Search
Search
Close this search box.

Velenje del Združenja Poti reformacije

V petek, 7. junija, je podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol slavnostno odprl slovenski del evropske kulturne poti – Združenje Poti reformacije ...

V petek, 7. junija, je podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol slavnostno odprl slovenski del evropske kulturne poti – Združenje Poti reformacije (Routes of Reformation – RoR). Z odprtjem so zaključili triletni projekt European Cultural Route of Reformation (ECRR –  Evropska kulturna pot reformacije), ki je sofinanciran iz programa Interreg Srednja Evropa.

Dogodek je bil izveden na eni izmed točk reformacije, pri cerkvi sv. Andreja. Ob tej priložnosti so odkrili kopijo nagrobnika protestantke Rosine Rambschüssl. Nagrobnik nadomešča original, ki so ga zaradi zaščite pred zunanjimi vplivi že pred leti prestavili v Muzej Velenje. 

Združenje Poti reformacije je bilo ustanovljeno oktobra 2018 z zasedanjem ustanovne skupščine v Velenju. Maja 2019 pa je Mestni občini Velenje uspelo pridobiti potrditev poti s strani Sveta Evrope. Združenje Poti reformacije sestavlja več različnih članov (javne institucije, cerkve, združenja, fizične osebe), ki z vplačilom članarine omogočajo upravljanje in promocijo tega združenja. Združenje predstavlja omrežje več točk po celotni Srednji Evropi in se pomembno navezujejo na čas reformacije. V Velenju so identificirali 4 točke: Velenjski grad, cerkev sv. Andreja, cerkev sv. Marije in Hiša mineralov, ki predstavlja približno lokacijo prve osnovne šole v Velenju.

Obiščete lahko še 6 identificiranih točk na območju Murske Sobote in okolice ter tudi točke, ki se nahajajo v drugih šestih državah Srednje Evrope (Nemčija, Avstrija, Poljska, Češka, Madžarska in Italija).   

V sklopu projekta je bil postavljen info kiosk na Velenjskem gradu, kjer lahko najdete več informacij o projektu in združenju. Tako je MOV vzpostavila informacijsko točko projekta in združenja. Oblikovali in izdali so tudi publikacijo z naslovom Po poti reformacije na Slovenskem, ki jo bodo v naslednjih dneh dostavili v vse šolske knjižnice na območju Mestne občine Velenje. 

Več novic

Družba

Mlečna kraljica 2024 postala Korošica Alenka Gradišnik

Letošnje leto so okronali že 17. Mlečno kraljico, tokrat je naziv pripadel 24-letni Korošici....
Kronika

V garažni hiši v Velenju voznica trčila v mopedista

Včeraj so policisti v Velenju obravnavali prometno nesrečo v kateri se je ena oseba huje poškodovala....
Šport

Velenjski taekwondoisti v soboto blesteli na državnem prvenstvu v Velenju

V soboto, 31. marca, se je na Šolskem Centru Velenje odvijalo državno prvenstvo v kickboksu. ...
Družba

PGD Velenje od včeraj bogatejše za nove operativne gasilce

Včeraj, 16. marca, so člani Prostovoljnega gasilskega društva Velenje uspešno opravili tečaj za operativne gasilce....

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

V četrtek, 18.4.2024 bo prekinjena dobava električne energije

Elektro Celje obvešča odjemalce električne energije, da bo v četrtek, 18. aprila predvidoma med 8. in 14.00 uro zaradi rednih vzdrževalnih del na elektroenergetskih napravah prekinjena dobava električne energije....
Obvestila

V maju zaključuje z delom zdravnica Lucija Šteković

Iz ZD Velenje sporočajo, da zdravnica Lucija Šteković, dr. med., zaradi upokojitve s 7. 5. 2024 zaključuje z delom....
Obvestila

Obvestilo: Kolesarska steza proti Mislinji še vedno ZAPRTA

Kolesarska steza proti Mislinji je zaradi odpravljanja pomanjkljivosti še vedno zaprta. ...
Obvestila

V torek, 9.4.2024 bo prekinjena dobava toplotne energije

Komunalno podjetje Velenje obvešča vse končne uporabnike, da bo na območju Žarove ceste 3, 5, 6, 7, 8, 9, 9a, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 18 in 22 v...

Zadnje osmrtnice

Bogomir Krajnc

Jožef Milan Grm

Frančiška Urbanc

Velenjcan copyright © 2023