V Šmartnem ob Paki potekala tretja trgatev potomke najstarejše trte na svetu

V sredo, 9. oktobra 2019, sta župan občine Šmartno ob Paki, Janko Kopušar in predsednica Društva vinogradnikov Šmartno ob Paki, Mojca Praprotnik, ki je kot predsednica vinogradnikov tudi »občinska skrbnica vinske trte«, skrbno obrala zrelo grozdje sorte Modra kavčina, potomko stare trte z mariborskega Lenta. Ob tem sta kar vriskala od veselja, kot se za pravo trgatev tudi spodobi.

Letošnja bera grozdja na trti, ki raste v centru Šmartna je znašala 12 grozdov. Ti so skupaj tehtali dobre 3 kilograme. Program dogodka so s petjem popestrili člani skupine ljudskih pevcev Prijatelji. Za okusno pogostitev ter žlahtno vinsko kapljico so poskrbele članice Turističnega društva Šmartno ob Paki in člani društva vinogradnikov.

Obeti protokolarnega vina

Vendar pa grozdje, ki se je obralo na trti pri občinski stavbi ne predstavlja vse letine potomke najstarejše trte, v občini Šmartno ob Paki. Kar lepo število vinogradnikov iz Šmartnega ima trte potomke tudi doma. Ti so z veseljem darovali grozdje iz katerega bodo v društvu vinogradnikov pripravili protokolarno vino, ki ga bo občina uporabljala za protokolarna darila.

Seznam darovalcev grozdja potomke stare trte za protokolarno vino:

Boštjan Kocuvan, Jože Kovačič, Ivan Zagajšek, Vinotoč Primožič, Jože Kugler, Marija in Cvetko Strmšek, Zdravko Ramšak, Avgust Reberšak, Franc Malus, Roman Lesjak, Mihael Fajfar, Anže Podgoršek, Alojz Slemenšek in Franc Kačičnik.

Foto: Občina Šmartno ob Paki

Komentiraj