Discussion's Author Avatar

Ervin Škotnik
Gospodarstvo  ·  15.06. ob 21:28  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  735

Prekvalifikacija delovnih mest v energetiki ne bo mogoča v celoti

images/discussions/1655320882-jLJOmG-large.jpg  5. mednarodna konferenca EnRe - www.velenjcan.si

Včeraj, 14. junija, je na Medpodjetniškem izobraževalnem centru Velenje (na Fakulteti za energetiko Univerze v Mariboru) potekala tradicionalna znanstvena konferenca EnRe, na kateri so mednarodno priznani strokovnjaki z različnih področij razpravljali na temo energetike, trajnostnih virov in varovanja okolja.

Na vprašanje, »kaj lahko slovenska znanost naredi za prestrukturiranje SAŠA regije?« je dekan Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru dr. Sebastijan Seme odgovoril, da se znanost v tem trenutku kot na glavni vir za nov način pridobivanja električne energije zanaša na tehnologije oz. uvedbe s plinom, natančneje vodikove tehnologije. Pravi, da se na te rešitve zanašajo, ne glede na trenutne razmere na trgu glede dobave plina, ki so posledica vojne med Rusijo in Ukrajino. »Vsaka kriza enkrat mine. Verjamem, da bo tudi pri tej 'plinski krizi' enkrat prišlo do izboljšanja situacije,« je dodal.

Ekipa ljudi, ki išče rešitve za energetsko prestrukturo premogovnih regij, naj bi segala onkraj same Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru in zajema preko 100 strokovnjakov, še vedno pa je v tem trenutku pri izstopu iz premoga do leta 2033 odprtih veliko vprašanj, je povedal dr. Miralem Hadžiselimović iz vodstva Fakultete za energetiko. »Moramo se zavedati, da sama delovna mesta v energetiki ne bo mogoče nadomestiti v celoti,« je dodal.

Na drugi strani želijo v regiji kreirati visokotehnološka delovna mesta, ki bodo mladim omogočala novo perspektivo in hkrati utrjevala gospodarstvo. Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol je na to dodal: »Mi imamo jasen cilj, v naslednjem desetletju želimo ustvariti 5 tisoč novih delovnih mest. Delovna mesta želimo razpršiti na različna področja, zato smo že začeli s privabljanjem investitorjev - so pa nova delovna mesta v energetiki sigurno ena izmed ključnih, predvsem z vidika novih zelenih tehnologij.«

Cene energentov naraščajo, položnice se višajo

Na vprašanje, »kako v lokalni skupnosti skozi to obdobje iz cenovnega vidika?« je župan Mestne občine Velenje Peter Dermol odgovoril: »Predvsem je to vprašanje za državo, kako bo regulirala cene električne energije, lokalna skupnost pri tem nima pravzaprav nobenih vzvodov. To kar lahko počnemo je, da poskušamo zmanjševati pritiske na ceno toplotne energije, kar v zadnjih letih tudi počnemo - iz proračuna na letni ravni namenjamo približno pol milijona evra. Seveda, to na dolgi rok ni rešitev, a v tem trenutku na takšen način blažimo te socialne stiske. Potrebno bo iskati sistemske rešitve, pri tem smo pripravljeni aktivno sodelovati z državo, v kateri danes vidimo partnerja.«

Direktor družbe ELES Aleksander Mervar je pred konferenco za RTVS cene električne energije komentiral tako: "Moj namen ni plašiti nikogar, a matematika je enostavna - s strukturo današnje položnice, ki jo imamo in z vpogledom v bodoče borzne cene, lahko kmalu pričakujemo najmanj 2 do 3-krat višji znesek na položnici. To so dejstva. Kako pa bo vlada to blažila z ukrepi, bomo pa videli."

0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

Tvoje mnenje je zelo dobrodošlo! Komentar lahko oddaš spodaj!

Za komentiranje se prijavi !