Search

Ekologi brez meja pripravili smernice za manj odpadne hrane v restavracijah

Ekologi brez meja so izdali smernice za manj odpadne in več trajnostne prehrane v restavracijah, ki so rezultat analize odpadne hrane v slovenskih restavracijah ter pregleda domačih in tujih dobrih praks. Pri pripravi smernic sta med drugimi sodelovala tudi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Slovenska turistična organizacija.
FOTO: pixabay

Kot so sporočili iz društva Ekologi brez meja, je raziskava, ki so jo opravili v treh sodelujočih slovenskih restavracijah, pokazala, da se količine odpadne hrane, preračunane na gosta, gibljejo med 150 in 460 grami.

Restavracije, ki so vključene v takšne projekte, lahko po njihovih navedbah že s samim spremljanjem oziroma merjenjem količin odpadne hrane ter s tem pridobivanjem večjega zavedanja o trenutnem stanju zmanjšajo količine odpadne hrane. V primeru sodelujočih restavracij je to zmanjšanje znašalo med šest in 18 odstotkov.

Analiza stanja je poleg ukrepov za trajnostno oblikovanje jedilnika, navodil za ustrezno nabavo, shranjevanje in pripravo hrane, napotkov za strežbo in komunikacijo z gosti ter predlogi za ravnanje s presežki eden od petih ključnih ukrepov, ki so jih za gostince povzeli tudi v video formatu in so dostopni na spletni platformi za predvajanje video vsebin Youtube.

Smernice, ki poleg več kot 30 konkretnih ukrepov za manj odpadkov vključujejo tudi napotke za več lokalne, sezonske, ekološke in rastlinske prehrane v restavracijah in gostilnah, so po pojasnilih Ekologov brez meja osrednji rezultat projekta Krožnik 12.3, prevedene pa so tudi v angleški jezik. Predstavili so jih tudi na letošnjem nacionalnem posvetu ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane, ki so ga konec aprila organizirali v sodelovanju z ministrstvi za kmetijstvo in okolje.

“Gostinski sektor je kadrovsko podhranjen, z izjemo najboljših praks pa večina trajnost dojema kot dodatno breme. Brez sistemskih sprememb gostinski sektor ne bo mogel samostojno doseči ciljev zmanjševanja odpadne hrane. Potrebujemo jasno vizijo, operativne ukrepe, ustrezno regulativo, podatkovno podporo in finančne spodbude. Izdane smernic so prvi korak v prihodnost, kjer vsak grižljaj šteje, vsak ostanek dobi drugo priložnost, in kjer kulinarika ne pomeni le okusa, temveč tudi odgovornost,” je ob zaključku projekta poudarila predsednica društva Ekologi brez meja Katja Sreš.

Pri pripravi smernic so med drugimi sodelovali tudi ministrstvo za kmetijstvo, Slovenska turistična organizacija ter izobraževalne ustanove s področja gostinstva in turizma.

Vir: STA

Dodaj odgovor

Več novic

Družba

Šopkomat v Podgorju pri Velenju – cvetje na dosegu roke 24 ur na dan

V Podgorju pri Velenju je zaživela nova cvetlična zgodba – šopkomat. Nova pridobitev vam omogoča, da boste lahko z šopkom svoje najdražje razveselili kadarkoli. Za svežimi in skrbno izbranimi cvetličnimi...
Obvestila

Mestna tržnica bo na praznični petek odprta

Jutri, na praznični petek, bo mestna tržnica Velenje, ki zaradi prenove Cankarjeve obratuje na dveh lokacijah, odprta....
Družba

Na portalu zVEM po novem tudi informacije o medicinskih pripomočkih

Uporabniki portala zVEM lahko tam odslej preverijo podatke o tem, kdaj lahko prejmejo nov medicinski pripomoček, podatke o prejetih medicinskih pripomočkih in naročilnicah za medicinske pripomočke, ki še niso bili...
Obvestila

V smeri restavracije Jezero prišlo do prometne nesreče

Previdno in počasi....

OBVESTILA

Obvestila

Izpad elektrike na območju Velenja

Na območju Velenja je pred nekaj minutami prišlo do izpada elektrike....
Obvestila

Obvestilo o moteni dobavi pitne vode – Splitska ulica, Cesta na vrtače, Cesta IX in Cesta X

Komunalno podjetje Velenje obvešča uporabnike na območju Splitske ulice, Ceste na vrtače, Ceste IX in Ceste X v Velenju, da bo v sredo, 12. 11. 2025, med 8. in 15....
Obvestila

V četrtek bo na območju KS Gorica prekinjena dobava toplotne energije

Komunalno podjetje Velenje obvešča uporabnike, da bo na območju KS Gorica v Velenju, v četrtek, 13. 11. 2025, od 7.00 do 17.00 prekinjena dobava toplotne energije zaradi vzdrževalnih del na...
Obvestila

Obvestilo o prekinitvi dobave toplotne energije – Žarova cesta

Komunalno podjetje Velenje obvešča uporabnike, da bo na območju KS Staro Velenje v torek, 11. novembra, od 8.00 do 16.00 prekinjena dobava toplotne energije zaradi vzdrževalnih del na omrežju. Območje...

Zadnje osmrtnice

Albert Jan

Martina Pavčič

Mirjana Bursać