Search

Ozaveščanje o pomenu slovenske hrane tudi z medom in jabolki na vlakih

Drugič zapored bo tretji teden novembra v Sloveniji potekal teden slovenske hrane, ki poudarja pomen izbiranja lokalne hrane ter povečuje zavedanje o prednostih uživanja slovenskih živil. Organizirajo ga stanovske organizacije ob podpori kmetijskega ministrstva, letošnja novost je deljenje slovenskega medu in jabolk potnikom na vlakih.
FOTO: pixabay

Sklep o razglasitvi tedna slovenske hrane je vlada na predlog 11 stanovskih organizacij s prvopodpisano Čebelarsko zvezo Slovenije in spodbudo ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sprejela decembra 2023 in prvič smo ga zaznamovali lani.

Letos bo teden slovenske hrane potekal od ponedeljka, 17. novembra, do nedelje, 23. novembra. “Želimo ozaveščati slovenske potrošnike o pomenu kupovanja hrane lokalnega izvora,” je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Jože Podgoršek. Hrana slovenskega porekla je kakovostna in vredna zaupanja, nenazadnje pa preko slovenskih kmetov skrbi tudi za to, da je Slovenija lepa in obdelana, je dodal.

Da bi potrošnike nagovorili k nakupu hrane lokalnega izvora, bodo v tednu slovenske hrane na izbranih rednih potniških linijah Slovenskih železnic potnikom simbolno delili slovenski med in jabolka. Ekipe čebelarjev, kmetov in kmetijskih svetovalcev v prepoznavnih oblačilih bodo od ponedeljka do četrtka z vlaki prepotovale Slovenijo ter razdelile 10.000 porcijskih zavojčkov medu in 10.000 jabolk. Seznam vlakov bo objavljen na spletnih straneh Slovenskih železnic in v medijih.

Direktor potniškega prometa na Slovenskih železnicah Miha Butara je povedal, da so se z veseljem odzvali povabilu za sodelovanje v tednu slovenske hrane. Vsako leto prepeljemo približno 17 milijonov potnikov, med njimi je veliko mladih, in verjamem, da bo akcija imela velik učinek,” je dejal.

Pri razdeljevanju medu in jabolk bodo sodelovali tudi člani Zveze slovenske podeželske mladine, katere predsednica Eva Golob je poudarila, da z nakupom lokalno pridelane hrane vlagamo v svoje zdravje. “Slovenska hrana ima krajšo pot od pot od njive do krožnika in prispeva tudi k varovanju okolja,” je spomnila.

Osrednji dogodek tedna slovenske hrane ostaja že dobro uveljavljeni tradicionalni slovenski zajtrk, katerega namen je izobraževati, obveščati in osveščati otroke v vrtcih in šolah ter v določenem obsegu tudi širšo javnost o pomenu zajtrka. Ta bo kot običajno v petek, torej 21. novembra, letos pa bo potekal pod geslom Moja izbira je slovenska hrana.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč si želi, da bi tradicionalni slovenski zajtrk razširili tudi na druge organizacije. “Naslednje leto bo projekt praznoval 20-letnico in radi bi, da z njim pridemo tudi na univerze,” je dejal. Želje so sicer še veliko večje – ob malce več drznosti države bi predlagal, da se v celem tednu slovenske hrane v javnih zavodih streže le lokalno pridelana hrana.

Predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič je opomnil, da je več kot 95 odstotkov kmetijskih površin v Sloveniji v lasti družinskih kmetij. Vso hrano v Sloveniji večinoma pridelajo družinske kmetije, je dejal in povedal, da so zasnovali komunikacijsko kampanjo, s katero želijo poudariti pomen povezanosti slovenskega podeželja, kmetov in zadrug. Kampanja je zastavljena za daljše časovno obdobje in po njegovih besedah krepi zavedanje, da brez kakovostne hrane ni zdrave prihodnosti, zato moramo čuvati svoje korenine in ostati dežela dobre domače hrane.

Vir: STA

Dodaj odgovor

Več novic

Družba

Jesenske počitnice so pred vrati: Bogat program dogajanja v Velenju

Tudi letošnje jesenske počitnice bodo v Velenju polne živahnih, ustvarjalnih in zabavnih doživetij za otroke in mladostnike. Med 25. in 31. oktobrom se bodo po mestu in okolici zvrstili številni...
Utrinki

V Rdeči dvorani poteka tradicionalno srečanje upokojencev #utrinek

V Rdeči dvorani Velenje danes poteka tradicionalno srečanje članov Šaleške pokrajinske zveze DU in zlato, diamantno, železno ter platinasto poročenih parov....
Družba

Skupaj do rešitev: Brezplačno svetovanje za občane v Podnebno-energetski pisarni

V Kreativnem centru Čuk je lani vrata odprla Podnebno-energetska pisarna, ki je namenjena spodbujanju in izobraževanju občanov na področjih porabe energije, mobilnosti, odpadkov ter zelenega gospodarstva....
Družba

Volilno pravico na referendumu bo imelo nekaj manj kot 1,7 milijona volilnih upravičencev

Na zakonodajnem referendumu o zakonu o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki bo 23. novembra, bo imelo pravico glasovati nekaj manj kot 1,7 milijona volilnih upravičencev. Na današnji dan, ko...

OBVESTILA

Obvestila

Obvestilo o moteni dobavi pitne vode – Podkraj pri Velenju in Andraž nad Polzelo

Komunalno podjetje Velenje obvešča uporabnike naselja Andraž nad Polzelo v Občini Polzela ter uporabnike naselja Podkraj pri Velenju v Mestni občini Velenje, da bo v torek, 4. novembra, med 8....
Obvestila

Muzej Velenje odprt tudi med prazniki

Muzej Velenje in njegove enote bodo odprte tudi med prazniki....
Obvestila

V petek in v soboto spremenjen prometni režim na pokopališčih Podkraj in Škale

Ob dnevu spomina na mrtve bo promet pri velenjskih pokopališčih potekal enosmerno....
Obvestila

V SB Celje omejili obisk tudi na Travmatološkem oddelku

Zaradi porasta števila hospitaliziranih pacientov z respiratornimi obolenji so v Splošni bolnišnici Celje z današnjim dnem, 30. 10. 2025, sprejeli ukrep omejitve obiskov pacientov na 1 zdravo osebo tudi na...

Zadnje osmrtnice

Janez Pušnik

Zvonko Burjak

Maks Čamer