Search

(VIDEO in FOTO) 3. Turistični forum Šaleške doline v znamenju povezovanja, gastronomije in osvežene tržne znamke ŠALEŠKA

Vila Bianca je včeraj gostila 3. Turistični forum Šaleške doline. V programu je sodelovalo deset govorcev, srečanja pa se je udeležilo več kot sto deležnikov z različnih področij. Turistični forum, ki ga organizira Zavod za turizem Šaleške doline, je tokrat potekal v znamenju predstavitve osvežene tržne znamke ŠALEŠKA. V ospredju je bilo znova tudi povezovanje različnih deležnikov, posebno pozornost pa so namenili gastronomiji kot pomembnemu gradniku lokalne identitete in priložnosti za razvoj prepoznavne turistične ponudbe.
FOTO: Rok BIškop, knmedia

“Turistični forum Šaleške doline je ključno srečanje lokalnih in nacionalnih deležnikov, ki delujejo na presečišču turizma, kulture in pravičnega prehoda. S povezovanjem in medsebojno podporo zvišujemo potenco naših prizadevanj, usmerjenih v razvoj turistične ponudbe Šaleške doline ter krepitev avtentičnosti in kakovosti naše destinacije,” pravijo na Zavodu za Turizem Šaleške doline.

V uvodnem delu sta zbrane nagovorila župan Mestne občine Velenje Peter Dermol in župan Občine Šoštanj Boris Goličnik, ki sta poudarila pomen povezovanja lokalnih deležnikov pri ustvarjanju prepoznavne turistične ponudbe ter spodbujanju trajnostnega razvoja.

Prvi del foruma je bil namenjen strokovnim prispevkom. Alenka Kikec, direktorica Zavoda za turizem Šaleške doline, je predstavila aktualne turistične rezultate regije in izpostavila priložnosti za nadgradnjo obstoječe ponudbe z vključitvijo kulinaričnih doživetij. Doris Urbančič Windisch, vodja sektorja za razvoj turizma na Direktoratu za turizem pri Ministrstvu za gospodarstvo, šport in turizem je predstavila aktualne razpise na področju turizma. Barbara Zmrzlikar iz Slovenske turistične organizacije pa je osvetlila možnosti regijskega povezovanja na področju turizma, kulture in gastronomije. Dr. Daša Farčnik z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani je predstavila analizo doseganja strateških ciljev razvoja turizma v Velenju in Šoštanju ter nakazala smernice za nadaljnje ukrepe.

Neja Petek, direktorica Agencije za razvoj in komunikacije v turizmu Nea Culpa, je predstavila ssveženo tržno znamko Šaleške, ki temelji na lokalnih okusih, dediščini in trajnostnih načelih.

Prof. doc. Janez Bogataj, etnolog in umetnostni zgodovinar, pa je predstavil gastronomsko piramido Šaleške doline in izpostavil lokalne jedi, ki nosijo zgodovino in tradicijo tega prostora.

Srečanje je združilo predstavnike lokalnih skupnosti, stroke in turistične ponudnike, ki so s strokovnimi prispevki, predstavitvami dobrih praks in razpravo iskali poti za trajnostni razvoj turizma skozi.

Vrhunec foruma je predstavljala okrogla miza na temo gastronomije, kjer so lokalni turistični ponudniki in strokovnjaki razpravljali o možnostih za povezovanje gastronomije in turizma ter o potencialu oblikovanja kulinaričnih doživetij. Na okrogli mizi so svoja znanja, izkušnje in poglede na razvoj gastronomije kot turističnega potenciala delili Spomenka Žganec, pomočnica direktorice Gorenje Gostinstva, Boštjan Volk, najboljši mladi chef Evrope 2023, Marijana Novak, učiteljica strokovnih modulov v gastronomiji na Šolskem centru Velenje, Barbara Zmrzlikar, vodja sektorja za raziskave in razvoj na Slovenski turistični organizaciji, Gašper Puhan, chef v Galeriji okusov, dr. Janez Bogataj, etnolog in umetnostni zgodovinar ter Alenka Kikec, direktorica Zavoda za turizem Šaleške doline. Okroglo mizo je moderirala Neja Petek.

V ospredju so bila vprašanja, kako povezati ponudnike in lokalno skupnost z novo družino znamke ŠALEŠKA, ki so jo soustvarjali v povezani skupnosti deležnikov skozi zadnje leto. Razpravljali so o tem, kako ohranjati in sodobno interpretirati kulinarično dediščino, kako povezovati lokalne ponudnike ter kako iz okusov Šaleške doline oblikovati prepoznavna turistična doživetja.

Alenka Kikec, direktorica Zavoda za turizem Šaleške doline: “Leto 2025 je za Šaleško leto pomembnih premikov. Leto, ko vstopamo v novo razvojno obdobje z osveženo destinacijsko znamko ŠALEŠKA, ki povezuje dediščino, sodobne trende in lokalno identiteto. Posebej ponosni smo, da smo naredili prve, a ključne korake tudi na področju gastronomije, področju, ki predstavlja enega večjih izzivov. Z identifikacijo lokalnih jedi in vzpostavitvijo gastronomske piramide smo začeli graditi temelje. S projektom ‘Okusi Šaleške’, ki ga razvijamo v okviru projekta LAS, vstopamo v novo fazo konkretnih aktivnosti. Veseli nas, da se v regiji krepi zavest o pomenu lokalne kulinarike kot nosilke doživetij. Turizem in gastronomija, z roko v roki, postajata pomembna gradnika naše prepoznavnosti in trajnostnega razvoja. Ponosni smo na vse, kar smo dosegli, še bolj pa nas navdihuje skupna prihodnost, ki jo gradimo povezano, predano in srčno. Vesela sem močne podpore in sodelovanja lokalnih skupnosti, posameznikov in strokovnjakov, s katerimi skupaj razvijamo doživetja. Šaleška dolina ostaja preprosto prijazna in povezana za turizem prihodnosti.”

Ob zaključku foruma so udeležencem ponudili tudi izbor izbranih lokalnih jedi, pripravljenih v sodelovanju z lokalnimi ponudniki in zasnovanih po načelih gastronomske piramide Šaleške. Kulinarični zaključek je simbolno zaokrožil rdečo nit foruma – povezovanje.

Za kulinarično izvedbo je poskrbela ekipa Hotela Paka pod vodstvom glavne kuharice Spomenke Žganec v sodelovanju z različnimi ponudniki: dijaki Šolskega centra Velenje, Ekološka kmetija Potočnik Poprask, Kmetija Napotnik, Društvo zeliščarjev Velenje, Artura – Adrijana Ježovnik Andrejc s.p., Čokoladnica Lucifer in Kmetijska zadruga Šaleške doline.

Vir: Zavod za turizem Šaleške doline

Dodaj odgovor

Več novic

Gospodarstvo

DZ potrdil zvišanje nadomestil za brezposelnost in še druge spremembe na trgu dela

Poslanci so danes na nujni seji DZ sprejeli novelo zakona o urejanju trga dela, ki jo je vlada pripravila s ciljem izboljšanja socialne varnosti brezposelnih, povečanja delovne aktivnosti starejših brezposelnih...
Družba

Zagovornik priporoča odpravo posredne diskriminacije pri državnih štipendijah

Ureditev državnega štipendiranja dijakov je po oceni Zagovornika načela enakosti deloma diskriminatorna, saj dijaku, ki se odloči, da bi opravil maturitetni tečaj in pristopil k splošni maturi, za dodatno leto...
Družba

Pitje alkoholnih pijač med slovenskimi mladostniki nad mednarodnim povprečjem

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pred začetkom poletnih počitnic, s tem pa tudi zabav opozarja, da je pitje alkoholnih pijač med mladostniki pri nas še vedno nad mednarodnim povprečjem....
Družba

Rudarska sobota: Slovesnost ob 150-letnici premogovništva v Šaleški dolini in skok čez kožo

Letošnji 64. Skok čez kožo bo še posebej slovesen, potekal bo namreč v znamenju 150-obletnice premogovništva v Šaleški dolini. Praznični dan bodo v soboto, 28. junija, odprle budnice Pihalnega orkestra...

OBVESTILA

Obvestila

ZD Veleje obvešča: Možnost izbire ali menjave osebnega zdravnika

ZD Velenje obvešča, da je še vedno možen vpis v družinsko ambulanto Veljka Ignjatovića, dr. med., specialista družinske medicine...
Obvestila

V ponedeljek in torek bo Pikino igrišče zaprto

V ponedeljek in predvidoma tudi v torek, 14. in 15. julija, bo Pikino igrišče ob Šaleški cesti zaradi obnove zaprto....
Obvestila

Obvestilo o prekinitvi dobave toplotne energije – Konovo

Komunalno podjetje Velenje obvešča vse končne uporabnike, da bo jutri, 11. 7., med 7.00 in 16.00 na območju Konovske ceste, Bevkove ceste, Meškove ceste in Šenbriške ceste v Velenju prekinjena...
Obvestila

Obvestilo o prekinitvi dobave toplotne energije – Cankarjeva, Šaleška in Kidričeva cesta

Komunalno podjetje Velenje obvešča vse končne uporabnike, da bo v sredo, 16. julija, med 8. in 17. uro na območju Cankarjeve ceste (hišne številke 1a, 1b, 1c), Šaleške 21 in...

Zadnje osmrtnice

Franc Petek

Margareta Mravljak

Marija Valoh