Hren (lat. Armoracia rusticana) ima na naše zdravje številne znanstveno dokazane pozitivne učinke. In prav je, da ga tudi sami vključite v vašo prehrano.
Zanimivo je, da dodatek svežega hrena h kuhanemu zelju, brokoliju ali cvetači močno poveča njihovo protirakavo delovanje. S kuhanjem se namreč encim mirozinaza uniči, zato v našem telesu iz glukozinolatov ne more nastati sulforafan, glavna protirakava učinkovina brokolija, zelja in cvetače. Z dodatkom žličke svežega hrena h kuhani zelenjavi povečamo količino aktivnega encima mirozinaze, ki nato pretvori glukozinolate kuhane zelenjave v za naše zdravje tako koristen sulforafan.
Pomembno je, da kupimo svežo koreniko, ki je pridelana na naravi prijazen, ekološki način, saj bi v nasprotnem primeru v telo po nepotrebnem vnašali kemične snovi in težke kovine.
Nekateri učinki hrena na naše zdravje
Korenika hrena ima močne protivnetne lastnosti. Zaradi lahkohlapnih in pekočih eteričnih olj ter vitamina C pa nas ščiti tudi pred prehladnimi obolenji. Pospešuje obtok, znižuje krvni tlak in pomaga telesu pri razstrupljanju toksinov. Na telo deluje ogrevalno, podobno kot ingver. Pomaga uravnavati prebavo, saj spodbuja izločanje prebavnih encimov in sokov, hkrati pa prispeva k lažji izgubi telesne teže.
Imunski sistem in rakava obolenja: hren vsebuje veliko rastlinskih sekundarnih metabolitov, ki stimulirajo naš imunski sistem, proizvodnjo belih krvnih celic in razstrupljevalne mehanizme. Zaradi vsebnosti vitamin C v telesu preprečuje tudi oksidativni stres. Glukozinolati v njem pa pomembno prispevajo k preprečevanju razvoja rakavih obolenj.
Izguba telesne teže: korenika hrena ima nizko energijsko vrednost. Vsebuje veliko vlaknin in uravnava hitrost metabolnih procesov v organizmu.
Krvni tlak: zaradi vsebnosti kalija hren uspešno uravnava krvni tlak in ugodno vpliva na delovanje srčno-žilnega sistema.
Prebavni sistem: hren spodbuja delovanje prebavnega sistema. Pospešuje prebavo in absorpcijo koristnih snovi, preprečuje absorpcijo toksinov ter pospešuje izločanje neželenih ostankov metabolizma iz organizma.
Zdravje živčnega sistema: zaradi vitaminov B-kompleksa hren ugodno deluje na delovanje živčnega sistema. K temu učinku dodatno pripomore tudi magnezij.
Metabolna aktivnost: hitrost metabolizma je v veliki meri povezana z našim življenjskim slogom, količino gibanja in načinom prehranjevanja. Hren povečuje nivo energije v telesu, pospešuje razstrupljanje organizma, hkrati pa nas oskrbi z minerali in vitamini, ki so ključni za uravnavanje metabolnih procesov v naših celicah.
Antibakterijske lastnosti: hren preprečuje bakterijske okužbe, zato se je pogosto uporabljal za razkuževanje in tudi kot kratkotrajni konzervans za hrano.
Diuretične lastnosti in spodbujanje izločanja sluzi: dražilne lastnosti v hrenu čistijo naše ledvice, saj pospešujejo izločanje urina. Poleg tega lahko s hrenom uspešno čistimo dihalne poti in se tako zavarujemo pred prehladom ali alergijami.
Previdnost pri uporabi
Zaradi vsebnosti lahkohlapnih alil izotiocianatov hren draži sluznico dihal, oči in kože. Zaradi dražečih lastnosti je previdnost pri uporabi potrebna pri ljudeh s sindromom razdražljivega črevesja, ljudeh z ulkusi na črevesni sluznici in tistih z ledvičnimi boleznimi.-
(Napisal in priredil: Anže Rogelj, absolvent Strukturne in funkcionalne biologije)
Še posebej sedaj v zimskem času je priporočljivo, da občasno v jedilnik vključimo tudi nekaj hrena, dovolj bo že, če ga nastrgamo po krompirju, zelenjavi ali pa ga vmešamo v solato.