Search
Search
Close this search box.

Prvi dobitnik priznanja kulturnik leta MO Velenje je Jure Pukl

Včeraj je v Domu kulture Velenje potekala osrednja občinska slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku. Na kateri so tudi prvič podelili priznanje...

Včeraj je v Domu kulture Velenje potekala osrednja občinska slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku. Na kateri so tudi prvič podelili priznanje kulturni ustvarjalec leta. Prvi dobitnik priznanja je Jure Pukl.

"Lepo je dobiti nagrado za svoje delo, a še lepše jo je dobiti doma oz. iz kraja od koder prihajaš. Ponosen sem tudi, ker je ta nagrada podeljena prvič in da ste med odličnimi  velenjskimi kulturniki izbrali prav mene," je Velenjčan ob prejemu nagrade povedal v svojem govoru.

Slavnostna govornica je bila kustosinja in muzejska svetnica mag. Milena Koren Božiček, prejemnica Valvasorjeve nagrade za življensko delo. Po proslavi smo ji zastavili nekaj vprašanj-

Mag. Milena Koren Božiček v samem govoru ste izpostavili pomembnost kulture, zakaj mislite, da jo družba potrebuje, kaj vam osebno pomeni kultura?

"Kultura meni osebno je v bistvu življenski stil in zelo bi si želela, da bi to bila čimveč ljudem. Predvsem pa si želim da bi bila kultura medsebojnih odnosov, ki je zmeraj na nižjem nivoju in zato se mi zdi, upam, da je bilo tudi iz mojega govora razbrati, da je to tisti osnovni moto, tako v znanosti, umetnosti, vsakdanjem življenju, predvsem pa političnem, kjer bi bilo potrebne te obče človeške kulture mnogo več."

Kultura doživlja razne izzive, pa vendar ta mesec jo slavimo, kaj ji želite za prihodnost?

"Želim si, da nas ne bi zapustilo to zaupanje, da nas nebi zapustila ta kreativna energija in da bi verjeli v to, da je dejansko v kulturnem dialogu možno doseči vse."

Z nami pa je govoril tudi prejemnik nagrade. Jure Pukl, nastopate in delujete lahko rečemo po vsem svetu, ste prejemnik Prešernovega sklada pa vseeno kako je prejeti nagrado v rodnem mestu, v Velenju?

"Če prejmeš nagrado tam od koder prihajaš oz. doma je to najslajše ker imaš nekako tukaj družino, prijatelje, znance in da tvoje delo opazijo tudi na občini je laskavo."

Kot prejemnik nagrade ste prejeli možnost, da skupaj z občino pripravite oz. izvedete umetniško delo, že imate kaj v mislih, kakšen neizpolnjen projekt?

"Mislim, da bo to Kreativna Jazz Klinika Velenje v širši obliki, mogoče večja festivalska ponudba. Rad bi to nagrado delil s to mojo vizijo, da bi v Velenju bilo še več jazzovskih koncertov oz. da bi mogoče pripeljali še kakšne večje umetnike, ki bi koncertirali tukaj."

Kje so v lokalnem okolju še priložnosti za boljše delovanje ustvarjalcev?

"Mislim, da se moramo umetniki v občini Velenje iz različnih področij povezati. Skupaj verjamem, da smo lahko bolj močni, bolj uspešni, da nismo ločeni na to in ono umetnost ampak, da smo umetniki in to bom tudi predlagal, da se združimo in slikarji in poeti, plesalci, glasbeniki in drugi, da mogoče ustanovimo neko skupno društvo oz. zavod, ki se lahko potem prijavi tudi na večje državne in evropske razpise."

Priznanje kulturnik leta je novost v Mestni občini Velenje. Župan Peter Dermol kako to, da ste se odločili, da pričnete s podelitvijo tega naziva?

"Kultura je v teh kriznih časih zdravstvene krize zašla v neko slepo ulico. Politika jo je velikokrat odrinjala ob stran in se mi zdi prav, da na to ne pozabimo vsi tisti, ki smo na odgovornih mestih, ker kultura je nekaj najlepšega, kar moramo ohranjati in nadaljevati."

Kulturni program na prireditvi, ki je bila ob Kajuhovem letu obarvana z deli Karla Destovnika Kajuha, je pripravilo Gledališče Velenje.

Več novic

Šport

Včeraj je v Velenju potekala razglasitev športnikov leta 2023 #foto #video

Včeraj, 04. aprila, je v Velenju potekala prireditev Športnik leta 2023 v Mestni občini Velenje, ki ga je organizirala Športna zveza Velenje. ...
Arhiv

Kristjani danes praznujejo veliko noč

Danes, 31. marca, kristjani po vsem svetu praznujejo veliko noč. Nastopil je čas veselja....
Družba

Včeraj je v velenjski knjižnici potekala okrogla miza na temo brigadirstva

Včeraj, 03. aprila, je v Knjižnici Velenje potekala okrogla miza "Brigadirstvo nekoč in danes"....
Družba

Vsa štiri gasilska društva občine Šoštanj bogatejša za nove operativne gasilce

Minuli vikend se je zaključil tečaj za operativne gasilce. Obe občini, Velenje in Šoštanj sta bogatejši za kar nekaj novih operativcev....

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

V maju zaključuje z delom zdravnica Lucija Šteković

Iz ZD Velenje sporočajo, da zdravnica Lucija Šteković, dr. med., zaradi upokojitve s 7. 5. 2024 zaključuje z delom....
Obvestila

Obvestilo: Kolesarska steza proti Mislinji še vedno ZAPRTA

Kolesarska steza proti Mislinji je zaradi odpravljanja pomanjkljivosti še vedno zaprta. ...
Obvestila

V torek, 9.4.2024 bo prekinjena dobava toplotne energije

Komunalno podjetje Velenje obvešča vse končne uporabnike, da bo na območju Žarove ceste 3, 5, 6, 7, 8, 9, 9a, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 18 in 22 v...
Obvestila

V garažni hiši Gorica prišlo do okvare dvižnih vrat

Komunalno podjetje Velenje obvešča uporabnike, da je prišlo do okvare dvižnih vrat v garažni hiši Gorica....

Zadnje osmrtnice

Frančiška Urbanc

Barbara Rajter

Franc Mevc

Velenjcan copyright © 2023