Discussion's Author Avatar

Velenjcan
Kultura  ·  18.05. ob 09:41  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  275

Zaključil se je nadgrajeni kulturno-vzgojni projekt Kinozaver, letos vključil tudi osnovnošolce

images/discussions/1652859678-7YjlAG-large.jpg   - Luka Štefulj

Festival Velenje - Kino Velenje je ob podpori Mestne občine Velenje že osmo leto uspešno izvedel kulturno-vzgojni projekt Kinozaver, namenjen najstarejši generaciji otrok vseh enot Vrtca Velenje. Program filmske vzgoje zajema teoretično in praktično seznanjanje s sedmo umetnostjo, predpripravo in poustvarjanje v vrtcih. Zaključna slovesnost je potekala v dveh delih, 9. in 13. maja, v prostorih Kina Velenje. V letošnjem letu so projekt nadgradili in razširili še na šolsko generacijo v obliki filmskega kulturnega dne. 

Projekt Kinozaver je načrten in strokovno zasnovan proces filmske vzgoje za vrtčevske otroke, sestavljen iz treh sklopov. Vzgojitelji so predhodno prejeli pedagoško gradivo, ki je služilo kot osnova za spoznavanje razlik med igranim in animiranim filmom, spoznavanje ključnih izraznih sredstev, kot so ideja, sinopsis, scenarij, sekvenca, kader, posnetek, montaža in filmski plan. Tako pripravljeni otroci so se z vzgojitelji v aprilu podali v Kino Velenje na celovito doživetje filmske izkušnje. Vrtčevske skupine sta tu sprejela maskota Kinozaver in strokovna delavka, ki sta jih popeljala skozi zabavno izkustveno izobraževanje. Otroci so odkrivali skrivnosti animiranega filma, spoznali različna filmska izrazna sredstva in tehnično plat projekcij. Sledil je ogled z analizo petih animiranih projekcij. Tretji del projekta se je odvijal po vrtcih. Otroci so z vzgojiteljicami naredili »domačo kino nalogo« in pod vtisom filmske izkušnje razvili svojo zgodbo o junaku in njegovi čarobni moči, ki so jo v treh delih narisali na pripravljeno shemo. 

D4dLlIG.jpg

Na zaključni slovesnosti so staršem predstavili njihove izdelke, skupaj z otroki pa so si lahko ogledali še animirani film Neverjetna zgodba o velikanski hruški, napeto in duhovito zgodbo o slonu Sebastijanu in mački Miši. 

Projekt Kinozaver marsikateremu otroku omogoča prvi stik s kinom in vse udeležence programa popelje na nepozabno filmsko-vzgojno popotovanje.

V letošnjem šolskem letu so projekt Kinozaver razširili še na šolsko generacijo. Zasnovali so filmski kulturni dan za učence tretje triade osnovnih šol. Pripravili so premišljeno strukturiran in privlačen program, ki vsakomur odstira nekaj novih spoznanj o filmski naraciji ter razkriva celo paleto veščin pri rabi temeljnih filmskih izraznih sredstev. Z rojakoma, prekaljenima strokovnjakoma, igralcem Markom Mandičem in režiserjem Jako Šuligojem, so pripravili video vsebine o filmski ustvarjalnosti, ki so jim dodali zabavni praktični del - filmske vaje, ki sproščeno, temeljito in zabavno vodijo po poteh AV produkcije.

bkM4iUT.jpg

SZJ, Festival Velenje

0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

Tvoje mnenje je zelo dobrodošlo! Komentar lahko oddaš spodaj!

Za komentiranje se prijavi !