Search

Ekologi brez meja pripravili smernice za manj odpadne hrane v restavracijah

Ekologi brez meja so izdali smernice za manj odpadne in več trajnostne prehrane v restavracijah, ki so rezultat analize odpadne hrane v slovenskih restavracijah ter pregleda domačih in tujih dobrih praks. Pri pripravi smernic sta med drugimi sodelovala tudi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Slovenska turistična organizacija.
FOTO: pixabay

Kot so sporočili iz društva Ekologi brez meja, je raziskava, ki so jo opravili v treh sodelujočih slovenskih restavracijah, pokazala, da se količine odpadne hrane, preračunane na gosta, gibljejo med 150 in 460 grami.

Restavracije, ki so vključene v takšne projekte, lahko po njihovih navedbah že s samim spremljanjem oziroma merjenjem količin odpadne hrane ter s tem pridobivanjem večjega zavedanja o trenutnem stanju zmanjšajo količine odpadne hrane. V primeru sodelujočih restavracij je to zmanjšanje znašalo med šest in 18 odstotkov.

Analiza stanja je poleg ukrepov za trajnostno oblikovanje jedilnika, navodil za ustrezno nabavo, shranjevanje in pripravo hrane, napotkov za strežbo in komunikacijo z gosti ter predlogi za ravnanje s presežki eden od petih ključnih ukrepov, ki so jih za gostince povzeli tudi v video formatu in so dostopni na spletni platformi za predvajanje video vsebin Youtube.

Smernice, ki poleg več kot 30 konkretnih ukrepov za manj odpadkov vključujejo tudi napotke za več lokalne, sezonske, ekološke in rastlinske prehrane v restavracijah in gostilnah, so po pojasnilih Ekologov brez meja osrednji rezultat projekta Krožnik 12.3, prevedene pa so tudi v angleški jezik. Predstavili so jih tudi na letošnjem nacionalnem posvetu ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane, ki so ga konec aprila organizirali v sodelovanju z ministrstvi za kmetijstvo in okolje.

“Gostinski sektor je kadrovsko podhranjen, z izjemo najboljših praks pa večina trajnost dojema kot dodatno breme. Brez sistemskih sprememb gostinski sektor ne bo mogel samostojno doseči ciljev zmanjševanja odpadne hrane. Potrebujemo jasno vizijo, operativne ukrepe, ustrezno regulativo, podatkovno podporo in finančne spodbude. Izdane smernic so prvi korak v prihodnost, kjer vsak grižljaj šteje, vsak ostanek dobi drugo priložnost, in kjer kulinarika ne pomeni le okusa, temveč tudi odgovornost,” je ob zaključku projekta poudarila predsednica društva Ekologi brez meja Katja Sreš.

Pri pripravi smernic so med drugimi sodelovali tudi ministrstvo za kmetijstvo, Slovenska turistična organizacija ter izobraževalne ustanove s področja gostinstva in turizma.

Vir: STA

Dodaj odgovor

Več novic

Gospodarstvo

Razširitev dejavnosti Komunalnega podjetja Velenje na področju vzdrževanja občinskih cest

Komunalno podjetje Velenje je z 26. novembrom 2024 razširilo svoje delovanje in prevzelo izvajanje obvezne lokalne gospodarske javne službe rednega vzdrževanja občinskih cest v Mestni občini Velenje. Gre za pomembno...
Policijsko poročilo

Vandalizem v Sončnem parku: poškodovana otroška igrala

Sončni park v Velenju, priljubljeno zbirališče družin in otrok, je bil tarča vandalizma. Neznani storilec je namreč poškodoval otroška igrala....
Družba

Nujni posegi v prostor za bolj trajnostno ogrevanje v KS Gorica

V Krajevni skupnosti Gorica je MOV začela z izvedbo prve faze enega največjih razvojnih projektov v regiji – preobrazbo sistema daljinskega ogrevanja Šaleške doline. Projekt bo pomembno prispeval k trajnostnemu...
Družba

Konec avgusta v Šoštanju že 10. Šaleški festival piva

Občina Šoštanj v sodelovanju z Zavodom za turizem Šaleške doline v soboto, 30. avgusta, od 15. ure dalje vabi na Glavni trg v Šoštanju na deseti Šaleški festival piva....

OBVESTILA

Obvestila

Zaradi sanacijskih del na Jerihovi cesti kratkotrajne popolne zapore

Ekipe vzdrževanja občinskih cest v okviru rednega vzdrževanja danes začenjajo s sanacijskimi deli na odseku Jerihove ceste. Dela bodo potekala na več lokacijah, zato bo prihajalo do kratkotrajnih popolnih zapor,...
Obvestila

V četrtek popolna zapora ceste – Odcep Trbul, Selo pri Velenju, Zgornji Šalek 

Izvajalec del na trasi hitre ceste 3. razvojne osi obvešča o začasni popolni zapori ceste na območju Sela pri Velenju in zgornjega Šaleka....
Obvestila

Obvestilo o začetku obnove toplotne postaje na območju Jurčičeve in Jenkove ceste

Investitorki in lastnici komunalne infrastrukture Mestna občina Velenje in Občina Šoštanj začenjata tudi z obnovo vročevoda na območju Jurčičeve in Jenkove ceste. Gre za eno od investicij v sklopu projekta...
Obvestila

Sanacijska dela na Koroški cesti: Vzpostavljene bodo kratkotrajne popolne zapore

Na Koroški cesti lahko pričakujete kratkotrajne popolne zapore....

Zadnje osmrtnice

Martin Geršak

Frančišek Rotnik

Nada Naglič Zore