VIDEO: 3. Turistični forum Šaleške doline
Več videovsebin

3. Turistični forum Šaleške doline
“Turistični forum Šaleške doline je ključno srečanje lokalnih in nacionalnih deležnikov, ki delujejo na presečišču turizma, kulture in pravičnega prehoda. S povezovanjem in medsebojno podporo zvišujemo potenco naših prizadevanj, usmerjenih v razvoj turistične ponudbe Šaleške doline ter krepitev avtentičnosti in kakovosti naše destinacije,” pravijo na Zavodu za Turizem Šaleške doline.
V uvodnem delu sta zbrane nagovorila župan Mestne občine Velenje Peter Dermol in župan Občine Šoštanj Boris Goličnik, ki sta poudarila pomen povezovanja lokalnih deležnikov pri ustvarjanju prepoznavne turistične ponudbe ter spodbujanju trajnostnega razvoja.



Prvi del foruma je bil namenjen strokovnim prispevkom. Alenka Kikec, direktorica Zavoda za turizem Šaleške doline, je predstavila aktualne turistične rezultate regije in izpostavila priložnosti za nadgradnjo obstoječe ponudbe z vključitvijo kulinaričnih doživetij. Doris Urbančič Windisch, vodja sektorja za razvoj turizma na Direktoratu za turizem pri Ministrstvu za gospodarstvo, šport in turizem je predstavila aktualne razpise na področju turizma. Barbara Zmrzlikar iz Slovenske turistične organizacije pa je osvetlila možnosti regijskega povezovanja na področju turizma, kulture in gastronomije. Dr. Daša Farčnik z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani je predstavila analizo doseganja strateških ciljev razvoja turizma v Velenju in Šoštanju ter nakazala smernice za nadaljnje ukrepe.



Neja Petek, direktorica Agencije za razvoj in komunikacije v turizmu Nea Culpa, je predstavila ssveženo tržno znamko Šaleške, ki temelji na lokalnih okusih, dediščini in trajnostnih načelih.
Prof. doc. Janez Bogataj, etnolog in umetnostni zgodovinar, pa je predstavil gastronomsko piramido Šaleške doline in izpostavil lokalne jedi, ki nosijo zgodovino in tradicijo tega prostora.



Srečanje je združilo predstavnike lokalnih skupnosti, stroke in turistične ponudnike, ki so s strokovnimi prispevki, predstavitvami dobrih praks in razpravo iskali poti za trajnostni razvoj turizma skozi.
Vrhunec foruma je predstavljala okrogla miza na temo gastronomije, kjer so lokalni turistični ponudniki in strokovnjaki razpravljali o možnostih za povezovanje gastronomije in turizma ter o potencialu oblikovanja kulinaričnih doživetij. Na okrogli mizi so svoja znanja, izkušnje in poglede na razvoj gastronomije kot turističnega potenciala delili Spomenka Žganec, pomočnica direktorice Gorenje Gostinstva, Boštjan Volk, najboljši mladi chef Evrope 2023, Marijana Novak, učiteljica strokovnih modulov v gastronomiji na Šolskem centru Velenje, Barbara Zmrzlikar, vodja sektorja za raziskave in razvoj na Slovenski turistični organizaciji, Gašper Puhan, chef v Galeriji okusov, dr. Janez Bogataj, etnolog in umetnostni zgodovinar ter Alenka Kikec, direktorica Zavoda za turizem Šaleške doline. Okroglo mizo je moderirala Neja Petek.


V ospredju so bila vprašanja, kako povezati ponudnike in lokalno skupnost z novo družino znamke ŠALEŠKA, ki so jo soustvarjali v povezani skupnosti deležnikov skozi zadnje leto. Razpravljali so o tem, kako ohranjati in sodobno interpretirati kulinarično dediščino, kako povezovati lokalne ponudnike ter kako iz okusov Šaleške doline oblikovati prepoznavna turistična doživetja.
Alenka Kikec, direktorica Zavoda za turizem Šaleške doline: “Leto 2025 je za Šaleško leto pomembnih premikov. Leto, ko vstopamo v novo razvojno obdobje z osveženo destinacijsko znamko ŠALEŠKA, ki povezuje dediščino, sodobne trende in lokalno identiteto. Posebej ponosni smo, da smo naredili prve, a ključne korake tudi na področju gastronomije, področju, ki predstavlja enega večjih izzivov. Z identifikacijo lokalnih jedi in vzpostavitvijo gastronomske piramide smo začeli graditi temelje. S projektom ‘Okusi Šaleške’, ki ga razvijamo v okviru projekta LAS, vstopamo v novo fazo konkretnih aktivnosti. Veseli nas, da se v regiji krepi zavest o pomenu lokalne kulinarike kot nosilke doživetij. Turizem in gastronomija, z roko v roki, postajata pomembna gradnika naše prepoznavnosti in trajnostnega razvoja. Ponosni smo na vse, kar smo dosegli, še bolj pa nas navdihuje skupna prihodnost, ki jo gradimo povezano, predano in srčno. Vesela sem močne podpore in sodelovanja lokalnih skupnosti, posameznikov in strokovnjakov, s katerimi skupaj razvijamo doživetja. Šaleška dolina ostaja preprosto prijazna in povezana za turizem prihodnosti.”
Ob zaključku foruma so udeležencem ponudili tudi izbor izbranih lokalnih jedi, pripravljenih v sodelovanju z lokalnimi ponudniki in zasnovanih po načelih gastronomske piramide Šaleške. Kulinarični zaključek je simbolno zaokrožil rdečo nit foruma – povezovanje.




Za kulinarično izvedbo je poskrbela ekipa Hotela Paka pod vodstvom glavne kuharice Spomenke Žganec v sodelovanju z različnimi ponudniki: dijaki Šolskega centra Velenje, Ekološka kmetija Potočnik Poprask, Kmetija Napotnik, Društvo zeliščarjev Velenje, Artura – Adrijana Ježovnik Andrejc s.p., Čokoladnica Lucifer in Kmetijska zadruga Šaleške doline.



















Vir: Zavod za turizem Šaleške doline