Discussion's Author Avatar

Velenjcan
Kultura  ·  19.05. ob 09:03  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  675

Premiera novega slovenskega filma Konoplja osvobaja

Kino Velenje vas vabi na velenjsko premiero novega slovenskega celovečernega dokumentarnega filma Konopla osvobaja. Film bodo predvajali v soboto, 20. maja 2023, ob 17. uri v veliki dvorani Kina Velenje, projekciji pa bo sledil pogovor z režiserjem in scenaristom Miho Čelarjem.

Konoplja osvobaja je dokumentarni esej, ki s humorjem pripoveduje zgodbo o aktivistih iz Slovenije in od drugod, ki so svoje življenje posvetili legalizaciji konoplje. Nekateri so pri tem prišli v navzkrižje z zakonom, vsi pa so tako ali drugače stopili na pot svoje osebne »konopljine revolucije« … Film ob pripovedi glasbenika in rock’n’roll filozofa Ramba Amadeusa s humorno distanco hkrati opisuje, kako v bliskovito razvijajočo se industrijo konoplje vstopajo politika, farmacija in kapital – kljub nasprotovanju medicine, ki ima konopljo še vedno za mamilo. Konoplja vse bolj postaja simbol civilne družbe in pravice posameznika, da si sam pridela zdravilo ali rekreativno mamilo. Farmacija in kapital pa jo, ko bo končno »legalna«, nameravata v dragih rastlinjakih vzgajati za profit. Protagonist filma je Janko Pirc, lastnik družbe Konoplja osvobaja. Po obsodbi zaradi vzgoje in uporabe osmih sadik, s katerimi je želel pomagati bolnemu sinu in ženi, je Pirc leta 2016 prvi v Sloveniji dosegel oprostilno sodbo na vrhovnem sodišču.

Slovenija/Hrvaška/Severna Makedonija, 2022, barvni, 81'
Scenarij in režija Miha Čelar
Pripoveduje Rambo Amadeus
Fotografija Miha Tozon
Montaža Jure Klavora
Glasba Rambo Amadeus
Nastopajoči Janko Pirc
Festivali, nagrade Festival slovenskega filma, Dokudoc Maribor, Kotlovnica (Zlata ribica za režijo)
Produkcija Astral film, RTV SLO, Slovenski filmski center, Wofgang & Dolly, Award Film & Video, Mangart, Kerozin

S podporo družbe Konoplja osvobaja.
Distribucija ASTRAL FILM

Vstopnice (5 EUR) lahko rezervirate na blagajni Festivala Velenje (vstopnice@festival-velenje.si, 03 898 25 90), kupite pa jih lahko na blagajni Kina Velenje (odprto v času kino predstav, 03 898 07 25).

0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

Tvoje mnenje je zelo dobrodošlo! Komentar lahko oddaš spodaj!

Za komentiranje se prijavi !