Discussion's Author Avatar

Velenjcan
Gospodarstvo  ·  14.11. ob 13:02  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  1314

Dermol na pobudo sindikata poslal odprto pismo ministru Mescu

images/discussions/1668425678-9YpbaG-large.jpg

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol je danes, na pobudo sindikata, na ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Republike Slovenije Luko Mesca naslovil odprto pismo za zakonsko ureditev upokojevanja rudarjev.

Sindikat pridobivanja energetskih surovin Slovenije (SPESS), ki zastopa interese in pravice delavcev, zaposlenih v premogovništvu, se je obrnil na velenjskega župana in opozoril na nujnost zakonske ureditve poklicnega upokojevanja rudarjev.

Sinikat je namreč zaskrbljen, saj analize Kapitalske družbe kažejo, da se zaradi primankljaja vplačanih sredstev, rudarji ne bodo mogli predčasno upokojevati, ker bodo imeli na računih premalo sredstev. Nekateri rudarji (člani iz SDM 4 = 12/17) bodo imeli v obdobju do leta 2050 primanjkljaj vplačila sredstev za več kot 11,4 milijona evrov. Najvišji primanjkljaj se kaže po letu 2030, ko ne bo več zavarovancev, ki so bili vključeni v sistem bonificirane delovne dobe, ki je veljal do 31. 12. 2000.

»Kot lokalna skupnost si nenehno prizadevamo za varstvo pravic rudarjev, zato je potrebno najti ustrezno sistemsko rešitev znotraj obstoječe zakonodaje ali urejanje pravic rudarjev umestiti v nov Zakon o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje, ki ga bomo v lokalni skupnosti podprli,« je med drugim zapisal župan.

Pismo v originalu si lahko spodaj ali prenesete PDF (prenesi pdf).

uigsgRx.jpg

0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

Tvoje mnenje je zelo dobrodošlo! Komentar lahko oddaš spodaj!

Za komentiranje se prijavi !