Discussion's Author Avatar

Velenjcan
Gospodarstvo  ·  23.09. ob 14:39  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  195

Velenjska občina cilja do leta 2030 preiti v celoti na zeleno energijo

V Domu kulture Velenje je, 21. septembra, potekala mednarodna konferenca o preobrazbi sistemov daljinskega ogrevanja v Evropi. Razpravljali so o načrtu ogrevanja v Šaleški dolini, ki naj bi bil razpršen in naj bi vključeval zelene vire: sončne toplarne, toplotne črpalke in za hladnejše mesece dodatno še uporabo biomase.

Na konferenci so bili poleg predstavnikov države prisotni tudi predstavniki Evropske unije ter drugi deležniki. Strokovnjaki so predstavljene rešitve v akcijskem načrtu ocenili kot pravo pot v procesu preobrazbe ogrevanja za skoraj 40 tisoč gospodinjstev Šaleške doline. Ne glede na letnico izstopa iz premoga so si na Mestni občini Velenje zadali cilj, da do leta 2030 preidemo na zeleno energijo. 

Projekt preobrazbe daljinskega sistema zajema tri sklope. »Potrebno je sprejeti ukrepe za zmanjšanje porabe toplotne energije; optimizirati obstoječi sistem, da zmanjšamo izgube ter preidemo na nizkotemperaturni režim, kar je nujno, da lahko v sistem vključujemo obnovljive vire toplote. Nato sledi še postavitev novih postrojenj proizvodnje obnovljivih virov energije ter priključitev v sistem, ki bo stabilen, ekonomsko vzdržljiv ter prijazen do okolja,« so povedali na Mestni občini Velenje.

0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

Tvoje mnenje je zelo dobrodošlo! Komentar lahko oddaš spodaj!

Za komentiranje se prijavi !