V zadevi TEŠ 6 vložene obtožnice zoper 12 oseb

Specializirano državno tožilstvo je na celjsko okrožno sodišče vložilo obtožnico v zadevi TEŠ 6 proti dvanajstim slovenskim in tujim fizičnim osebam ter proti eni slovenski in eni tuji pravni osebi zaradi skupno 24 kaznivih dejanj, poroča STA.

V tem primeru gre za več kot 250 milijonov evrov vredno odškodovanje pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. Zaradi slabega vodenja se je projekt, ki naj bi prvotno stal 650 milijonov evrov, podražil na 1,41 milijarde evrov.

Po poročanju časopisa Delo naj bi tožilstvo po neuradnih podatkih obtožnico vložilo proti nekdanjemu direktorju TEŠ Urošu Rotniku, vodji projekta TEŠ 6 Bojanu Brešarju, lobistu Petru Kotarju in njegovemu podjetju Sol Intercontinental, direktorju podjetja CEE Boštjanu Kotarju, zaposlenim iz TEŠ Jožetu Lenartu, Jožetu Dermolu, Darku Weissu in Miranu Lebnu, vodji prodaje elektrarn v družbi Alstom Power Franku Lehmannu, nekdanjemu izvršnemu direktorju Alstoma Austria Josefu Reislu, finančnemu strokovnjaku Bogdanu Pušniku ter davčnemu svetovalcu Darku Končanu. Obtoženo je tudi francosko podjetje Alstom Power.

Reševanje zadeve bo zaradi obsežnosti primera terjalo več časa. Konec leta 2010 so kriminalisti pričeli z zbiranjem obvestil, nato so junija 2012 sledile prve hišne preiskave, oktobra 2014, pa so na specializirano državno tožilstvo vložili ovadbo.

Komentiraj