Search
Search
Close this search box.

V začetku aprila bo na območju Šaleške doline potekala redna spomladanska deratizacija

V obdobju od 2. 4. do predvidoma 10. 5. 2024 bo na območju Šaleške doline potekala redna spomladanska deratizacija javnega kanalizacijskega sistema in javnega sistema daljinskega ogrevanja s pripadajočimi objekti.    
FOTO: KP Velenje

V skladu z Zakonom o nalezljivih boleznih (Ur. l. RS, št. 33/06, 49/20) bodo nameščane parafinske vabe za zatiranje glodavcev. Vabe so zdravju škodljive, zato bodo postavljene v jaške in v objekte na način, da občani in živali ne morejo priti v stik z njimi. V objekte v upravljanju Komunalnega podjetja Velenje je prepovedan vstop nepooblaščenim osebam in torej dostop do vab.

Spomladanska deratizacija se izvede v obdobju, preden se začne parjenje glodavcev. V toplem vremenu se začne reprodukcija podgan, z deratizacijo pa uspešno preprečijo povečanje njihove populacije. Jesenska deratizacija se izvede v obdobju, preden se glodavci selijo v toplejše okolje, kjer bi se zaščitili pred mrazom.

Uporabnikom svetujejo, da vzdržujejo okolico svojih objektov ter ustrezno skrbijo za pravilno odlaganje odpadkov in tako tudi sami preprečijo ugodne pogoje za bivanje in razmnoževanje glodavcev.

Deratizacija je postopek nadzora in odstranjevanja škodljivih glodavcev, kot so podgane, miši in podobno. Ta postopek je pomemben iz več razlogov:

  1. Zaščita javnega zdravja: Glodavci lahko prenašajo in širijo različne bolezni. Pravilna deratizacija zmanjša tveganje za prenos teh bolezni na ljudi in hišne ljubljenčke.
  2. Preprečevanje poškodb na premoženju: Glodavci lahko povzročijo škodo na infrastrukturi, električnih napeljavah, izolaciji, pohištvu itd. Deratizacija pomaga zmanjšati tveganje za te vrste škode.
  3. Ohranjanje higiene: Glodavci lahko povzročijo onesnaženje s svojimi iztrebki, urinom in dlako. To lahko predstavlja higienski problem, še posebej v prehrambnih obratih, skladiščih in domovih. Deratizacija pomaga ohranjati čistočo in zdravje okolja.
  4. Preprečevanje izgube pridelka: V kmetijskih in živilskih obratih lahko glodavci povzročijo izgubo pridelka ali kontaminacijo hrane. Deratizacija je zato ključna za zaščito pridelka in zagotavljanje kakovosti hrane.

Skupaj z nadzorom nad drugimi škodljivci je deratizacija ključen korak pri vzdrževanju zdravega okolja.

Vir: KP Velenje

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Več novic

Šport

NK Rudar na domačem terenu premagal Tolmin

Včeraj, 2. marca, je na stadionu Ob jezeru potekala tekma med Nogometnim klubom Rudar Velenje in Nogometnim klubom Tolmin....
Družba

Novi del kolesarske povezave Štrekna kmalu odprt za vse kolesarje (FOTO)

Danes, 4. aprila 2024, so si predstavniki naročnika, izvajalca, nadzornikov in občin ogledali novi del Štrekne....
Družba

Na obisku v Premogovniku Velenje predstavniki Uprave republike Slovenije za zaščito in reševanje

V sredo, 3. aprila sta Premogovnik Velenje obiskala generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Leon Behin ter poveljnik Civilne zaščite za Zahodno štajersko regijo Janez Melanšek, ki...
Obvestila

V garažni hiši Gorica prišlo do okvare dvižnih vrat

Komunalno podjetje Velenje obvešča uporabnike, da je prišlo do okvare dvižnih vrat v garažni hiši Gorica....

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

V maju zaključuje z delom zdravnica Lucija Šteković

Iz ZD Velenje sporočajo, da zdravnica Lucija Šteković, dr. med., zaradi upokojitve s 7. 5. 2024 zaključuje z delom....
Obvestila

Obvestilo: Kolesarska steza proti Mislinji še vedno ZAPRTA

Kolesarska steza proti Mislinji je zaradi odpravljanja pomanjkljivosti še vedno zaprta. ...
Obvestila

V torek, 9.4.2024 bo prekinjena dobava toplotne energije

Komunalno podjetje Velenje obvešča vse končne uporabnike, da bo na območju Žarove ceste 3, 5, 6, 7, 8, 9, 9a, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 18 in 22 v...
Obvestila

V garažni hiši Gorica prišlo do okvare dvižnih vrat

Komunalno podjetje Velenje obvešča uporabnike, da je prišlo do okvare dvižnih vrat v garažni hiši Gorica....

Zadnje osmrtnice

Barbara Rajter

Franc Mevc

Boris Petek

Velenjcan copyright © 2023