Search
Search
Close this search box.

Mineva 80 let od rojstva Marjana Marinška

Marjan Marinšek, direktor, literat, zbiratelj, glasbenik Rojen: 31. 1. 1941, Kozje Umrl: 14. 11. 2011, Slovenj Gradec Na današnji dan mineva ...

Marjan Marinšek, direktor, literat, zbiratelj, glasbenik
Rojen: 31. 1. 1941, Kozje
Umrl: 14. 11. 2011, Slovenj Gradec

Na današnji dan mineva 80 let od rojstva vsestranskega kulturnika Marjana Marinška, ki je v Velenju pustil velik pečat. Vsa leta od njegove smrti je Festival Velenje s soorganizatorji pripravljal dogodek Marjanov večer, kjer so obujali spomine v čast kulturnemu delavcu in strastnemu zbiratelju.

Zgoraj si lahko ogledate zanimiv prispevek, ki je nastal v produkciji studia Mozaik ali pa si spodaj preberete zapis Vlada Vrbiča.

Posnetek: Marjan Marinšek
Producent: Knjižnica Velenje
Produkcija: Tomo Čonkaš, Studio Mozaik
Besedilo: Vlado Vrbič
Video, foto, avdio arhiv: družina Marinšek, RTV Slovenija, VTV Velenje, Studio Mozaik, Festival Velenje


Marjan Marinšek je po končanem študiju prava prvo službo dobil v železarni Štore. Leta 1968 pa se je z ženo Lučko in sinovoma Petrom ter Markom preselil v Velenje, kjer se jim je kasneje pridružil še tretji sin Jernej. Mladi pravnik se je najprej zaposlil v tovarni Gorenje, nato pa kot tajnik na občini Velenje

Leta 1976 je postal direktor kulturnega centra Ivana Napotnika, ki je takrat v enotah muzej, galerija, knjižnica in prireditve zajemal skoraj vso poklicno kulturo v Šaleški dolini. Po desetih letih vodenja Kulturnega centra pa je za 20 let, vse do upokojitve, v istem centru prevzel mesto vodje prireditvene dejavnosti.

Razstava ob sedemdesetletnici, Foto: Šaleški biografski leksikon

V treh desetletjih dela v Kulturnem centru je organiziral številne koncerte, razstave, dogodke, na katere je privabil priznane umetnike. Vodil je poletne kulturne prireditve, začel s citrarskim festivalom, dobrodelnim bolerom. Kot avtor ali urednik je sodeloval pri založniških projektih Kulturnega centra in občine. 

Neprecenljiva je njegova vloga pri največjem slovenskem otroškem dogodku Pikinem festivalu. V Velenje je s svojim navdušenjem pripeljal in uveljavil lik Pike nogavičke. Na festivalu je od prvega dne sodeloval kot pobudnik, organizator in igralec, prevedel je tudi nekaj knjig o Piki nogavički. Na šolah po celi Sloveniji pa skoraj dvestokrat nastopil s predstavo Kako je nastala Pika nogavička. Slavno pistateljico Astrid Lindgren je celo večkrat obiskal na Švedskem in z njo vzdrževal tople stike.

Marinškovo poklicno pot so spremljali ali pa se z njo prepletali številni konjički, ki so se začeli že v mladosti, ko se je navduševal nad zbiranjem filmskih listov in fotografij igralcev ter pevcev s celega sveta. Zbrati mu je uspelo več kot 400 prvih tiskov in 59 originalov Gasparijevih razglednic. Z vsem srcem se je lotil zbiranja Pikinih knjig pa svetovnih izdaj Robinsona crusoeja, Rdeče kapice. Pozabi in uničenju je iztrgal mnoge šolske predmete; od peresnic do klopi in seveda zbral je pol drugi tisoč prvih beril s celega sveta.


Marjan Marinšek in Gasparijeve Slovenske narodne jaslice, Foto www.zibka.si

Tudi glasba ga je spremljala že od otroštva. Kot dijak se je naučil igranja na citre in oblikoval nekaj skupin, ki so negovale igranje na to glasbilo ter ljudsko pesem. S triom Moj dom je ubredel dobršen del sveta. S Šaleškimi predicami je pripravil dragocene koncerte ljudske glasbe. 

Potoval je rad in veliko, obredel je velik del Evrope, Severne in Južne Amerike, Avstralije. Povsod ga je spremljal fotoaparat in svoja doživetja je z obiskovalci rad delil na številnih potopisnih predavanjih.

Že v zrelih letih se je lotil prevajanja in pisateljevanja, ki mu je utrlo pot v Društvo slovenskih pisateljev. Prevedel je sedem knjig o Piki nogavički spisal pa kar dvanajst knjig z različnimi vsebinami o Maksimu Gaspariju in njegovih razglednicah, o Astrid Lindgren, o svoji zbirki prvih beril, največ pa je zgodb z njegovega Kozjanskega, ki mu je bil vedno zvest.

Za dragocen prispevek k kulturi se je Marjanu Marinšku Mestna občina Velenje oddolžila z grbom občine. Občina Kozje pa mu je podelila naziv častnega občana.

Stalna zbirka Prva berila v Knjižnici Velenje

Več novic

Šport

Karate klub Seki blestel na državnih prvenstvih na Polzeli

Danes, 02. marca, se je na Polzeli odvijalo državno prvenstvo v karateju za člane, članice in prvenstvo za veterane in veteranke v katah posamično ter borbah, ki ga je organiziral...
Družba

Nedelovanje socialnih omrežij Facebook in Instagram

V zadnjih urah je prihajalo do motenj delovanja socialnih omrežjih Facebook, Instagram in Threads. ...
Družba

Člani PGD Pesje danes opravili obnovitveni tečaj za prve posredovalce

Danes so člani Prostovoljnega gasilskega društva Pesje uspešno izvedli obnovitveni tečaj za prve posredovalce, ki je potekal v prostorih gasilskega doma Pesje....
Družba

V začetku aprila bo na območju Šaleške doline potekala redna spomladanska deratizacija

V obdobju od 2. 4. do predvidoma 10. 5. 2024 bo na območju Šaleške doline potekala redna spomladanska deratizacija javnega kanalizacijskega sistema in javnega sistema daljinskega ogrevanja s pripadajočimi objekti.    ...

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Zapora ceste v Pohrastniku: v petek med 8. in 13. uro popolna zapora

V petek, 29. marca, bo med 8. in 13. uro na Pohrastniku prišlo do popolne zapore ceste....
Obvestila

Na Gorenjskem klancu prišlo do prometne nesreče

Obvestila

V torek, 26.3.2024 bo prekinjena oskrba s sanitarno toplo vodo

Iz Komunalnega podjetja Velenje so nam sporočili, da bo jutri prekinjena oskrba s sanitarno toplo vodo na območjih Efenkova cesta, Gregorčičeva cesta in Tavčarjeva cesta....
Obvestila

Previdno! V Paki pri Velenju prišlo do prometne nesreče

Voznike, ki se vozite na relaciji Pake pri Velenju obveščamo, da se je pripetila prometna nesreča, nastaja zastoj....

Zadnje osmrtnice

Rudolf Pudgar

Ferdinand Turnšek ST.

Frančiška Grazer

Velenjcan copyright © 2023