Discussion's Author Avatar

Velenjcan
Gospodarstvo  ·  26.01. ob 11:36  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  1636

Premogovnik Velenje ne bo odkopaval pod Šoštanjem in selil novih družin

images/discussions/1674724031-7YjlAG-large.jpg   - www.velenjcan.si

Premogovnik Velenje (PV) je mnenja, da objave v medijih igrajo ključno vlogo pri zmanjšanju zanimanja za rudarski poklic - danes so se odzvali na članek novinarke časnika Večer.

»Novinarka že v naslovu in uvodu članka med drugim navaja, da bo 'lignit še selil domačine in da selitev družin s področja pridobivanja premoga ni zgolj preteklost', kar napačno nakazuje, da bo šlo za nove primere preseljevanja, kar pa ne drži,« so zapisali na PV.

Zmotil jih je tudi stavek novinarke o lokaciji izkopavanja premoga, saj navaja, da se izkopavanja na več kot 1104 hektarje velikem pridobivalnem območju zadnja leta širijo pod Šoštanjem. »Čeprav smo v javnosti, lokalnim skupnostim in medijem že večkrat pojasnili, da izkopavanje pod mestom Šoštanj v prihodnosti ni več predvideno, želimo zaradi novinarkinega pisanja znova poudariti, da je Premogovnik Velenje že leta 1999 iz svojega pridobivalnega prostora izvzel področje zahodnega dela nahajališča lignita, se pravi tudi območje pod Šoštanjem (t. i. šoštanjski trikotnik) in Jame Šoštanj, ki predstavlja večji del šoštanjskega polja. Premogovnik Velenje je leta 1999 z vlogo za podelitev rudarske pravice predlagal zmanjšanje pridobivalnega prostora na sedanje območje, ki se od takrat ni spreminjalo,« so zapisali na PV.

Objave v medijih škodijo rudarskemu poklicu

Novinarka je v dotičnem članku sicer navedla, da gre za povzemanje izjave direktorja PV Janeza Rošerja, ki je ob obisku Evropske komisije dejal: »V preteklosti je bilo zaradi izkopavanja več kot dva tisoč ljudi preseljenih. Žal jih bo še nekaj.« in da je kasneje tudi s strani PV pridobila podatke, da gre za primera, ki sta že nekaj časa v teku in da drugih novih selitev ni načrtovanih. Vsa pojasnila pa je tudi navedla v članku.

Pompozen naslov in opis članka seveda pritegneta, kljub temu, da je v samem članku potem pojasnjeno, kakšno je dejansko stanje na strani Premogovnika Velenje, pa ga bodo v celoti lahko prebrali le naročniki časnika.

Novinarka se v članku dotakne tudi kadrovske problematike Premogovnika Velenje, ki pa je po mnenju Rošerja nastala tudi zaradi negativne konotacije v medijih. Da mediji odvračajo dijake in študente od vpisa v rudarsko šolo oz. za študij rudarskih poklicev, je na pretekli seji Sveta Mestne občine Velenje dejal tudi svetnik dr. Franc Žerdin. Na vseh izobraževalnih nivojih, ki so sestavni del odkopavanja premoga, naj bi trenutno bilo vpisanih manj kot 30 dijakov in študentov. Verjetno so tudi zato odzivi Premogovnika Velenje na takšne objave vse ostrešji.

0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

Tvoje mnenje je zelo dobrodošlo! Komentar lahko oddaš spodaj!

Za komentiranje se prijavi !