1574 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 623 presežnih delavcev, 25 brezposelnih zaradi stečajev in 293 iskalcev prve zaposlitve. V primerjavi z majem je bilo na novo prijavljenih po izteku zaposlitve za določen čas 5,5 odstotka manj, presežnih delavcev 16,9 odstotka manj in brezposelnih zaradi stečajev 39 odstotkov manj. Iskalcev prve zaposlitve je bilo medtem 13,1 odstotka več.

Med brezposelnimi, ki so se junija prijavili na zavodu, prevladujejo osebe, ki jim je delovno razmerje prenehalo na področju predelovalnih dejavnosti, v dejavnosti trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil ter na področju gradbeništva.

V primerjavi z lanskim junijem se je na novo prijavilo 6,4 odstotka manj iskalcev prve zaposlitve. Upad so na zavodu zabeležili tudi v ostalih pomembnejših kategorijah novoprijavljenih brezposelnih oseb. Brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas je bilo 14,1 odstotka manj, brezposelnih presežnih delavcev 6,3 odstotka manj, stečajnikov pa 47,9 odstotka manj.

Od 4356 brezposelnih, ki jih je zavod junija odjavil iz evidence, se jih je zaposlilo oziroma samozaposlilo 2716, kar je 11,7 odstotka manj kot maja in 13,4 odstotka manj kot junija lani.

Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ tajnikov, prodajalcev, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov v uradih, hotelih in drugih ustanovah, komercialnih zastopnikov za prodajo, voznikov osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil, skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo, natakarjev, kuhinjskih pomočnikov ter poklicev za zdravstveno in socialno oskrbo na domu.

Število brezposelnih se je junija v primerjavi z majem povečalo v območni službi Nova Gorica, za 0,9 odstotka. Manjši upad kot na ravni države so imele območne službe Celje, Ljubljana, Kranj in Maribor, večjega pa območne službe Koper, Velenje, Murska Sobota, Trbovlje, Ptuj, Novo mesto in Sevnica.

Medletno je bila brezposelnost večja v območnih služba Ptuj (za 1,5 odstotka) in Kranj (za 0,5 odstotka). Največje znižanje števila brezposelnih so zabeležile območne službe Velenje (-14,1 odstotka), Sevnica (-10,5 odstotka) in Nova Gorica (-10,3 odstotka).

V prvih šestih letošnjih mesecih skupaj se je na zavodu na novo prijavilo 29.951 brezposelnih, kar je 4,1 odstotka več kot lani v tem času. Iz evidence se je odjavilo skupaj 34.935 brezposelnih, od teh 23.381 zaradi zaposlitve, kar je 2,4 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. V povprečju je bilo v obdobju od januarja do junija brezposelnih 46.813 oseb, kar je 6,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Največ oseb se je prijavilo, ker jim je prenehala zaposlitev za določen čas, in sicer 13.567. Prijavilo se je tudi 2224 iskalcev prve zaposlitve ter 6359 presežnih delavcev in stečajnikov. V primerjavi z enakim lanskim obdobjem se je pri zavodu prijavilo 27,4 odstotka več presežnih delavcev in stečajnikov. Brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas se je medtem prijavilo 4,5 odstotka manj, iskalcev prve zaposlitve pa pet odstotkov manj.

Delodajalci so od začetka leta do konca junija zavodu sporočili 80.113 prostih delovnih mest, kar je devet odstotkov manj kot lani v tem času. Samo junija so zavodu sporočili 12.940 prostih delovnih mest, kar je 0,8 odstotka manj kot maja in 18,1 odstotka manj kot junija lani.

Junija so delodajalci najbolj povpraševali po predmetnih učiteljih v osnovni šoli, čistilcih, strežnikih in gospodinjskih pomočnikih v uradih, hotelih in drugih ustanovah, delavcih za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih ter vzgojiteljih in pomočnikih vzgojiteljev predšolskih otrok.

Po najnovejših podatkih statističnega urada, ki so sicer na voljo za april, je bilo v državi 945.945 delovno aktivnih prebivalcev, kar je 0,2 odstotka več kot marca in 1,4 odstotka več kot aprila lani. Stopnja registrirane brezposelnosti, ki jo izračunavajo na zavodu, je bila na podlagi tega aprila 4,6-odstotna, kar je 0,1 odstotne točke manj kot marca in 0,4 odstotne točke manj kot aprila lani.

Vir: STA

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Več novic

Družba

Študentska delovna brigada pričenja z delom na Ljubnem ob Savinji

Prebivalci Ljubnega ob Savinji in okolice še vedno čutijo posledice lanskih katastrofalnih poplav, zato se je okoli 40 študentov prostovoljcev odločilo, da letos priskočijo na pomoč prav njim. Kot je...
Družba

Športna zveza Šoštanj vabi na poletni rekreativni turnir

V soboto, 17. avgusta, bo v Tresimirjevem parku od 9. ure dalje potekal Poletni rekreativni turnir v odbojki na mivki, košarki 3x3, balinanju, ruskemu kegljanju in šahu....
Družba

Pirc Musar ob dnevu odprtih vrat v predsedniški palači izpostavila pomen dialoga

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob današnjem dnevu državnosti v predsedniški palači sprejela obiskovalce. Med ogledom delovnih in protokolarnih prostorov ob dnevu odprtih vrat jim je čestitala ob dnevu...
Družba

Višje cene bencina, dizla in kurilnega olja

Cena 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj avtocestnega omrežja se je opolnoči zvišala za 3,5 centa na 1,514 evra za liter. Liter dizla je dražji za 2,1 centa, nova cena...

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Popolno zaprtje cest Ljubija – Laznik in Mozirje – Mostnar

Včerajšnje neurje je močno prizadelo tudi Občino Mozirje. Na terenu so že interventne službe....
Obvestila

Zaradi včerajšnjega neurja zaprta cesta Logarski kot – Slap Rinka, zasuta je tudi pot do slapa Rinka in Okrešlja

Krajinski park Logarska dolina obvešča, da je cesta Logarski kot - Slap Rinka trenutno zaprta zaradi včerajšnjega močnega neurja zaprta....
Obvestila

Obvestilo o delni omejitvi gibanja na Visti

Od včeraj, 18. julija pa vse do nedelje 21. julija, bo zaradi priprav ter izvedbe dogodka Overlake na Visti- parku z razgledom omejeno gibanje....
Obvestila

Prekinjena dobava toplotne energije – KS Gorica

Komunalno podjetje Velenje obvešča končne uporabnike, da bo na območju Krajevne skupnosti Gorica jutri, 16. julija, od 8. do 15. ure prekinjena dobava toplotne energije zaradi izvajanja vzdrževalnih del na...

Zadnje osmrtnice

Rudolf Sotler

Jožef Romih

Frančiška Pouh

Velenjcan copyright © 2023