PP VELENJE: Policijsko poročilo, dne 29. november 2021

Policijska postaja Velenje poroča o dogajanju preteklega tedna. Poročilo je pripravil višji policisti in vodja policijskega okoliša, Roman Pavič....

Policijska postaja Velenje poroča o dogajanju preteklega tedna. Poročilo je pripravil višji policisti in vodja policijskega okoliša, Roman Pavič.


PROMET:

TOREK

Popoldan smo na C. Františka Foita obravnavali prometno nesrečo I kategorije, kjer smo povzročitelju zaradi nepravilnega premika izrekli globo. 

ČETRTEK

Dopoldan smo na relaciji Bevče – Vinska gora obravnavali prometno nesrečo s pobegom, kjer je s kraja odpeljal neznani voznik, belega kombiniranega vozila. Za voznikom še poizvedujemo. 

Malce za tem smo v krožišču pod skakalnico obravnavali prometno nesrečo, do katere je prišlo zaradi nepravilnega premika voznika tovornega vozila. Povzročitelju smo izrekli globo.

Popoldan smo na Kidričevi obravnavali prometno nesrečo, do katere je prišlo zaradi izsiljevanja prednosti voznika. Izdan mu je bil plačilni nalog.

Okoli 18. ure smo bili obveščeni o prometni nesreči s telesnimi poškodbami v Lokovici. Pri ogledu kraja smo ugotovili, da je voznik osebnega vozila zaradi nepravilne strani oz. smeri vožnje trčil v drugo voznico, katera je bila lahko telesno poškodovana. Povzročitelj je bil tudi pod vplivom alkohola in bomo zoper njega podali kazensko ovadbo. 

PETEK

Dopoldan smo v Črnovi obravnavali prometno nesrečo, kjer sta bila udeležena dva voznika tovornih vozil. Pri ogledu je bilo ugotovljeno da je do prometne nesreče prišlo zaradi neprilagojene hitrosti povzročitelja, kateremu je bil izdan plačilni nalog.

Okoli 13. ure pa smo zaradi neprilagojene hitrosti obravnavali prometno nesrečo pri Esotechu, kjer smo povzročitelju tudi izdali plačilni nalog. 

Popoldan smo v naselju Gorenje obravnavali prometno nesrečo s pobegom, kjer je s kraja v smeri Mozirja odpeljal neznani voznik, srebrnega vozila karavan izvedbe. V primeru da izsledimo povzročitelja bomo zoper njega uvedli prekrškovni postopek. 

JAVNI RED IN MIR:

PONEDELJEK

Dopoldan smo bili obveščeni, da je v Bevčah spuščen pes, ki se prosto sprehaja. Po zbranih obvestilih smo ugotovili lastnika psa in bomo zoper njega uvedli prekrškovni postopek zaradi kršitve Zakona o zaščiti živali, saj lastnik ni poskrbel za njegovo fizično varstvo. 

Zvečer smo v Šaleku obravnavali kršitev in sicer je imel nekdo glasno glasbo. Zoper kršitelja bomo uvedli prekrškovni postopek.

TOREK

Dopoldan smo bili obveščeni o kršitvi na osnovni šoli, kjer se je eden od staršev nedostojno vedel do svetovalne delavke in sicer glede novih ukrepov samotestiranja oz. testiranja otrok v šoli. Zoper kršitelja bomo uvedli prekrškovni postopek.

PETEK

Zvečer smo dvema mladoletnikoma zasegli več kosov pirotehničnih izdelkov (petard) kateri so prepovedani. O zasegu in kršitvi smo obveščali starše, zadevo pa bomo odstopili sodniku za prekrške. 

KRIMINALITETA:

PONEDELJEK

Dopoldan smo obravnavali tatvino in sicer je neznanec izpred lokala pri Velenjskem jezeru odtujil 12 stolov. Za storilcem še poizvedujemo.

Ob 20.09 uri smo bili obveščeni o pretepu pred lokalom pri Rdeči dvorani. Pri zbiranju obvestil je bilo ugotovljeno, da sta znani osebi pretepli osebo in jo telesno poškodovali. Ko zberemo dodatna obvestila in tudi razgovor z osumljenima, bomo zoper njiju podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja Nasilništva. 

TOREK

Popoldan smo obravnavali dva dogodka (samomora) in sicer na območju Velenja in Topolšice. Po zbranih obvestilih in ogledu kraja bomo o dogodkih obvestili tožilstvo. 

SREDA

Dopoldan smo obravnavali kaznivo dejanje Goljufije, kjer je neznanec preko spleta ogoljufal oškodovanko.

ČETRTEK

Dopoldan smo obravnavali kaznivo dejanje Grožnje, kjer je sin zagrozil očetu. Podali bomo kazensko ovadbo zoper osumljenega. 

Zvečer smo bili obveščeni o vlomu v objekt v Škalskih Cirkovcah, kjer je neznanec odtujil sef z vsebino. Opravili smo ogled kraja vloma, zbrali prva obvestila. Za neznancem še zbiramo obvestila. 

PETEK

Popoldan smo obravnavali kaznivo dejanje Nasilje v družini, kjer je osumljeni že dlje časa vršil psihično in fizično nasilje na oškodovanko. Osumljenemu smo izrekli tudi ukrep prepovedi približevanja in zoper njega podali kazensko ovadbo. 

SVETOVANJE

PIROTEHNIKA

Kateri izdelki so dovoljeni in kateri prepovedani?
 
Nekateri pirotehnični izdelki so na trgovskih policah sicer celo leto, prodaja ognjemetnih izdelkov F1. kategorije, katerih glavni učinek je pok (to so pokajoče žabice, pok vrvica, pokajoče kroglice), pa je fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa od 26. decembra do vključno 1. januarja.

Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije F2 in F3, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana. To so petarde različnih oblik in moči. Prodaja pirotehničnih izdelkov F1. kategorije (kot so tortne fontane, čudežne svečke, pasje bombice, pokajoče kroglice, iskrice) ni dovoljena mlajšim od 14 let, prodaja pirotehničnih izdelkov 2. kategorije (kot so rakete, rimske svečke) pa ni dovoljena mlajšim od 16 let.

Pirotehnične izdelke F1. in F2. kategorije lahko uporabljajo mlajši od 14 oziroma 16 let, le če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Uporaba fontan in baterij je dovoljena le osebam, starejšim od osemnajst let.

Predvidena globa za prekršek je od 400 do 1.200 evrov. Pri tem se izreče tudi stranska sankcija odvzema pirotehničnega izdelka. Stranska sankcija se izreče tudi, če izdelki niso storilčeva last.

Kupujte le originalne izdelke pri pooblaščenih prodajalcih

Vse, ki boste kupovali in uporabljali pirotehnične izdelke, pozivamo, da z zgledom pripomorete k njihovi varni uporabi. Kupujte le originalne izdelke in zgolj pri pooblaščenih trgovcih. Pri tem bodite pozorni na oznako CE, ki zagotavlja, da proizvod izpolnjuje bistvene zahteve za varnost, zdravje in varovanje okolja, kot jih določa evropska regulativa. Uporabljajte jih le v skladu z navodili proizvajalca, in tako, da s tem ne ogrožate zdravja in premoženja, pomislite pa tudi na živali in okolje.

Prepovedano je:

  • predelovati pirotehnične izdelke zaradi večjega učinka (prepovedana je tudi posest takih izdelkov),
  • uporabljati pirotehnične izdelke v drugih predmetih,
  • izdelovati pirotehnične izdelke ali zmesi in imeti v posesti take izdelke,
  • preprodajati pirotehnične izdelke.

Če uporabljate pirotehniko, izberite kraj, kjer ne boste motili drugih

Ognjemetne izdelke kategorije F1, katerih glavnih učinek je pok, je prepovedano uporabljati v bližini bolnišnic, v strnjenih naseljih, stanovanjskih zgradbah in zaprtih prostorih, v prevoznih sredstvih potniškega prometa in na površinah, kjer potekajo javni shodi in javne prireditve. Ne pozabite, da se pokov ne bojijo le ljudje, temveč tudi živali, ki jim december prav zaradi uporabe pirotehnike predstavlja izjemno stresen čas v letu. Zato uporabo pirotehnike prilagodite tudi njim. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije F1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

Pri uporabi pirotehnike ni prostora za alkohol, droge ali objestnost

Pri uporabi ognjemetnih izdelkov ni prostora za alkohol, droge, nepremišljenost in objestnost. Njihova neprevidna uporaba ali celo uporaba v neustreznem psihofizičnem stanju namreč lahko povzroči prehude in nepovratne posledice, ki nas lahko zaznamujejo za vse življenje!

Več novic

Družba

VIDEO: Prepoznate osebe na posnetkih vandalizma na sistemu za izposojo kolec BICY?

Mestna občina Velenje je objavila kratek povzetek nekaterih vandalističnih dejanj na sistemu za izposojo koles BICY. Prepoznate koga?...
Družba

Pisanje voščilnic, ki ogrejejo srca: Pridružite se projektu za osrečevanje starejših

V osmih letih obstoja projekta "Mala pozornost za veliko veselje" so prostovoljci po vsej Sloveniji ustvarili in razposlali impresivnih 136.585 voščilnic in prazničnih pisem, namenjenih osamljenim starejšim v domovih in...
Družba

Prostovoljno gasilsko društvo Velenje okrepljeno z novim gasilskim vozilom in prenovljenimi garažnimi prostori

Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Velenje je s pomočjo Mestne občine Velenje postalo bogatejše za novo gasilsko vozilo in prenovljene garažne prostore. Mestna občina je v okviru svojega rednega financiranja javne...
Družba

Velenje združeno v dobrodelnosti: 100 tisoč evrov zbranih za žrtve neurij

V Velenju so na dobrodelnem dogodku zbrali pomembna sredstva za pomoč družinam, ki so utrpele škodo v nedavnih neurjih po različnih regijah....

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Prižig praznične razsvetljave v Velenju prestavljen

Prižig praznične razsvetljave v Velenju bo zaradi slabe vremenske napovedi prestavljen, in sicer se bomo čarobnemu decembru naproti uradno podali v nedeljo, 3. 12. 2023....
Obvestila

Društvo brigadirjev Velenje organizira udarniško akcijo v Ljubnem ob Savinji

Upravni odbor Društva brigadirjev Velenje (DBV) vabi člane DBV in ostala društva v okviru Zveze borcev za vrednote NOB Slovenije (ZBS) na delovno akcijo, ki bo potekala v soboto, 2....
Obvestila

Predvidene kratkotrajne zapore Ljubljanske ceste

Jutri, 23. novembra bodo zaradi del kratkotrajne zapore Ljubljanske ceste. V petek, 24. novembra pa bo popolna zapora predvidoma od 8. do 15. ure....
Obvestila

Napredna terapija za inkontinenco v ZD Velenje

V Zdravstvenem domu (ZD) Velenje se je zgodil pomemben napredek na področju fizioterapije. Enota za fizioterapijo je bogatejša za napreden aparat, vreden skoraj 40 tisoč evrov, ki se uporablja predvsem...

Zadnje osmrtnice

Jože Lavre

Cecilija Hudobreznik

Kristina Hartman

Velenjcan copyright © 2023