Article's Author Avatar

FOTO/VIDEO: Jeseni bo na Družmirskem jezeru zaplavalo 15.000 lučk
(Arhiv) Lokalne novice  ·  18.05. 2018 ob 08:42  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  4432

Kako z voljo in trudom ustvariti čaroben dogodek, ki gre za simbolično dejanje v spomin na potopljeno vas Družmirje.

V čertek, 17. maja 2018, je med vrtovi v Metlečah potekalo vlivanje lučk, ki bodo jeseni zasijale na gladini Družmirskega jezera. Glavni organizator dogodka je Zavod za kulturo Šoštanj.

Prižig lučk je simbolično dejanje v spomin na potopljeno vas Družmirje, kjer danes stoji, t.i. Družmirsko oz. Šoštanjsko jezero. Po uradnih podatkih, naj bi to bilo najglobje jezero v Sloveniji, nastalo pa je kot posledica ugrezanja, zaradi izkopavanja premoga v Premogovniku Velenje.

Valentin Heindl, ki mu lahko rečemo kar oče projekta, je zadevo tehnično izpopolnil in skupaj z ženo Alojzijo Heindl sodeluje vse od zbiranja do prižiga ter spusta jajčnih lupin v jezero.

Prižig lučk se odvija tudi na Blejskem jezeru, kjer so Šoštanjčani povzeli nekaj koristnih informacij. "Veliko so nam pomagali Blejski organizatorji, ki so se prijazno odzvali na naša vprašanja in pokazali kakšen postopek dela in kakšne pripomočke uporabljajo. Njihove nasvete smo upoštevali, kljub temu pa smo veliko stvari morali prilagoditi našim razmeram," je povedala članica društva Šola zdravja Ljubica Donko.

Valentin Heindl je dodal: "Zaradi drugačnega okolja imamo drugačen način vlivanja in spuščanja jajčnih lupin v jezero. Je pa res, da sam ne moreš nič. Za izvedbo takšnega dogodka je potrebno kar nekaj pridnih rok."

(Z desne Ljubica Donko in zakonca Valentin ter Alojzija Heindl)

"Že samo zbrati 15.000 polovičk jajčnih lupin je velik zalogaj"

Pri zbiranju jajčnih lupin so zakoncema Heindl pomagali vrtci, šole, slaščičarna Lili, gostišče Acman, Čokoladnica Dobnik, Zavod Gea in drugi, ki so prispevali lupine. "Zelo smo hvaležni za njihovo pomoč, saj je velik zalogaj, da zbereš toliko lupin. Je pa res, da je veliko jajčnih lupin, ki jih dobimo neuporabnih. Polovičke morajo biti dovolj visoke in primerne za vlivanje, zato jih tudi skrbno sortiramo in pri tem jih kar nekaj zavržemo."

Ko so jajčne lupine prebrane in očiščene se sušijo okoli 5 dni, potem jih skladiščijo in pripravijo za vlivanje voska, postopek, ki smo ga imeli možnost ujeti. Video zapis na vrhu članka.

Granulat voska se skupaj z voščenkami segreje in vlije v polovičke jajčnih lupin. Ko se tekočina nekoliko ohladi vanj položijo "sten" in vžigalico, ki služi lažjemu vžigu. "Oranžna voščenka v tem primeru služi kot barvilo. Oranžna pa je zato, ker je to naša zaščitna barva društva," je dodala Ljubica Donko. 

Za 5 obletnico dodatnih 5000 lučk

"Letos naše društvo (Šola zdravja - skupina Šoštanj) praznuje 5 obletnico, zato smo se odločili, da za vsako leto delovanja prižgemo 1000 lučk. Skupaj z Zavodom za kulturo Šoštanj, ki bodo prižgali 10 tisoč lučk, bo na gladini Družmirskega jezera zagorelo kar 15 tisoč jajčnih lupin," je ponosno povedala gospa Donko.

Gospod Heindl je sam Družmirčan in zanj ima dogodek še toliko večji pomen. Vesel je, da so z društvom Šola zdravja, medgeneracijskim centrom Šoštanj in vodjo centra Edito Tamše, združili svoje moči in uresničili ta dogodek. Pridne roke članov društva pridejo še kako prav, pri samem vlivanju pa je na pomoč priskočila tudi podžupanja Mestne občine Velenje Breda Kolar.

Sledi še zadnji zalogaj - prižig lupin

Vsekakor organizatorje in pridne pomagače čaka še zadnja ovira, ki pa jo bodo zagotovo uspešno premagali. To je, kako prižgati takšno število jajčnih lupin in jih potem seveda pravilno spustiti v jezero. Tudi tukaj so jih izučile izkušnje in pravijo, da imajo tokrat vse še bolje načrtovano. Računajo pa tudi na pomoč prostovoljcev in pa obiskovalcev dogodka.

(Utrinek iz preteklega dogodka)

Zatorej vabljeni na izjemno doživetje ob Družmirskem jezeru, ki se bo odvijalo predvidoma v drugi polovici septembra; o točnem datumu bomo še poročali. Dovolj spretni boste lahko sodelovali tudi pri samem prižigu.


Društvo Šola zdravja - skupina Šoštanj prireja vrsto dogodkov, ki po večini temeljijo predvsem na druženju, povezovanju generacij in pomembnosti gibanja. Vsak delovni dan v jutranjih urah izvajajo brezplačno jutranjo telovadbo v športnem parku pod Vilo Široko v Šoštanju. Vljudno vabljeni, da se jim pridružite.

Velenjcan.si
0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

POZOR! Podatki arhivirane vsebine so lahko nerelevantni ali vizualno popačeni, saj gre za staro vsebino s starejše različice portala. Če opazite kakšne nepravilnosti, prosimo, da nas kontaktirate na e-naslov info@velenjcan.si. Svežo vsebino najdete na naslovnici. Hvala za razumevanje.

Komentiranje arhivirane vsebine je onemogočeno. Pojdite na svežo vsebino.