Search

Praznične jedi lahko pripravimo na bolj zdrav način

Praznične dni tradicionalno povezujemo tudi s prazničnimi jedmi. V teh dneh se je pomembno vzdržati prenajedanja in obilnejše praznične obroke uravnotežiti z več sadja in zelenjave v drugih dnevnih obrokih, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Pri pripravi prazničnih jedi pa svetujejo bolj zdrave postopke priprave.
FOTO: Pixabay

Prehrano med prazniki obogatimo s prazničnimi jedmi, uživamo več mesa in mesnih izdelkov, sladkega in slanega peciva, potic in tort, ki so bogat vir energije, maščob, še posebej zdravju škodljivih nasičenih maščob, soli, sladkorja in aditivov. Praviloma taka hrana vsebuje tudi malo vlaknin, so pred prazničnim decembrom zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Kot pomembno so izpostavili, da se v prazničnih dneh “vzdržimo prenajedanja in da skušamo vsak obilnejši praznični obrok uravnotežiti z ostalimi dnevnimi obroki, v katere vključimo več sadja in zelenjave”. “Pri tem ne pozabimo tudi na zadosten vnos tekočine. Priporočljiva sta voda in nesladkan čaj ter čim manj alkohola. Najbolj zdrava odločitev je nič alkohola,” so navedli.

Pri pripravi prazničnih jedi lahko po njihovem nasvetu izbiramo bolj zdrave postopke priprave, tako denimo cvrenje nadomestimo z dušenjem, izbiramo bolj zdrave sestavine in prednost damo rastlinskim maščobam pred nasičenimi živalskimi, količino sladkorja zmanjšamo in okus obogatimo na primer s cimetom ali drugimi dišavnicami.

Na jedilnik vključimo zmerne količine mesa, dodajmo kakovostne ribe, ki so bogate z omega-3 maščobnimi kislinami in vitaminom D, svetujejo. V obroke vključimo tudi lokalno zelenjavo in sadje, ki sta vir zaščitnih snovi in podpirata naš imunski sistem, hkrati pa tudi energijsko in hranilno uravnotežita obrok. Lahko vključimo tudi različne kaše ter izdelke iz polnovrednih žit, ki so prav tako vir zaščitnih snovi ter energijsko in hranilno uravnotežijo obrok. S tem dosežemo tudi hitrejši in daljši občutek sitosti, so pojasnili na NIJZ.

“Bodite pozorni tudi na količino pripravljene hrane. Dobro načrtovanje prazničnega jedilnika in nakup potrebnih količin hrane lahko že pomembno prispevata k temu, da bo ostankov hrane čim manj. S tem, ko boste zavrgli manj hrane, boste vplivali tudi na varovanje okolja,” so še opomnili.

Obenem so pozvali, naj bodo v pripravo prazničnih jedi vključeni družinski člani in naj bo to priložnost tudi za druženje in krepitev medsebojnih odnosov. “V prazničnih dneh poleg prehrane svojo pozornost usmerite predvsem v medsebojne odnose in ne pozabite tudi na telesno aktivnost in počitek,” še svetujejo na NIJZ.

Foto: Pixabay

Vir: STA

Več novic

Šport

Zlato, srebro in bron za velenjske plavalce na plavalnem mitingu v Kranju

V Kranju je minuli vikend potekal močan mednarodni plavalni miting - 41. Špelin in Vesnin memorial. Velenjski plavalci so že prvi dan osvojili številne medalje, a tudi drugi dan mitinga...
Gospodarstvo

Velenjska občina za enotno koordinacijo prestrukturiranja Saša regije

Velenjska občina predlaga oblikovanje enotnega nacionalnega organa za koordinacijo prestrukturiranja Saša regije, saj meni, da zdajšnji sistem ni optimalen. Enotna koordinacija bi po njihovem zagotovila bolj usklajene razpise, enake pogoje...
Družba

Med prazniki okrepljene aktivnosti Policije za zagotavljanje varnosti

Generalni direktor policije Damjan Petrič, glavna inšpektorica Inšpektorata RS za notranje zadeve Vesna Gutman in minister za notranje zadeve Branko Zlobko so včeraj na skupni novinarski konferenci predstavili aktivnosti in...
Kronika

Velenjski policisti zaradi storitve najmanj trinajstih kaznivih dejanj z elementi nasilja odvzeli prostost 27-letnemu nasilnežu

Velenjski policisti so minuli teden zaradi storitve najmanj trinajstih kaznivih dejanj z elementi nasilja in štirih kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog odvzeli prostost 27-letnemu moškemu....

OBVESTILA

Obvestila

Zaradi porasta respiratornih obolenj prepoved obiskov v Bolnišnici Topolšica

Z namenom preprečevanja in širjenja okužb so v topolški bolnišnici prepovedani obiski hospitaliziranih bolnikov na vseh oddelkih....
Obvestila

V Šoštanju z delom pričela nova zobozdravnica

Zdravstveni dom Velenje obvešča, da je v Zdravstveni postaji Šoštanj, na enoti za odraslo zobozdravstvo, z delom pričela zobozdravnica Laura Pečnik, dr. dent. medicine....
Obvestila

V SB Celje omejili obiske na vseh oddelkih

V Splošni bolnišnici Celje so zaradi porasta števila primerov gripe z današnjim dnem omejili obiske hospitaliziranih pacientov na vseh oddelkih na eno zdravo osebo....
Obvestila

Obvestilo o prekinitvi dobave toplotne energije in sanitarne tople vode

Komunalno podjetje Velenje obvešča vse končne uporabnike, da bo na območju KS Stara vas, KS Šmartno, MČ Velenje Desni breg ter MČ Velenje Levi breg – zahod v nedeljo, 7....

Zadnje osmrtnice

Mihael Pevnik

Stanko Globočnik

Marta Težak