Search

Ekologi brez meja pripravili smernice za manj odpadne hrane v restavracijah

Ekologi brez meja so izdali smernice za manj odpadne in več trajnostne prehrane v restavracijah, ki so rezultat analize odpadne hrane v slovenskih restavracijah ter pregleda domačih in tujih dobrih praks. Pri pripravi smernic sta med drugimi sodelovala tudi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Slovenska turistična organizacija.
FOTO: pixabay

Kot so sporočili iz društva Ekologi brez meja, je raziskava, ki so jo opravili v treh sodelujočih slovenskih restavracijah, pokazala, da se količine odpadne hrane, preračunane na gosta, gibljejo med 150 in 460 grami.

Restavracije, ki so vključene v takšne projekte, lahko po njihovih navedbah že s samim spremljanjem oziroma merjenjem količin odpadne hrane ter s tem pridobivanjem večjega zavedanja o trenutnem stanju zmanjšajo količine odpadne hrane. V primeru sodelujočih restavracij je to zmanjšanje znašalo med šest in 18 odstotkov.

Analiza stanja je poleg ukrepov za trajnostno oblikovanje jedilnika, navodil za ustrezno nabavo, shranjevanje in pripravo hrane, napotkov za strežbo in komunikacijo z gosti ter predlogi za ravnanje s presežki eden od petih ključnih ukrepov, ki so jih za gostince povzeli tudi v video formatu in so dostopni na spletni platformi za predvajanje video vsebin Youtube.

Smernice, ki poleg več kot 30 konkretnih ukrepov za manj odpadkov vključujejo tudi napotke za več lokalne, sezonske, ekološke in rastlinske prehrane v restavracijah in gostilnah, so po pojasnilih Ekologov brez meja osrednji rezultat projekta Krožnik 12.3, prevedene pa so tudi v angleški jezik. Predstavili so jih tudi na letošnjem nacionalnem posvetu ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane, ki so ga konec aprila organizirali v sodelovanju z ministrstvi za kmetijstvo in okolje.

“Gostinski sektor je kadrovsko podhranjen, z izjemo najboljših praks pa večina trajnost dojema kot dodatno breme. Brez sistemskih sprememb gostinski sektor ne bo mogel samostojno doseči ciljev zmanjševanja odpadne hrane. Potrebujemo jasno vizijo, operativne ukrepe, ustrezno regulativo, podatkovno podporo in finančne spodbude. Izdane smernic so prvi korak v prihodnost, kjer vsak grižljaj šteje, vsak ostanek dobi drugo priložnost, in kjer kulinarika ne pomeni le okusa, temveč tudi odgovornost,” je ob zaključku projekta poudarila predsednica društva Ekologi brez meja Katja Sreš.

Pri pripravi smernic so med drugimi sodelovali tudi ministrstvo za kmetijstvo, Slovenska turistična organizacija ter izobraževalne ustanove s področja gostinstva in turizma.

Vir: STA

Dodaj odgovor

Več novic

Družba

Vabljeni na javno predstavitev prostorskega načrta za zelenico Pošta–Paka

Mestna občina Velenje vabi vse občanke in občane ter zainteresirano javnost na javno predstavitev dopolnjenega osnutka Odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN) za območje Zelenica Pošta–Paka. Predstavitev bo potekala...
Družba

(VIDEO in FOTO) 3. Turistični forum Šaleške doline v znamenju povezovanja, gastronomije in osvežene tržne znamke ŠALEŠKA

Vila Bianca je včeraj gostila 3. Turistični forum Šaleške doline. V programu je sodelovalo deset govorcev, srečanja pa se je udeležilo več kot sto deležnikov z različnih področij. Turistični forum,...
Družba

Poslanci sprejeli novelo zakona o dolgotrajni oskrbi

Poslanci so z 46 glasovi za po nujnem postopku sprejeli novelo zakona o dolgotrajni oskrbi, ki uvaja zgornjo mejo višine oskrbnine v domovih za starejše in uvaja možnost statusa oskrbovalec...
Družba

Odslej blažji pogoji za prihod visokokvalificirane tuje delovne sile

Z današnjim dnem začenjata veljati noveli zakonov o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev ter o tujcih, ki rahljata pogoje za prihod visoko kvalificirane tuje delovne sile. Poleg tega bo sezonsko...

OBVESTILA

Obvestila

Na državni cesti Velenje–Gornji Dolič delna zapora – pričenjajo se obnovitvena dela vozišča

Mestna občina Velenje obvešča, da bo od jutri dalje delno zaprta državna cesta Velenje–Gornji Dolič zaradi obnovitvenih del na vozišču...
Obvestila

Napoved čiščenja garažnih prostorov v garažni hiši Šoštanj

Komunalno podjetje Velenje obvešča uporabnike garažne hiše Šoštanj, da se v soboto, 14. junija, začne redno letno čiščenje garažnih prostorov....
Obvestila

Čiščenje garažnih prostorov v garažnih hišah v polnem teku

Komunalno podjetje Velenje v teh dneh izvaja čiščenje garažnih prostorov v garažnih hišah. Vse uporabnike prosijo, da dosledno upoštevajo navodila za parkiranje....
Obvestila

Pri velenjskem gasilskem domu prišlo do prometne nesreče, promet oviran

Previdno in počasi....

Zadnje osmrtnice

Kazimir Ružički

Martin Frigelj

Alojz Povh