Discussion's Author Avatar

Ervin Škotnik
Gospodarstvo  ·  20.06. ob 16:48  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  1581

Knapi zbrali več kot 1000 podpisov za dostojno malico

images/discussions/1655735345-PY4zWG-large.jpg  Podpisi rudarjev za dostojno malico - Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES)

Velenje, 20. 06. 2022 - »Slaba polovica zaposlenih v Premogovniku Velenje podpira prizadevanja za dostojno malico. Čakamo na odgovor poslovodstva!« so danes odločni v Sindikatu delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES).

»Varčujejo na naših plačah, sedaj pa še na naših malicah,« je teden dni nazaj pred Premogovnikom Velenje poudarjal predstavnik SDRES Asmir Bećarević (video), kjer je napovedal zbiranje podpisov med zaposlenimi, z namenom, da bi vodstvu dokazali složnost pri obravnavi njihovih zahtev. Cilj je bil zbrati 600 podpisov, danes pa so s sindikata sporočili, da so jih jih zbrali že več kot 1000.

Z zbiranjem podpisov v živo na delovnem mestu naj bi jih zbrali 603, preko spletne peticije pa več kot 400. Vodstvu Premogovnika Velenje so danes že poskusili predati podpise, a so jim ti sporočili, da so odsotni. »Podpise bomo zato predali po elektronski pošti, jutri pa še v fizični obliki,« navajajo v sindikatu. S peticijo zahtevajo dvig nadomestila za malico in možnost, da se neporabljeni bloki za malico rudarjem izplačajo na tekoči račun.

Nesložnost med sindikatoma se stopnjuje

Pri SDRES so v sporočilu za javnost zapisali, da naj bi pri aktivaciji zaposlenih in pri podpisovanju peticije, s strani vodstva reprezentativnega sindikata SPESS-PV bile prisotne grožnje s povračilnimi ukrepi. »Zaposleni, ki so dali izjavo za javnost ali drugače podprli naša prizadevanja za dostojno malico, so s strani nadrejenih SPESS-PV prejemali grožnje, naj 'pazijo koga podpirajo'.« so zapisali pri SDRES.

Med sindikatoma je od sredine meseca maja 2022 aktivna tudi tožba. Reprezentativni sindikat SPESS Premogovnika Velenje namreč toži SDRES za navajanje neresničnih izjav v javnosti. SDRES je trdil, da je SPESS-PV leta 2019 z vodstvom Premogovnika Velenje podpisal soglasje za 'zamrznitev plač' rudarjev, kar v dobesednem pomenu seveda ne drži, držalo pa naj bi, da so plače rudarjev od podpisa soglasja ostale nespremenjene, ne glede na draginjo. Kako predstavnika sindikatov zagovarjata svoja stališča glede omenjene teme, pa bomo predstavili v prihajajočem video prispevku.

bSsQaOD.png

Foto: Zahteva zaposlenih za dostojno malico, SDRES

0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

Tvoje mnenje je zelo dobrodošlo! Komentar lahko oddaš spodaj!

Za komentiranje se prijavi !