Search
Search
Close this search box.

Župana občin Braslovče in Polzela pod pritiskom, sedaj pozvana tudi na sestanek s predsednikom vlade RS

Preberite: Bo danes znana usoda hitre ceste od Velenja do Šentruperta? Ministri se z župani dostikrat srečujejo ter pogovarjajo o razvojnih in ...

Preberite: Bo danes znana usoda hitre ceste od Velenja do Šentruperta?

Ministri se z župani dostikrat srečujejo ter pogovarjajo o razvojnih in drugih temah. Tako ni neobičajno, da sta se župana Braslovč in Polzele nedavno srečala z ministrico za infrastrukturo, mag. Alenko Bratušek.

Manj običajno je, da naj bi – domnevno – oba župana v enakem času močno spremenila mnenje o podpori ustavne presoje za odsek 3. razvojne osi. Omenjeni občini sta zahtevo na Ustavno sodišče vložili pred enim letom, ker sta ocenili, da obstajajo nepravilnosti, ki bistveno vplivajo na razvoj lokalnih skupnosti. 

"Ustavno sodišče bi preverilo, ali je bil Državni prostorski načrt pripravljen v skladu z zakoni, ki zagotavljajo ustrezno strokovno presojo. Že večkrat se je namreč ugotovilo, da je bil izbor trase F2-2 najmanj sporen, če že ne prirejen," sporočajo Združene civilne iniciative Savinjske doline, ki še vedno nasprotujejo gradnji trase Velenje – Šentrupert, saj menijo, da trasa ni začrtana optimalno.

Župana naj bi bila deležna velikih pritiskov

Do lokalnih volitev so bili politični pritiski na občini še zadržani. V novih županskih in vladnem mandatu pa so se ti zaostrili. Velika sprememba prej izdelanega mnenja o tej temi je indikator, da sta župana pod velikim pritiskom.  

V občinah so se sprožila ugibanja, ali sta bila župana deležna obljub o prirejenih razpisih za državne investicije v primeru, če bi odstopila od ustavne presoje. Ali pa nasprotno grožnje omejitev pri državnih virih, če bi ustavno presojo obdržala.

Le z ničelno toleranco do korupcije je možen napredek

Združene civilne iniciative Savinjske doline so zadevo komenitrale takole: "Občinski uradniki ter politični funkcionarji imajo dolžnost, da kakršnekoli grožnje ali obljube dane s strani javnih predstavnikov sporočijo KPK-ju ter drugim organom pregona. Le z ničelno toleranco do korupcije je v lokalnih skupnostih ter v državi možen napredek.

Konkretno, župani ne smejo postati žrtve korupcije ali kravjih kupčij. Funkcionarji na ministrstvu se menjajo praviloma vsak mandat, župani pa imajo, če delajo dobro, veliko daljši staž. Zato bi moralo biti v interesu županov, da se morebitnih kaznivih koruptivnih dejanj izognejo v širokem loku.

Kakršnokoli dogovarjanje v zameno za medsebojno korist po definiciji pomeni koruptivno dejanje vseh vpletenih. Županov in državnih predstavnikov."

Župana pozvana na sestanek v kabinet predsednika vlade RS 

Sedaj je znano, da sta župan Občine Polzela in župan Občine Braslovče  danes, v torek 23. 4. 2019, pozvana na sestanek v kabinet predsednika vlade RS. Na Polzeli je že takoj zvečer ob 19. uri sklicana izredna seja občinskega sveta, zaprta za medije in občane. Naslednji dan ob 17. uri pa izredna seja občinskega sveta v Braslovčah. 

Obe seji imata samo eno točko dnevnega reda, t.j. oblikovanje stališča, ali bi občini še vztrajali pri Zahtevi za ustavno presojo  Uredbe o državnem prostorskem načrtu za državno cesto od priključka Šentrupert na avtocesti A1 Šentilj-Koper do priključka Velenje jug (Uradni list RS št. 3/17), ali bi jo umaknili. 

Svetniki za napovedani izredni seji niso prejeli gradiva. Vse to pred napovedano skorajšnjo obravnavo zahteve za presojo ustavnosti in zakonitosti Ustavnega sodišča, neodvisnega in avtonomnega najvišjega državnega organa sodne oblasti za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter varuha ustavnosti in zakonitosti.

Pojavi se torej vprašanje, kdo se boji presoje na Ustavnem sodišču in zakaj?

Več novic

Družba

Velenjski mladi glasbeniki ponovno uspešni na tekmovanju TEMSIG

Orglavci Glasbene šole Fran Korun Koželjski so bili uspešni tudi v II. kategoriji tekmovanja TEMSIG....
Družba

Vas mika naročniški paket pri Telemachu? Na spletni strani Mestne občine Velenje najdete nore popuste

V mesecu marcu Mestna občina Velenje izvaja privlačno promocijsko akcijo z naslovom "Velenje VABI – Razvajaj se v mestu". ...
Šport

V soboto, 6. aprila se bo na Visti odvijal Duatlon

V soboto, 6. aprila se bo med 9. in 12. uro na Visti odvijalo medobčinsko prvenstvo v Duatlonu....
Družba

Napovednik vikend dogajanja v Velenju

Se še niste odločili, kako boste preživeli ta vikend? Ni problema! Mi smo za vas zbrali različne dogodke, ki vam bodo pomagali pri odločitvi. Ne glede na to, ali ste...

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Zapora ceste v Pohrastniku: v petek med 8. in 13. uro popolna zapora

V petek, 29. marca, bo med 8. in 13. uro na Pohrastniku prišlo do popolne zapore ceste....
Obvestila

Na Gorenjskem klancu prišlo do prometne nesreče

Obvestila

V torek, 26.3.2024 bo prekinjena oskrba s sanitarno toplo vodo

Iz Komunalnega podjetja Velenje so nam sporočili, da bo jutri prekinjena oskrba s sanitarno toplo vodo na območjih Efenkova cesta, Gregorčičeva cesta in Tavčarjeva cesta....
Obvestila

Previdno! V Paki pri Velenju prišlo do prometne nesreče

Voznike, ki se vozite na relaciji Pake pri Velenju obveščamo, da se je pripetila prometna nesreča, nastaja zastoj....

Zadnje osmrtnice

Rudolf Pudgar

Ferdinand Turnšek ST.

Frančiška Grazer

Velenjcan copyright © 2023