Article's Author Avatar

Pika se bo v Velenju igrala do srede
(Arhiv) Napovednik  ·  13.09. 2021 ob 18:19  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  518

https://i.imgur.com/hqW2oLd.jpg

Pikin festival, največji otroški dogodek v Sloveniji z 32-letno tradicijo se je začel v petek, 10. septembra, ko je junakinja festivala za pet dni prevzela županovanje in središče Velenja preimenovala v Pikino deželo. Igro za vse bo delila še do srede, 15. septembra.

Minuli konec tedna je 32. Pikin festival v Velenje privabil številne družine iz vse Slovenije in tudi tujine. S kulturno-vzgojnimi vsebinami je celo soboto in nedeljo navduševal otroke in odrasle, ki so v družbi Pike, gusarja, pravljičnih junakov, uličnih umetnikov in drugih Pikinih prijateljev vikend preživeli aktivno in igrivo. Pikasta radoživost je zajela središče najmlajšega slovenskega mesta, ki prav septembra praznuje 62-letnico.

»Pikin festival je zagotovo ena najbolj prepoznavnih blagovnih znamk našega in veseli smo, da je tudi v teh nenavadnih časih v Velenje privabil množico družin iz vse Slovenije. Organizatorji smo letos v pripravo festivala vložili ogromno truda, saj moramo na vseh točkah skrbeti za varno izvedbo festivala, vseeno pa je festival ostal zabaven in prijazen do otrok in družin,« prve vtise o letošnjem Pikinem festivalu strnila Barbara Pokorny, direktorica Festivala Velenje, ki obsežen projekt krmari s posadko sodelavcev številnih kulturnih, izobraževalnih in raznih drugih organizacij v lokalni skupnosti.

Zabava v Pikini deželi se nadaljuje. Od ponedeljka do srede (13.–15. septembra) bodo festivalska prizorišča odprta od 15.30 do 18.30. Še vedno bodo najbolj živahni deli Pikine dežele Titov trg z okolico in Mestno otroško igrišče, kjer potekajo nepogrešljive ustvarjalne delavnice. Na treh zunanjih odrih (veliki oder na Titovem trgu, lutkovni oder na travniku ob Domu kulture Velenje in oder na otroškem igrišču) se vrstijo glasbene, gledališke, lutkovne, plesne in ulične uprizoritve. K igrivemu gibanju vabi deset interaktivnih postaj in Pikina inovativna vozila. Umetniške četrti odpirajo svet likovne, glasbene, lutkovne, plesne, literarne in filmske umetnosti ter muzejskih vsebin. V Pikinem mestu je še vedno pestra ponudba okrepčil, Pikinih spominkov in raznih domiselnih izdelkov. Pika pa še vedno raja naokrog in se radosti z obiskovalci, vse pa prijazno vabi, da sodelujejo tudi v dobrodelni akciji Novo sonce – Pika pomaga, v kateri letos zbirajo sredstva za organizacijo Rdeči noski.

Festival se bo zaključil v sredo s koncertom Bepop Ladies

Danes je v Knjižni četrti na Mestnem otroškem igrišču potekala podelitev Pikine bralne značke z enim najbolj priljubljenih slovenskih otroških in mladinskih pisateljev Primožem Suhodolčanom. Ob 18. uri je Mestna občina Velenje na Mestnem otroškem igrišču priredila županov sprejem za prvošolčke, v sredo ob 17. uri pa še županov sprejem za novorojenčke. Sledila mu bo predstava Greva pod objem gora, v kateri nastopa Uroš Kuzman. Pika bo županu Mestne občine Velenje Petru Dermolu vrnila oblast nad mestom, se zahvalila za izdatno podporo pri organizaciji največjega otroškega festivala v Sloveniji in se priporočila še na mnoga leta v sredo ob 18. uri na Titovem trgu, ko se bo 32. Pikin festival zaključil s koncertom Bepop Ladies.

Na 32. Pikinem festivalu so skladno smernicami NIJZ in veljavnimi odloki za zajezitev širjenja koronavirusa zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk. Ob vstopu na Pikina prizorišča preverjajo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT (prebolel, cepljen, testiran), pri čemer dokazila niso potrebna za mlajše od 12 let. Obiskovalcem svetujejo, da pripravijo dokazilo s QR kodo na papirju ali telefonu. Po preverjanju veljavnosti bodo prejeli dnevno zapestnico, ki jim bo omogočala lažji obisk vseh prizorišč. Uporaba mask bo obvezna v vseh zaprtih prostorih kot tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra. Maska je obvezna tudi za otroke, starejše od 6 let. Na vhodu na Pikina prizorišča bodo namestili razkužilnike. Vse Pikine prijatelje pa prosijo, da se pridružijo le, če so zdravi.

32. Pikin festival pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje organizira javni zavod Festival Velenje skupaj s soorganizatorji in partnerji (Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, Knjižnica Velenje, Mladinski center Velenje, Muzej Velenje, JSKD – OI Velenje, Vrtec Velenje, Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, ŠRZ Rdeča dvorana Velenje, Športna zveza Velenje, ZKD Šaleške doline ter številne druge organizacije, društva in podjetja iz Šaleške doline).

Vse o 32. Pikinem festivalu najdete na Pikini spletni strani www.pikinfestival.si.

Festival Velenje
0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

POZOR! Podatki arhivirane vsebine so lahko nerelevantni ali vizualno popačeni, saj gre za staro vsebino s starejše različice portala. Če opazite kakšne nepravilnosti, prosimo, da nas kontaktirate na e-naslov info@velenjcan.si. Svežo vsebino najdete na naslovnici. Hvala za razumevanje.

Komentiranje arhivirane vsebine je onemogočeno. Pojdite na svežo vsebino.