Search
Search
Close this search box.

Župan glede poteka energetskega prehoda pričakuje jasne odgovore

Včeraj dopoldne je prek videokonference potekal Socialni dialog o novi energetski mešanici: Energetski prehod Savinjsko-šaleške regije, ki se ga je ud...

Včeraj dopoldne je prek videokonference potekal Socialni dialog o novi energetski mešanici: Energetski prehod Savinjsko-šaleške regije, ki se ga je udeležil tudi župan Mestne občine Velenje Peter Dermol. Dogodek, ki ga je pripravila ekipa portala Energetika.net, je potekal v okviru projekta DeCarb, katerega glavni cilj je podpreti premogovno intenzivne regije pri tranziciji.

Župan Peter Dermol je uvodoma povedal, da so takšne razprave glede prestrukturiranja regije dobrodošle in nujno potrebne, ne glede na to, kakšna stališča imajo sogovorniki. "Treba je iskati rešitve, saj smo lahko v preteklosti videli, da so posledice enostranskih potez prehude. Pri prestrukturiranju regije je potrebno zagotoviti pravičen prehod, ki daje zagotovilo delavcem, da bodo imeli urejeno socialno varnost, da bodo na degradiranih površinah druge vsebine z dodano vrednostjo, da bomo imeli zagotovljen nadomestni toplotni vir," je dejal.

Izpostavil je tudi, da z zapiranjem Premogovnika Velenje država predčasno ukinja toplotni vir za daljinsko ogrevanje Šaleške doline, zato mora tudi prevzeti posledice pri zagotavljanju zanesljivega nadomestnega toplotnega vira.

"Vsak župan ščiti javni interes in zato se moramo že danes vprašati, kje bomo v prihodnosti dobili električno energijo, kakšne bodo posledice različnih energetskih virov, ali bomo odvisni od tuje elektrike. Vse to bo vplivalo na položnice, gospodarstvo in zato pričakujemo jasne odgovore od odločevalcev. Danes je prisoten strah, da bo določitev letnice za izstop iz premoga politična odločitev. Zavedati se moramo, da imajo takšne politične odločitve daljnosežne posledice, in so kot take neodgovorno dejanje. Pri tako pomembnem vprašanju mora sodelovati stroka in iskati optimalne rešitve z vsemi deležniki. Danes je edini tehtni razlog za zaprtje Premogovnika Velenje, poleg okoljskih kriterijev, ekonomika Termoelektrarne Šoštanj. Lastnica energetskih družb je država, ki mora poskrbeti za rentabilno poslovanje. Lokalne skupnosti podpiramo vsak ukrep, ki bo zagotavljal zanesljivo oskrbo z električno in toplotno energijo," je še povedal Dermol.

Uvodoma so spregovorili tudi generalni direktor direktorata za energijo Hinko Šolinc, direktor Energetske agencije za Savinjsko, Šaleško in Koroško (KSSENA) Boštjan Kranjc in predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije Branko Sevčnikar.

Bodo TEŠ zaprli že leta 2024?

Hinko Šolinc z ministrstva za infrastrukturo je v spletni razspravi izrazil zaskrbljenost, da bo ekonomski položaj zaradi cen emisijskih kuponov prisilila Teš k zaustavitvi bistveno prej, kot predvidevajo scenariji v osnutku strategije za izstop iz premoga. Optimistično gledano se bo Teš zaprl leta 2029, je ocenil Šolinc, ki ga skrbi, da se bo to zgodilo že leta 2024. V Sloveniji pravičen prehod iz premoga oz. kontroliran izstop lovimo za rep.

V razpravi o novi energetski mešanici so sodelovali generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne dr. Viktor Vračar, generalni direktor Premogovnika Velenje dr. Janez Rošer, predsednik Energetske zbornice Slovenije Marjan Eberlinc, direktor Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice mag. Franci Kotnik, predsednik Sindikata Premogovnika Velenje (SPESS) Simon Lamot in dr. Marko Jaklič z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani.

Več novic

Družba

Mlečna kraljica 2024 postala Korošica Alenka Gradišnik

Letošnje leto so okronali že 17. Mlečno kraljico, tokrat je naziv pripadel 24-letni Korošici....
Družba

Osnovnošolci v Muzeju Velenje odkrivali lepote velikonočnih šeg in navad

Velika noč se hitro približuje in priprave nanjo so v polnem teku....
Kronika

Preklic iskanja Luke Stepišnika

Policija je preklicala iskanje pogrešanega 25-letnega Luke Stepišnika, ki je bil ponedeljka, 4. marca 2024...
Družba

Učenka Glasbene šole Velenje Eva Avberšek prejela zlato plaketo

Učenka Glasbene šole Velenje na tekmovanju osvojila 2. mesto in prejela zlato plaketo....

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Zapora ceste v Pohrastniku: v petek med 8. in 13. uro popolna zapora

V petek, 29. marca, bo med 8. in 13. uro na Pohrastniku prišlo do popolne zapore ceste....
Obvestila

Na Gorenjskem klancu prišlo do prometne nesreče

Obvestila

V torek, 26.3.2024 bo prekinjena oskrba s sanitarno toplo vodo

Iz Komunalnega podjetja Velenje so nam sporočili, da bo jutri prekinjena oskrba s sanitarno toplo vodo na območjih Efenkova cesta, Gregorčičeva cesta in Tavčarjeva cesta....
Obvestila

Previdno! V Paki pri Velenju prišlo do prometne nesreče

Voznike, ki se vozite na relaciji Pake pri Velenju obveščamo, da se je pripetila prometna nesreča, nastaja zastoj....

Zadnje osmrtnice

Franc Mravljak

Rudolf Pudgar

Ferdinand Turnšek ST.

Velenjcan copyright © 2023