Search
Search
Close this search box.

1 milijon evrov dodatnih sredstev za reševanje stisk občanov, Ljudska iniciativa še ni zadovoljna

Na današnji tiskovni konferenci je župan Mestne občine Velenje, Peter Dermol predstavil niz ukrepov, ki so jih sprejeli zaradi visokih položnic za ogrevanje.
FOTO: knmedia

V Mestni občini Velenje bodo subvencionirali ceno ogrevanja in sanitarne tople vode v višini 10 evrov za 1 MWh, Komunalno podjetje Velenje bo s 1. februarjem za cca 6 % znižalo ceno toplote. Za ranljive skupine ohranjajo energijsko toplotni dodatek, ki bo po novem 40 % stroškov porabe toplotne energije (tudi za plin), z razpisi pa bodo sofinancirali ukrepe za zmanjševanje porabe toplote. Za nove ukrepe bodo z rebalansom proračuna namenili 1 milijon evrov.

Po podatkih Komunalnega podjetja Velenje ima 70 % občank in občanov, ki so priključeni na daljinsko ogrevanje, strošek za porabo toplote do 150 evrov, od 150 do 200 evrov 17 %, nad 200 evri pa 13 % uporabnikov daljinskega ogrevanja.

“V Velenju smo v prostorih občine ustanovili INFO točko za pomoč občanom (telefonska številka 03 8961 738; elektronski naslov: nina.korelc@velenje.si). Z željo, da pomagamo čim več gospodinjstvom v občini, bomo še bolj ciljno komunicirali o ukrepih in možnostih za finančno pomoč (s pomočjo krajevnih skupnostih in mestnih četrtih, sindikatov, društev upokojencev). Za temeljito analizo in ukrepe za zmanjšanje porabe toplote po posameznih stanovanjih bomo oblikovali delovno skupino ter opravili razgovore z etažnimi lastniki znotraj krajevnih skupnosti in mestnih četrti. Z evropsko investicijsko banko smo v dogovorih o financiranju projektov energetskih sanacij stanovanjskih blokov”, so zapisali iz Občine.

V Mestni občini Velenje za ranljive skupine že omogočajo enkratno denarno pomoč in dodatno pomoč v okviru Odbora za pomoč občankam in občanom Mestne občine Velenje. Prav tako pa ohranjajo tudi številne druge brezplačne storitve, subvencije in dodatke skupaj v višini več kot 10,7 milijona evrov

Svetnice in svetniki so danes sprejeli Sklep o zahtevah Sveta Mestne občine Velenje po razbremenitvi cene toplotne energije za odjemalce v Mestni občini Velenje, s katerim od pristojnega ministrstva, Vlade Republike Slovenije in energetskih družb Holding Slovenske elektrarne, Termoelektrarna Šoštanj in Premogovnik Velenje zahtevajo, da se sredstva iz naslova emisijskih kuponov, ki jih občani plačujejo v ceni toplotne energije, namensko dodelijo in vrnejo nazaj v Šaleško dolino, da se strošek emisijskih kuponov nemudoma izvzame iz cene toplotne energije za daljinsko ogrevanje in da se za energent ponovno uvede nižji, tj. 9,5-odstotni davek na dodano vrednost.

V okviru ukrepov za lajšanje finančne stiske občanom zaradi povišanih stroškov ogrevanja bodo lokalne skupnosti vsem gospodinjstvom, ki so na daljinskem ogrevanju, subvencionirale ceno ogrevanja in sanitarne tople vode 10 evrov za 1 MWh (v mesecu januarju in februarju za 10 evrov/MWh, v mesecu marcu in aprilu za 5 evrov/MWh) in za cca 6 % znižali ceno toplote, saj je TEŠ s 1. januarjem 2024 znižal ceno energije (z učinkom na februarski položnici).

Svetnice in svetniki so na današnji seji sveta sprejeli Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o začasni pravici do uveljavitve energijsko toplotnega dodatka, s katerim bodo upravičenci prejeli 40 % stroškov dejanske porabe toplote za ogrevanje prostorov za prvo kurilno sezono od 1. 1. 2024 do 30. 4. 2024, vendar največ do 150 evrov mesečno. Upravičenci do energijsko toplotnega dodatka so občani, ki imajo stalno prebivališče v Mestni občini Velenje in so zavezanci za plačilo toplotne energije iz daljinskega ogrevanja za aktivno odjemno mesto pri Komunalnem podjetju Velenje na območju Mestne občine Velenje ali imajo urejen priključek na zemeljski plin za aktivno odjemno mesto na območju Mestne občine Velenje, in ki so v tekočem letu upravičeni do enkratne izredne denarne pomoči na Mestni občini Velenje.

Za realizacijo novih ukrepov za reševanje stisk občanov ob visokih položnicah za ogrevanje so svetniki sprejeli tudi Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o proračunu Mestne občine Velenje za leto 2024 t. i. rebalans proračuna v višini 1 milijon evrov. V proračun so dodali novo proračunsko postavko v višini 200.000 evrov, ki bo namenjena za sofinanciranje ukrepov za zmanjševanje porabe toplote. Sredstva bodo namenjena za energetske sanacije, hidravlične sisteme, števce, regulacijske ventile. Razpisno dokumentacijo že pripravljajo. Stroške novega energijsko toplotnega dodatka ocenjujemo v višini 200.000 evrov, 600.000 evrov sredstev pa bodo namenili za subvencije oskrbe s toplotno energijo.

Župan Mestne občine Velenje bo imenoval delovno skupino, ki bo zbrala podatke o porabi toplotne energije po objektih in posameznih stanovanjih za zadnja 3 leta. Skupina bo pripravila podatke o tehničnih karakteristikah objektov (regulacijski ventili, hidravlični sistem, energetska sanacija, vertikalne cevi, izolacija ipd.). Na podlagi zbranih podatkov bo delovna skupina pripravila analizo podatkov in predstavitev, katera stanovanja so najbolj potratna in zakaj ter predlagala ukrepe, ki lahko pomembno vplivajo na zmanjšanje porabe toplotne energije. 

Znotraj krajevnih skupnosti in mestnih četrti bodo pripravili posvet za predstavnike etažnih lastnikov in jim pomagali pri izvedbi ukrepov za znižanje porabe toplotne energije (hidravlični sistemi, npr. blok s 25 enotami je s tem letno ustvaril cca. 9.000 evrov prihrankov; energetska sanacija blokov, kjer so prihranki gibljejo do 50 %).

Mestna občina ohranja tudi številne druge brezplačne storitve, subvencije in dodatke v višini več kot 10,7 milijona evrov. Za zagotavljanje brezplačnih storitev za občane (mestna blagajna, brezplačno pravno svetovanje, enkratna denarna socialna pomoč, subvencioniranje komunalnega prispevka za mlade, subvencioniranje stanovanjskih kreditov mladim, subvencioniranje najemnin stanovanj, brezplačen javni potniški promet idr.) namenjajo 2.889.662 evrov, za energetski dodatek 1.394.110 evrov, za subvencije vrtcev pa 6.460.000 evrov. Pomoč občanom se ves čas od leta 2020 močno dviguje. Leta 2020 je na prebivalca znašala 231 evrov, v letu 2024 pa je predvidena v višini 354 evrov.

Že v prejšnjem tednu je župan Mestne občine Velenje Peter Dermol na redni seji Državnega sveta Republike Slovenije podal pobudo za proučitev in dopolnitev državnega pravilnika, ki določa obračun stroškov toplotne energije. Predlagal je tudi zvišanje subvencij in ponovno možnost pridobitve kredita za energetske sanacije večstanovanjskih stavb. Pobudi sta bili vloženi na Vlado Republike Slovenije in Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.

Za nižjo porabo toplotne energije in s tem posledično nižje položnice bodo opravili neodvisen zunanji pregled poslovanja KPV, do konca leta 2027 bodo s sredstvi v višini več kot 20 milijonov evrov obnovili daljinsko omrežje in toplotne postaje. Z evropsko investicijsko banko so v dogovorih o financiranju projektov energetskih sanacij stanovanjskih blokov.

V Velenju je 196 večstanovanjskih stavb (8.062 stanovanj), od katerih je energetsko saniranih 30 %.

Ljudska iniciativa še ni zadovoljna

Nismo zadovoljni s temi ukrepi, ki jih je sprejela Mestna občina Velenje, saj minimalno blažijo to draginjo, ki se je ustvarila,” je povedal Asmir Bećerević iz Ljudske iniciative Velenje. Kot pravi Asmir, bi te ukrepe MOV lahko sprejela že pred ogrevalno sezono. Asmir še doda, da si želijo živeti v družbi kjer bo politika ustvarjala takšno okolje, da ne bodo svetnice in svetniki potrebovali sprejemati takšnih aktov pomagali socialno ogroženim. Želijo si politike, v kateri bodo vsi ljudje dostojno živeli.

V soboto ponovno in zadnjič na Titov trg

Na naše vprašanje, če protest bo, nam Sara Bajec iz Ljudske iniciative Velenje odgovori, da se jutri (v sredo, 31. januarja 2024) dobijo na delovnem ne Mestni občini Velenje: “S pritiski bomo absolutno nadaljevali. V kolikor bomo zadovoljni jutri z delovnim sestankom se bomo na Titovem trgu v soboto, 3. februarja ob 10.10 minut sklicali ljudi, da se pridemo skupaj poveseliti, kajti to je naša skupna zmaga. Mi smo pritisnili te politike. In zaradi nas so ostali iz stolčkov in dejansko začeli delati. V kolikor pa do nekega konsenza oziroma zadovoljivih rešitev ne bo prišlo jutri, pa seveda napovedujemo protest – istočasno, se pravi 3. februarja v soboto na Titovem trgu ob 10.10. In to bo tudi naš zadnji protest na Titovem trgu, kajti naš naslednji protest bo protest zaprtja celega mesta.”

4 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Snezka
Snezka
1. februarja, 2024 08:21

A k Marcelu na soočenje so poslali pa elito .
Velenje je najbolj socialna občina v Velenju.
A ti dejansko vejo kaj delajo ali…

Tanja
Tanja
1. februarja, 2024 10:09

Bravo Sara in Asmir, ki sta se izpostavila zavoljo na stotine, tisoče ljudi. Kje je zdaj tista obljuba Šaleski dolini, Šostanju, da zavoljo našega zdravja, onesnaževanja, sežiganja premoga in smeti, zaradi čigar je umrlo na desetine otrok zaradi levkemije in pljučnega raka, zaradi čigar je manjša rodnost, več levkemije, g.Goličnik, g. Dermol .., obljube, da bodo zaradi tega ugodnosti pri ogrevanju, hitro pozabljeno, odgovore lepo prosim. Zakaj samo za posameznike??? Umirajo otroci Šoštanja in Šaleške doline, Beli zvončki in pokopališča se polnijo, veliko solz je preteklo… Srčnost in upanje Asmir in Sara sta vidva, hvala.Odgovori????

Lena
Lena
1. februarja, 2024 12:16

Zavajajo občane… Naslednja položnica bo obračun od sredine decembra 2023 do sredine januarja 2024 in bo enkrat večja, oni bojo zmanjšali februarsko položnico???🤔

Olga
Olga
4. februarja, 2024 21:25

Vsi, ki so za to odgovorni naj plačajo iz svojih žepov in naj ostanejo na svojih štolčkih in rešijo zadeve, kot jih zahtevamo za boljši jutri.

Več novic

Družba

Včeraj so se na občnem zboru zbrali člani Planinskega društva Šoštanj

Včeraj, 03. februarja, je potekal občni zbor članov Planinskega društva Šoštanj, ki je najštevilčnejše društvo v občini Šoštanj....
Kronika

47-letno Celjanko bodo kazensko ovadili

Celjski policisti so v preteklih dneh zaradi suma storitve kaznivega dejanja neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, opravili hišno preiskavo pri 47-letni Celjanki....
Kronika

Izven naselja Dramlje vinjen voznik prejel 25 kazenskih točk

V soboto, 10. februarja so policisti ustavili voznika, ki je vozil s hitrostjo 172km/h. ...
Šport

Velenjski plavalci navdušili že prvi dan Državnega prvenstva v Mariboru

Med 03. in 05. februarjem poteka v mariborskem bazenu Pristan, Državno prvenstvo za kadete/kadetinje in mladince/mladinke....

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Od 1. marca dalje spremenjen delovni čas INFO točke

Iz Zdravstvenega doma Velenje so nas obvestili, da od 1. marca dalje spreminjajo delovni čas INFO točke....
Obvestila

V Zdravstveni postaji Šmartno ob Paki v petek pričenja z delom pediatrinja

Od petka dalje v Šmartnem ob Paki ponovno na voljo pediater tri dni na teden. Omogočena bo tudi izbira osebnega pediatra....
Obvestila

V četrtek, 22.2.2024 bo prekinjena dobava toplotne energije

Komunalno podjetje Velenje obvešča vse končne uporabnike na območju Mestne četrti Velenje - Desni breg in na območju Jerihove ceste, da bo v četrtek, dne 22. 2. 2024, od 7.30...
Obvestila

Vabilo: novembra odpovedana akcija “Očistimo Zgornjo Savinjsko dolino” se bo izvedla 16. marca

Društvo za povezan razvoj Zgornje Savinjske doline vabi k sodelovanju v akciji "Očistimo Zgornjo Savinjsko dolino", le ta je bila napovedana za november, a so jo morali zaradi slabega vremena...

Zadnje osmrtnice

Marjan Korenak

Viktor Češnovar

Vid Kondić

Velenjcan copyright © 2023