Za 4 osebe potrebujemo:
- 80dag…file ali kare lososa
- 1kg…Pora
- 5…Pomaranč ali 0,5 l pomarančnega soka
- Sol, timijan, rožmarin
- 50g…Masla
- 1dl…Olivnega olja
Lososa začinimo s timijanom, rožmarinom, namažemo z olivnim oljem, pokrijemo s prozorno folijo in damo za 2 uri v hladilnik.
Lososa nato v ponvi popečemo na maslu in damo v pečico na 160 °c 10 min.
Med tem v ponvi, kjer smo prej popekli lososa na rahlo popražimo na cca 1 cm velike kolobarje narezan por ( prepražimo samo toliko da ovene, ne sme spremeniti barve). Solimo in zalijemo s pomarančim sokom. Dušimo tako dolgo, da se pomarančni sok zgosti. Serviramo.
Nasvet: Ko kupujete file ali kare lososa, naj bo ta svež in lepe oranžne barve.
Recepte za vas pripravlja Luka Božič.