Search
Search
Close this search box.

Z današnjim dnem se začenjajo 40. Poletne kulturne prireditve Festivala Velenje

Danes ob 21. uri bo koncert hrvaške glasbene dive Josipe Lisac v Domu kulture Velenje otvoril jubilejne 40. Poletne kulturne prireditve Festivala Velenje. Eden najstarejših tovrstnih festivalov v Sloveniji bo do 1. septembra ponujal pester program na različnih prizoriščih v Velenju in okolici, z več kot 70 dogodki za vse generacije in okuse.
FOTO: Festival Velenje

Poletne kulturne prireditve v Velenju sodijo med najstarejše festivale v Sloveniji, znane pa so po številnih in raznolikih dogodkih, ki vključujejo žanrsko bogate koncertne programe in vsebine za otroke. Med vidnejšimi dogodki, ki jih izpostavljajo na Festivalu Velenju, je nekaj pomembnejših koncertov, med njimi današnji otvoritveni pevke Josipe Lisac in zaključni Iztoka Mlakarja.

Jubilejno 40-letnico bodo letos obeležili z nekaj posebnimi dogodki, kot je nostalgičen koncert skupine Obvezna smer (5. 7.), ki vas bo popeljal v čas začetkov festivala, ko se je ta začel razvijati in pridobivati na imenu.  V sklop nostalgije sodi tudi poletna filmska projekcija mladinskega filma Sreča na vrvici v Sončnem parku, v zelenem ambientu v letu, ko je Velenje »zeleni ambasador« Green leaf priznanja Evropske unije, ter zeleni akustični koncert tria tolkalcev na melodična tolkala handpan v bližnji okolici Velenjskega gradu.

Med pomembnejšimi koncerti so letos tudi:

 • nastop izjemne sarajevske vokalistke Amire Medunjanin (8. 6.),
 • Poletna operna noč v sodelovanju s SNG Opero Maribor (15. 6.) in
 • Praznik glasbe v mestnem središču (21. 6.).

Julija izpostavljajo tudi koncert hrvaške skupine Psihomodo Pop (12. 7.), gostovanje mladinskega ameriškega orkestra American Music Abroad (15. 7.) in koncert skupine Pantaloons (19. 7.).

Posebna pozornost bo namenjena glasbenikom iz Velenja. Avtor in basist Robert Jukič se bo s svojima dvema založniškima projektoma predstavil konec julija (26. 7.), sledila bosta koncert pevke in harfistke Astrid Kljun (2. 8.) na Velenjskem gradu ter koncert Maje Keuc (9. 8.) v mestnem središču.

Avgusta boste lahko uživali v nostalgičnih nastopih skupine Šansonet (13. 8.) v Galeriji Velenje in že omenjenem »zelenem koncertu«, na sporedu bo tudi tradicionalni Citrarski festival Prešmentane citre s tremi koncerti na Starem trgu in v atriju Velenjskega gradu. Nastopili bodo:

 • citrarski duo iz Dunaja,
 • sestri Monika Kutter in Barbara Laister-Ebner (20. 8.),
 • Trio Rožej (21. 8.) ter
 • Irena Anžič, Primož in Mojca Hladnik na večeru z naslovom Slovenija v pesmi ob citrah. 

V znamenju glasbe se bo festival za eno leto poslovil s koncertom Iztoka Mlakarja na prvi septembrski dan.

Med raznovrstnimi dogodki drugih umetniških in kulturnih zvrsti Festival Velenje izpostavlja:

 • gostovanje korejske folklorne skupine Hwaseong Dance Association (28. 6.) v sodelovanju s festivalom FolkArt Lent,
 • Poletno muzejsko noč (15. 6.),
 • otvoritev razstave “Zbirka v gibanju” (27. 6.),
 • kulinarično-umetniški dogodek “Umetnost in okusi” (4. 7.) ter
 • skupni stand up projekt s Festivalom mladih kultur Kunigunda (28. 8.). Tudi letos bodo že tretjič gostili stand-up komike iz Slovenije in nekdanje skupne države na EX YU stand-up večeru.

Poletni program za otroke bo letos še posebej bogat in raznovrsten. Ustvarjalnost in poletne umetniške dejavnosti bodo doma na travniku pri Domu kulture Velenje. Torkove igrarije bodo potekale v popoldanskem času, ob sobotnih dopoldnevih ob 10.00 pa bodo najmlajši lahko uživali v okviru Sobotnih lutkarij. Vsako soboto v juliju in avgustu bodo na zelenem prizorišču v senci dreves na ogled zanimive lutkovne in igrane predstave.

Foto: pixabay

Lutkovno gledališče Velenje bo z Letečimi lutkami gostovalo po različnih delih občine s popoldanskimi predstavami za otroke. Letos bodo predstave na Cankarjevi ulici v mestnem središču (10. 7.), v parku Velenjskega gradu (18. 7.) in na Graški gori (24. 7.).

V sklopu Poletja pri vili Čira-Čara bosta na Pozojevem otroškem igrišču (Vista) otroke in družine zabavala Detektivski dan (7. 7.) in Mornarski dan (11. 8.).

Galerija Velenje pripravlja tri ustvarjalne sklope oziroma delavnice v juliju in avgustu za najmlajše, imenovane Počitniški četrtki, ki bodo na voljo ob 10. uri. Med 15. in 19. julijem pa bodo za mlade ustvarjalce organizirane celotedenske Poletne počitnice v Galeriji Velenje pod naslovom Skok v umetnost. Na zadnji julijski dan (31. 7.) se bodo mladi lahko preizkusili tudi v Utripu cirkusa z gibalnimi delavnicami.

Poletni kino na prostem “Zvezde pod zvezdami” bo ob ponedeljkih zvečer ob Domu kulture Velenje v juliju in avgustu brezplačno ponudil devet žanrsko raznolikih filmskih produkcij. Med njimi bosta tudi dve slovenski uspešnici – biografska “Šterkijada” in komična drama “Gepack”.

Ljubitelji starin in starih predmetov bodo na svoj račun prišli 8. junija, 13. julija in 10. avgusta, ko bodo v dopoldanskih urah na Cankarjevi ulici potekali poletni bolšji sejmi.

Foto: Festival Velenje

Festival Velenje je izdal programsko knjižico “Poletje v Velenju”, ki zajema vse poletne prireditve v Velenju za junij, julij in avgust. V knjižici so zbrana vsa področja poletnih aktivnosti, ki jih v Velenju pripravljajo različni organizatorji športnih, kulturnih, izobraževalnih, počitniških in drugih dejavnosti. Knjižica je izvrsten kulturni in prireditveni vodnik po mestu in okolici, ki je živo in aktivno vse poletje.

Vsi podatki o 40. Poletnih kulturnih prireditvah so objavljeni tudi na spletnih straneh Festivala Velenje in Mestne občine Velenje, spremljate pa jih lahko tudi na socialnih omrežjih (Facebook, Instagram).

Vir: Festival Velenje

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Več novic

Družba

Občina Šoštanj objavila Javni razpis za sofinanciranje programov turističnih društev in turistične zveze v letu 2024

Občina Šoštanj je objavila razpis za sofinanciranje programov turističnih društev, turistične zveze in drugih društev z registrirano turistično dejavnostjo v Občini Šoštanj iz sredstev proračuna Občine Šoštanj za leto 2024....
Družba

Posodobljene Tehnične zahteve za bolj učinkovito daljinsko ogrevanje v Velenju in Šoštanju

S posodobljenimi Tehničnimi zahtevami za graditev, obratovanje in vzdrževanje naprav daljinskega ogrevanja, ki stopijo v veljavo danes, 1. 7. 2024, bodo v Komunalnem podjetju Velenje odjemalcem na območju MO Velenje...
Kultura

Poletne kulturne prireditve v polnem teku: v petek bo na Titovem trgu nastopila vrhunska folklorna skupina

Poletne kulturne prireditve Festivala Velenje se v jutri, 27. junija, nadaljujejo z odprtjem razstave »Nekaj kar ne zbledi čez noč« v Galeriji Velenje, v petek, 28. junija, pa z nastopom...
Družba

Vlada in predstavniki zaposlenih na upravnih enotah podpisali stavkovni sporazum

Minister za javno upravo Franc Props, predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk in predsednik konference sindikata upravnih enot Dragan Stanković so podpisali stavkovni sporazum. Sporazum bo predvidoma v uradnem...

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Prekinjena dobava toplotne energije – KS Gorica

Komunalno podjetje Velenje obvešča končne uporabnike, da bo na območju Krajevne skupnosti Gorica jutri, 16. julija, od 8. do 15. ure prekinjena dobava toplotne energije zaradi izvajanja vzdrževalnih del na...
Obvestila

Motena dobava vode v Podkraju

Komunalno podjetje Velenje obvešča uporabnike na območju naselja Podkraj v Mestni občini Velenje, da bo v ponedeljek, 15. julija med 7. in 15. uro zaradi nujnih vzdrževalnih del na javnem...
Obvestila

Občina Šmartno ob Paki: obvestilo o brezgotovinskem poslovanju občinske uprave

Občina Šmarno ob paki svoje občanke in občane obvešča, da poslovanje občinske uprave Občine Šmartno ob Paki poteka izključno brezgotovinsko....
Obvestila

Obvestilo o spremembi obratovalnega časa Bazena Velenje in Urbanega parka

Bazen Velenje bo pričel z letnim remontom in investicijskimi deli, zato se bo spremenil obratovalni čas Bazena Velenje in Urbanega parka....

Zadnje osmrtnice

Rudolf Sotler

Jožef Romih

Frančiška Pouh

Velenjcan copyright © 2023