V Šaleški dolini prebivalce oskrbujejo s pitno vodo iz štirih oskrbovalnih območij, ki se napajajo iz različnih vodnih virov. Trdota vode se giblje med 7,4 in 16,4 °N (nemških stopinj), voda pa spada med mehke do srednje trde vode.
Ker proizvajalci gospodinjskih aparatov pogosto uporabljajo različne enote za izražanje trdote vode, je KP Velenje pripravilo tabelo z vrednostmi v različnih enotah:

Različna trdota vode po oskrbovalnih območjih ne vpliva na kakovost vode – pitna voda v vseh oskrbovalnih območjih je varna in zdravstveno ustrezna.
Kaj povzroča trdoto pitne vode in kako vpliva na zdravje?
Trdoto pitne vode povzročajo naravno raztopljene mineralne snovi in drugi elementi, ki se nahajajo v vodi. Vsebnost teh snovi je odvisna od posameznega vodnega vira. Na splošno velja, da so vode, ki tečejo skozi apnenčaste in dobro topne kamnine, bolj trde od površinskih voda. Minerali, raztopljeni v vodi, obogatijo njen okus in ne predstavljajo tveganja za zdravje. Kalcij, magnezij in kalij pomagajo pri ohranjanju ravnovesja v telesu ter so pomembni za zdravje kosti, mišic in drugih telesnih funkcij.
Zakaj je pomembno poznati trdoto vode?
Poznavanje trdote vode vam pomaga zaščititi vaše aparate. Trda voda lahko povzroči nabiranje vodnega kamna, kar lahko zmanjša učinkovitost aparatov in skrajša njihovo življenjsko dobo. S pravilno nastavitvijo aparatov ter izbiro ustreznih čistil in soli boste izboljšali učinkovitost aparatov. Več o tem najdete v navodilih proizvajalca.
Vir: KP Velenje