Velenjčani opozarjajo na posledice širitve deponije v Velenju in zahtevajo spremembe

Krajani Stare vasi v Velenju so močno zaskrbljeni nad napovedano selitvijo deponije komunalnih odpadkov hkrati pa opozarjajo, da bodo te spremembe v...
NULL

Krajani Stare vasi v Velenju so močno zaskrbljeni nad napovedano selitvijo deponije komunalnih odpadkov, hkrati pa opozarjajo, da bodo te spremembe vplivale tudi na večji del mesta. Sedaj se na javnost in pristojne obračajo tudi s pismom, ki ga v originalu prilagamo spodaj.

V Stari vasi je minuli teden potekal zbor krajanov, kjer so predstavniki Mestne občine Velenje, podjetja Karbon d.o.o., PUP Saubermacher in prostorski načrtovalci Urbanisti d.o.o. predstavili širitve dejavnosti in prostorskega povečanja sedanje začasne deponije komunalnih odpadkov. Gre za projekt, ki bo terjal večji posek dreves v gozdu, ki sedaj varuje krajane pred vplivi aktualne deponije oziroma zbirnega centra, hkrati bi naj v prihodnje varoval tudi pred vplivi hitre ceste, čeprav ga bodo nekaj tudi zaradi te gradnje morali posekati. 

Območje obravnave:

https://i.imgur.com/zK0oKk8.png
 Desno na fotografiji je območje obstoječega zbirnega centra (Deberca 7, Velenje).

Predstavljen projekt predvideva popolno pozidavo omenjenega območja in širitev obstoječe dejavnosti zbiranja komunalnih odpadkov, na razgradnjo odsluženih avtomobilov, skladiščenje nevarnih odpadkov, predelavo in zbiranje odpadnih surovin. Odslužene avtomobile bi na tem območju razgrajevalo podjetje Karbon d.o.o., ki sodi med družbe v lasti Tomaža Ročnika, sedaj se ta dejavnost izvaja na območju Premogovnika Velenje. Krajanom sporna se zdi tudi prodaja njim pomembnega gozda podjetju Karbon, ki je zemljišče sedaj dal pod hipoteko avstrijski banki, da bi zavaroval polmiljonsko posojilo.

Zbirni center bi se močno približal stanovalcem. Vsi negativni vplivi na okolico in na kvaliteto bivanja pa bi se s posekom in širitvijo poslabšali. »Gozd med sedanjo deponijo komunalnih odpadkov in Staro vasjo je naša edina zaščita pred negativnimi vplivi bodoče avtoceste, je edino varovalo pred erozijo in dodatnim posedanjem nestabilnih tal. Brez gozda bo celotno območje tega dela mesta izpostavljeno močnim severnim vetrovom s področja Uršlje Gore. »Naš« gozd ugodno klimatsko vpliva na življenje v mestu in blaži uničujoče vročinske valove, ki smo jim priča v preteklem desetletju in se bodo v naslednjih letih samo še stopnjevali,« so zapisali v pismu.

Stanovalce pa poleg njim nesprejemljivega dogajanja in privolitve Mestne občine Velenje v ta projekt boli dejstvo, da o nameravanih spremembah niso bili obveščeni. Pravijo, da so o projektu izvedeli preko žvižgačev in nato zahtevali javno obravnavo in pojasnila. Na obravnavo so se krajani dobro pripravili in s pomočjo tam živečih krajinskih arhitektov in ostale stroke izpodbili marsikateri argument. A kljub temu, da jim je bilo na obravnavi povedano, da je projekt šele v prvih fazah so danes na območju, kjer naj bi prišlo do širitve, že prvi gradben stroji.

https://i.imgur.com/c4ZwI6W.jpg

Krajani so ogorčeni in hkrati složni, da bodo temu nasprotovali in rešitve iskali tako po pravni poti kot tudi z državljansko nepokorščino. Vsekakor pa si namesto nenehnega boja za ali proti projektom v prihodnosti želijo bolj složnega dialoga in upoštevanja stroke, ne kapitala: »Smo za dialog in iskanje celostne rešitve upravljanja odpadkov za Velenje in iskanje alternativ kako to najbolje urediti za krajane Stare vasi in za vse občane in občanke MO Velenje. V razmislek. Velenje v naslednjih 20 letih čaka izjemno zahtevna transformacija prehoda iz doline premoga, v dolino…česa? Kaj se bo zgodilo z mnogimi degradiranimi območji in zapuščenimi stavbami, ki bodo izgubile pomen in lahko dobijo nov namen, ki bo koristen za vse. Ali lahko začnemo pisati novo zgodbo, drugačno, optimistično in pravično za vse?,« pišejo.

SPODAJ KOPIRAMO CELOTEN ZAPIS (PISMO) NOVONASTALE CIVILNE INICIATIVE V ORIGINALU:

STOP SAMOVOLJNEMU UREJANJU NAŠEGA ŽIVLJENJSKEGA PROSTORA

Prva razvojna iniciativa, ki jo ustanavljamo krajani Stare vasi, za dvigovanje kvalitete bivanja v Velenju in proti samovoljnim, arogantnim ter enostranskim odločitvam mestne oblasti. 

Na prvi javni obravnavi, dobesedno izsiljeni z naše strani, dne 4.5.2023 in predstavitvi širitve dejavnosti in prostorskega povečanja sedanje začasne deponije komunalnih odpadkov, smo bili krajani izjemno razočarani in doživeli aroganten nastop predstavnikov MO Velenje, podjetja Karbon d.o.o.., PUP Saubermacher in prostorskih načrtovalcev Urbanisti d.o.o.. Bili smo postavljeni pred dejstvo izvedbe, brez alternativ in ponižujočim odnosom do našega razumevanja, kaj lahko kot občani pričakujemo za varovanje našega življenjskega okolja. Zdi se nam popolnoma nesprejemljivo kot argument za odločitve, uporabljati podlage, ki so stare več kot 20 let.

Krajani krajevne skupnosti Stara vas, združeni v Prvo razvojno iniciativo Stara vas, kot nesprejemljivo in v celoti zavračamo predlagano širitev dejavnosti in prostorskega povečanja sedanje začasne deponije komunalnih odpadkov. Od Mestne občine Velenje zahtevamo, da takoj ustavi vse aktivnosti v zvezi s pripravo dokumentacije »Spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta začasne deponije komunalnih odpadkov«, št. 251-2022, ki ga izdeluje podjetje Urbanisti d.o.o., Grudnova ulica 6, 3000 Celje, za naročnika Karbon d.o.o., Koroška cesta 40a, 3320 Velenje. Zahtevamo tudi takojšnjo prepoved kakršnekoli sečnje in gradbenih dejavnosti na omenjenem območju.

Na našem območju se bodo z umestitvijo avtoceste življenski pogoji bistveno poslabšali. Uničeno bo območje Škalskega jezera, kulturne in naravne vrednote, z letnim amfiteatrom in varovalnimi gozdovi. Avtocesta se bo neposredno približala obali jezera in bo v celoti potekala nezaščiteno, brez izvedbe pokritega vkopa, tudi na delih, kjer se bo povsem približala stanovanjskim objektom. To bo negativno vplivalo na kvaliteto bivanja vseh prebivalk in prebivalcev Velenja, ki se dnevno rekreirajo in sprehajajo ob prvem jezeru našega mesta.

Načrtovana sprememba in širitev deponije komunalnih odpadkov predvideva popolno pozidavo omenjenega območja in širitev obstoječe dejavnosti zbiranja komunalnih odpadkov, na razgradnjo odsluženih avtomobilov, skladiščenje nevarnih odpadkov, predelavo in zbiranje odpadnih surovin. Predvideva gradnjo upravnih, proizvodnih in skladiščnih objektov, ter manipulacijskih in parkirnih površin za gradbeno mehanizacijo. 

Če dodamo k bodočim vplivom gradnje in delovanja avtoceste še poseg in dejavnosti razširjenega komunalnega centra, se bo, ne samo ožje, ampak tudi širše območje mesta spremenilo v degradirano puščo post apokaliptičnih razsežnosti, kjer bo v okolju vseprisoten hrup, škodljivi izpusti vseh vrst in vizualno izmaličena krajina.

Umeščanje tovrstnih dejavnosti in objektov na sam rob stanovanjskega naselja je nedopustno in neodgovorno tudi s stališča direktne ogroženosti prebivalcev ob morebitnih nesrečah, kot je požar, premiki tal in nesreče zaradi človeških vzrokov.

Gozd med sedanjo deponijo komunalnih odpadkov in Staro vasjo je naša edina zaščita pred negativnimi vplivi bodoče avtoceste, je edino varovalo pred erozijo in dodatnim posedanjem nestabilnih tal. Brez gozda bo celotno območje tega dela mesta izpostavljeno močnim severnim vetrovom s področja Uršlje Gore. »Naš« gozd ugodno klimatsko vpliva na življenje v mestu in blaži uničujoče vročinske valove, ki smo jim priča v preteklem desetletju in se bodo v naslednjih letih samo še stopnjevali. Predstavlja trajno vrednoto v prostoru z rastlinsko in živalsko raznovrstnostjo. Je darilo narave, ki je potrebovalo desetletja, da je razvilo svojo polno formo ter vsebino in samo zaradi trenutka nepremišljene odločitve, ga lahko za vedno izgubimo. 

Krajani se bojimo in zato tudi ukrepamo, da se ne ponovi zgodba »Rakove goše«, ki je krasila okolje Vrtca Tinkara. Praksa MO Velenje in njenih odgovornih predstavnikov je pokazala, da so zemljišču, ki je v naravi predstavljalo gozd posebnega pomena, na pobudo naročnika, spremenili namembnost v stavbno zemljišče, predvideno za gradnjo 6 družinskih hiš. Danes je tam izsekano in zanemarjeno degradirano zemljišče.

S predlaganim posegom Mestna občina Velenje krči naš življenski prostor, potrebe in danosti do nepredstavljivega ter nesprejemljivega, zato bomo za zaščito našega okolja uporabili vsa pravna sredstva in aktivnosti državljanske nepokorščine.

Obenem vabimo vse svobodomiselne občanke in občane, ki verjamete v demokracijo, v udeležbo javnosti pri odločitvah, ki zadevajo vsa področja našega bivanja, ki zavračate politiko izvršenih dejstev, ki podpirate prevlado pravice občanov do zdravega in čistega okolja pred interesi kapitala in elit vseh vrst, da se nam pridružite.

Smo za dialog in iskanje celostne rešitve upravljanja odpadkov za Velenje in iskanje alternativ kako to najbolje urediti za krajane Stare vasi in za vse občane in občanke MO Velenje. V razmislek. Velenje v naslednjih 20 letih čaka izjemno zahtevna transformacija prehoda iz doline premoga, v dolino…česa? Kaj se bo zgodilo z mnogimi degradiranimi območji in zapuščenimi stavbami, ki bodo izgubile pomen in lahko dobijo nov namen, ki bo koristen za vse. Ali lahko začnemo pisati novo zgodbo, drugačno, optimistično in pravično za vse?

Zbrani podpisi podpore krajanov bodo na vpogled na sedežu Krajevne skupnosti, prav tako bodo izročeni županu, gospodu Petru Dermolu. O naših dejavnostih vas bomo obveščali na naši spletni in Facebook strani ter v tiskanih medijih.

V imenu krajanov Stare vasi

Prva razvojna iniciativa Stara vas zanjo (po abecednem vrstnem redu):

Hans Avberšek, Andrej Borovnik, Aleksandra Dolenec Gojević, Gregor Gojević, Ina Kukovič Borovnik, Boštjan Naraločnik in Jernej Oprešnik

Naroči se
Obvestilo o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Več novic

Policijsko poročiloKronika

PP Velenje: Policijsko poročilo dne 6. november 2023

Policijsko poročilo PP Velenje za pretekli teden je pripravil Uroš Medved, višji policist – vodja policijskega okoliša I...
Šport

Rokometaši Slovenj Gradca in Gorenja Velenja igrali neodločeno 25:25

Rokometaši Slovenj Gradca in Gorenja Velenja so se v 9. krogu lige NLB razšli brez zmagovalca s 25:25 (14:12)....
Družba

V Velenju Varuh človekovih pravic pohvalil model vključevanja starejših

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je v okviru svojih rednih obveznosti obiskal Velenje, kjer se je srečal s pobudniki in obiskal varovana stanovanja ter gradbišče novega doma za varstvo odraslih....
Družba

Velenje bo gostilo tradicionalni 17. štafetni tek v čast svete Barbare

Športno društvo Skupine Premogovnik Velenje, ki povezuje svoje člane preko različnih preventivnih, rekreativnih, tekmovalnih in drugih športnih srečanj, vabi v nedeljo, 3. decembra 2023, na 17. štafetni tek svete Barbare....

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Prižig praznične razsvetljave v Velenju prestavljen

Prižig praznične razsvetljave v Velenju bo zaradi slabe vremenske napovedi prestavljen, in sicer se bomo čarobnemu decembru naproti uradno podali v nedeljo, 3. 12. 2023....
Obvestila

Društvo brigadirjev Velenje organizira udarniško akcijo v Ljubnem ob Savinji

Upravni odbor Društva brigadirjev Velenje (DBV) vabi člane DBV in ostala društva v okviru Zveze borcev za vrednote NOB Slovenije (ZBS) na delovno akcijo, ki bo potekala v soboto, 2....
Obvestila

Predvidene kratkotrajne zapore Ljubljanske ceste

Jutri, 23. novembra bodo zaradi del kratkotrajne zapore Ljubljanske ceste. V petek, 24. novembra pa bo popolna zapora predvidoma od 8. do 15. ure....
Obvestila

Napredna terapija za inkontinenco v ZD Velenje

V Zdravstvenem domu (ZD) Velenje se je zgodil pomemben napredek na področju fizioterapije. Enota za fizioterapijo je bogatejša za napreden aparat, vreden skoraj 40 tisoč evrov, ki se uporablja predvsem...

Zadnje osmrtnice

Jože Lavre

Cecilija Hudobreznik

Kristina Hartman

Velenjcan copyright © 2023