Discussion's Author Avatar

Velenjcan
Gospodarstvo  ·  08.06. ob 18:14  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  3365

V Velenju izbrali tri zmagovalne podjetniške ideje

images/discussions/1686245916-RLQZQG-large.jpg   - Foto: SAŠA inkubator

Na letošnjem zaključnem dogodku programa Startup Generator 2023, ki ga je v Vili Bianci organiziral SAŠA inkubator, se je predstavilo 6 finalistov. Strokovno komisijo so najbolj prepričale podjetniške ideje ekip Butter be Kind, Gobnik in ENCI Start light. Zmagovalci se lahko prijavijo na razpis Mestne občine Velenje za dodelitev nepovratnih sredstev za spodbujanje podjetništva in pridobijo sredstva v višini 10.000 evrov za realizacijo svojih projektov.

SAŠA inkubator že vrsto let nudi podporo mladim podjetnikom ter zagonskim podjetjem v Šaleški dolini in širše. Lani so postali strateški partner projekta European Startup Universe, s čimer je bila Slovenija postavljena na zemljevid evropskih startupov. V letu 2022 je bilo v SAŠA inkubatorju ustanovljenih 29 novih podjetij in s tem vzpostavljenih 36 novih delovnih mest, izvedli so 49 dogodkov in delavnic z 919 udeleženci ter opravili več kot 1.000 svetovalnih ur.

S pomočjo različnih programov in projektov spodbujajo mlade talente k zagonu novih podjetij, jim nudijo spodbudno okolje in podporo pri hitrejšem razvoju in rasti.

https://i.imgur.com/LiGoRCG.jpg
Foto: Skupinska fotografija vseh udeležencev Startup Generatorja, SAŠA inkubator

Sprva so podporo mladim podjetnikom pri uresničevanju ambicij nudili s programom Podjetniški trampolin, že nekaj let zapored pa soorganizirajo ekskluzivni 6-tedenski pospeševalnik Startup Generator. Dvanajst najbolj perspektivnih ekip se je v sklopu Startup Generatorja udeležilo 6 delavnic s področja poslovnega modela, prodaje, marketinga, financiranja in »pitchanja«. Na podlagi ocen predavateljev, mentorjev in napredka ekipe se je v finale uvrstilo 6 ekip, in sicer: Butter be Kind (izdelava naravne kozmetike za občutljivo kožo), ENCI Star Light (tehnični pripomoček za gluhe in naglušne atlete), Gobnik (avtomatizirana naprava za samostojno gojenje gob doma), Dekle v cvetju (sejni papir s semeni medovitih rastlin), On Stage (kakovostno ozvočenje akustičnega inštrumenta z vrhunskimi dodatki), Kaudata (program, ki beleži napredek programerja na strankinem produktu).

Ekipe so svoje poslovne ideje predstavile pred povabljenim občinstvom, podjetniki, investitorji in poslovnimi partnerji.

https://i.imgur.com/ex8IGe5.jpg
Foto: Strokovna komisija, SAŠA inkubator

Strokovna komisija, ki so jo letos sestavljali Tanja Skaza (solastnica podjetij Plastika Skaza,  d. o. o., in Skaza IP ter ustanoviteljica Inštituta Skaza), Tadej Černivec (mentor, investitor, strokovnjak na področju intelektualne lastnine in registracije blagovnih znamk), Jure Podkrižnik (direktor podjetja Podkrižnik Ljubno in predsednik Kluba podjetnikov SAŠA regije) in Ana Anžej (direktorica SAŠA inkubatorja) je izbrala tri zmagovalce Startup Generatorja 2023:

BUTTER BE KIND – Butter be Kind je 100 %  naravna kozmetika za občutljivo kožo, ki poskrbi za telo in duha. Teja Urankar, Eva Maganja in Shaha Meta, ki se s formuliranjem kozmetike ukvarjajo že 10 let, so vsakemu od produktov dodale tudi posebne rituale, ki poskrbijo za edinstveno kombinacijo skrbi za kožo in splošnega dobrega počutja.

https://i.imgur.com/9FK82bY.jpg
Foto: Butter be kind, SAŠA inkubator

GOBNIK – Gobnik je avtomatizirana naprava, ki omogoča samostojno gojenje gob doma. Naprava poskrbi za primerno vlago in zrak, ki sta nujna za normalen razvoj gob. Zasnova naprave omogoča, da gobice za svojo rast uporabljajo naravno sončno svetlobo. V Gobniku je tako možno gojiti tako gurmanske kot medicinske gobe iz banke substratov. Skoraj v celoti je narejen iz lesa, lepo se poda v vsak dom in omogoča gojenje gob skozi celo leto. Gobnik sta razvila Timotej Gungl in Lucija Prosen.

https://i.imgur.com/JeLRYPB.jpg
Foto: Gobnik, SAŠA inkubator

ENCI START LIGHT – ENCI Start Light je tehnični pripomoček, štartna lučka, ki s pomočjo vgrajenega mikrofona pretvarja zvočne signale štarterjevih povelj v svetlobni signal in tako predstavlja nepogrešljivo pomoč vsakemu gluhemu ali naglušnemu športniku na atletskih tekmovanjih. Tadej Enci je štartno lučko v prvi vrsti razvil za rešitev lastnih težav, ki jih je kot gluh vrhunski športnik imel na atletskih tekmovanjih.

https://i.imgur.com/GOSqwUm.jpg
Foto: Enci start light, SAŠA inkubator

Zmagovalcem Startup Generatorja iskreno čestitamo in jim na nadaljnji podjetniški poti želimo čim več uspehov!

0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

Tvoje mnenje je zelo dobrodošlo! Komentar lahko oddaš spodaj!

Za komentiranje se prijavi !