Župan se je sestal z nemško veleposlanico

V začetku tedna se je župan Mestne občine Velenje Peter Dermol srečal z veleposlanico Zvezne republike Nemčije v Sloveniji nj. eksc. Natalie Kauther. Pogovor je tekel o izzivih, s katerimi se srečujejo premogovne regije. Dogovorili so se, da skupaj izvedejo strokovno konferenco na temo prestrukturiranja premogovnih regij. Nemčija, ki je ena od vodilnih evropskih držav na področju prestrukturiranja premogovnih regij, si je zadala, da bo svoj zadnji premogovnik ugasnila najkasneje do leta 2038, zato so njihove izkušnje in pogledi izjemno pomembni tudi za Slovenijo.

Mednarodno konferenco na temo prestrukturiranja, ki se je bodo udeležili tudi nemški strokovnjaki, bodo v Velenju organizirali v mesecu septembru v sklopu praznovanja občinskega praznika. "Poleg zainteresirane strokovne javnosti bodo na konferenco povabili tudi delegacije iz naših partnerskih in prijateljskih mest, saj smo kot rudarsko mesto povezani s številnimi drugimi rudarskimi mesti. Ker si tudi v Mestni občini Velenje prizadevamo za prehod iz premoga v zasledovanju t. i. pravičnega prehoda, bo izmenjava izkušenj in primerov dobrih praks temelj za nadaljnje korake v procesu prestrukturiranja Šaleške doline v prihodnjih desetletjih," sporočajo iz velenjske občine.

Veleposlanica je ponudila svojo pomoč in podporo tako pri sodelovanju na konferenci kot tudi pri promociji Velenja in Šaleške doline nemškim investitorjem. Župan je veleposlanico povabil na ogled Velenja in regijskih podjetij, kar je veleposlanica tudi potrdila. Več o obisku in konferenci še sledi.

Komentiraj