Search
Search
Close this search box.

Bogat sklop dogodkov ob slovenskem kulturnem prazniku v Velenju

Letošnji kulturni praznik bo Velenje z raznovrstnimi dogodki različnih organizatorjev bogatil skoraj ves februar. Skoraj 30 se jih bo zvrstilo pod o...

Letošnji kulturni praznik bo Velenje z raznovrstnimi dogodki različnih organizatorjev bogatil skoraj ves februar. Skoraj 30 se jih bo zvrstilo pod okriljem Festivala Velenje (z enotami Galerija, Kino in LGV), Knjižnice Velenje, Muzeja Velenje, Društva šaleških likovnikov, ZKD Šaleške doline, JSKD-OI Velenje, Šaleškega literarnega društva Hotenja, UVKF, Mladinskega centra Velenje, Glasbene šole Velenje, Mestne občine Velenje in drugih. Dogodek pripravlja tudi Zavod za turizem Šaleške doline. Osrednja občinska slovesnost ob prazniku bo v četrtek, 3. februarja, ob 18. uri v veliki dvorani Doma kulture Velenje.

Mesec povabil na koncerte, razstave, ustvarjalne in pogovorne urice, na vsakovrstne kulturne užitke sta začela že s prvim februarskim dnem Festival Velenje in Knjižnica Velenje. Včeraj je Festival Velenje ob fotografski razstavi Mi smo kultura z avtorjem, vsestranskim umetnikom Jernejem Čampljem pripravil pogovor na temo istoimenskega vseslovenskega projekta, ki je v preteklem letu odmevno opozarjal na zapostavljenost delavcev v kulturi, v knjižnici pa je Erica Johnson Debeljak predstavila svojo knjižno uspešnico Devica, kraljica, vdova, prasica.


 Pogovor z Jernejem Čampljem si lahko ogledate s klikom TUKAJ.

V četrtek, 3. februarja, ob 18. uri bo v Domu kulture Velenje osrednja občinska slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku. Slavnostna govornica bo kustosinja in muzejska svetnica mag. Milena Koren Božiček, prejemnica Valvazorjeve nagrade za življenjsko delo. Program na slovesnosti pripravlja Gledališče Velenje, ki v letošnjem letu obeležuje 60 let obstoja. Na slovesnosti bomo prvič razglasili tudi kulturnega ustvarjalca Mestne občine Velenje.

Petek, 4. februar, bosta obogatili odprtji dveh razstav – v Vili Bianca bodo ob 17. uri odprli likovno razstavo Kak' lepo se rosa bliska (Društvo šaleških likovnikov, ZKD Šaleške doline in JSKD – OI Velenje), v Galeriji F-bunker pa bo Muzej Velenje ob 19. uri odprl še fotografsko razstavo Ive Suhadolnik Gregorin z naslovom Nosimo naš prostor.

Sobotno dopoldne 5. februarja bodo z brano poezijo (Pesniki berejo pesnike) na ploščadi pred Knjižnico Velenje in na Starem trgu v Starem Velenju mimoidoče nagovarjali člani Šaleškega literarnega društva Hotenja, ZKD Šaleške doline, JSKD – OI Velenje in Ustanove Velenjska knjižna fundacija. V mali dvorani Doma kulture Velenje bo ob 10.30 Lutkovno gledališče Velenje brezplačno uprizorilo lutkovno predstavo Nana, mala opica.

OBVESTILO: Zaradi bolezni odpade predstave Nana, mala opica Lutkovnega gledališča Velenje.


Lutkovna predstava Nana, mala opica. Foto: Festival Velenje

Mali in mladi ustvarjalci bodo na svoj račun prišli 7. februarja  v Knjižnici Velenje (ob 17. uri se bo tam začela Prešerna delavnica), 8. februarja v Galeriji Velenje (ob 17. uri pripravljajo ustvarjalno delavnico Prosto po Prešernu). Četrtek, 10. februarja, pa bo v galerijskih prostorih od 17. ure dalje čas za odraslo kreativnost v delavnici oljnega slikarstva ob aktualni razstavi vizualne umetnice Katje Felle z naslovom 500 GB.


Utrinek z odprtja razstave Katje Felle z naslovom 500 G v Galeriji Velenje. Foto: Ksenija Mikor

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika bodo ob 18. uri v Knjižnici Velenje odprli umetniške inštalacije konS ≡ modul: Nejc Trampuž, Srđan Prodanović, Tim Kropivšek – BYEYBEWORLD.EXE  in Voranc Kumar – SURFACE. Festival pogledov na sodobno raziskovalno umetnost konS ≡ modul bo v Velenju v organizaciji Mladinskega centra Velenje potekal vse do 26. februarja. Izpostaviti velja še okroglo mizo na temo predstavitve festivala KonStruktivno o konSu, ki bo 9. februarja v mladinskem centru, in odprtje umetniške inštalacije Boštjana Perovška Zvočna prepletanja, ki jo bo na ogled ponudili 10. februarja v Pekarni. Ob tem se bo do konca meseca zvrstila še vrsta ustvarjalnih/interaktivnih delavnic, koncertov, inštalacij in predavanj, razstav in drugih dogodkov.

V Kinu Velenje si bodo obiskovalci lahko v ponedeljek, 7. februarja, ob 19. uri brezplačno ogledali novo slovensko dramo Zastoj.

Na sam praznični dan bodo v Galeriji Velenje, Muzeju Velenje in Hiši mineralov že tradicionalno pripravili dan odprtih vrat. Galerija bo ob tem od 10. ure dalje na svojih spletnih platformah predvajala predstavitev mozaika Razvoj gledališča Rika Debenjaka, ki krasi notranjost doma kulture. Najmlajši bodo ob 10.30 lahko brezplačno uživali v lutkovnem koncertu uglasbene poezije z Niko Solce Nesem sončnico na rami, zvečer ob 19. uri pa bo s prav tako uglasbeno poezijo pod naslovom Nežnosti pobožala Katja Šulc. Oba dogodka bosta v organizaciji Festivala Velenje potekala v domu kulture.


Mozaik Rika Debenjaka v Domu kulture Velenje

Dogodek pa pripravlja tudi Zavod za turizem Šaleške doline, ki v torek, 8. februarja, vabi na brezplačno vodenje po historični Vili Bianca. V sodelovanju s slovenskim književnikom, umetniškim vodjem Velenjske knjižne fundacije in mednarodnega festivala Lirikonfest Velenje Ivom Stropnikom, bodo Prešernov dan obeležili z branjem poezije v objavi na Facebook profilu @visitsaleska. Ob kulturnem prazniku pa se lahko obdarite z nakupom knjige z izbrano lokalno vsebino, ki so v ponudbi butične trgovine Vile Bianca. Ob nakupu vas čaka tudi presenečenje.

V sredo, 9. februarja, bo ob 19.19 Knjižnica Velenje pripravila glasbeno-literarni performans Jureta Torija in Aleša Štegra z naslovom Pričevanja, v torek, 15., pa prav tako ob 19.19 v sodelovanju s Kulturnim društvom Međimurje še glasbeni program z recitalom Međimurci med Prešernom in Kajuhom.

V Glasbeni šoli Velenje bodo v četrtek, 10. februarja, ob 19.30 pod naslovom S posluhom že 70 let koncertirali učitelje glasbene šole. Številne prireditve in dogodke ob prazniku pripravljajo tudi velenjske šole.

"Zaradi kulture smo Slovenci. Zaradi kulture smo ljudje. Praznujte z nami!" sporočajo na Festivalu Velenje.

Naslovna fotografija: Ksenija Mikor

Več novic

Družba

Včeraj je v Šoštanju potekala 13. redna seja svetnikov

Včeraj, 17. aprila je v Šoštanju potekala 13. redna seja Občinskega sveta Občine Šoštanj. ...
Družba

Fizioterapija za celostni pristop k zdravljenju bolečin!

Bolečina je ena izmed najbolj neprijetnih izkušenj, ki lahko vpliva na naše vsakodnevno življenje in dobro počutje. Medtem ko obstajajo različni načini zdravljenja, ki obljubljajo olajšanje, je fizioterapija izstopajoča izbira...
Družba

Mestna Občina Velenje zbira pobude za občinska priznanja

Komisija za priznanja, ki pobude za podelitev priznanj Mestne občine Velenje zbira do 14. maja, je za leto 2024 razpisala naslednja priznanja: ambasador Mestne občine Velenje, grb Mestne občine Velenje...
Družba

KPV je pretekli teden v sklopu projekta “Varujmo in ohranimo Šaleško dolino” gostila osmošolce

V četrtek, 11, aprila, so v Komunalnem podjetju Velenje, poslovni enoti Energetika gostili še zadnjo skupino osmošolcev iz Šaleške doline v okviru projekta "Varujmo in ohranimo Šaleško dolino". ...

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Jutri bo potekal maraton nadzora hitrosti – objavljamo lokacije

Med 15. in 21. aprilom bo po vsej državi potekala preventivna akcija za umirjanje hitrosti na naših cestah. Policisti bodo v tem času izvajali poostren nadzor in tako preverjali, ali...
Obvestila

Javne sanitarije v garažni hiši pri zdravstvenem domu zaprte predvidoma do konca meseca junija

Zaradi sanacije bodo javne sanitarije v garažni hiši pri zdravstvenem domu zaprte predvidoma od ponedeljka, 22. aprila, do konca meseca junija....
Obvestila

V četrtek, 18.4.2024 bo prekinjena dobava električne energije

Elektro Celje obvešča odjemalce električne energije, da bo v četrtek, 18. aprila predvidoma med 8. in 9.00 uro zaradi rednih vzdrževalnih del na elektroenergetskih napravah prekinjena dobava električne energije....
Obvestila

V četrtek, 18.4.2024 bo prekinjena dobava toplotne energije

Komunalno podjetje Velenje obvešča vse končne uporabnike, da bo na območju Stantetove 18-32 in Šaleka 6-25 v četrtek, 18. 4. 2024, od 8.00 do 15.00, prekinjena dobava toplotne energije zaradi...

Zadnje osmrtnice

Marija Rajer

Martin Skočaj

Zvone Kovač

Velenjcan copyright © 2023