Proizvodnja elektrike v TEŠ in delo v jami Premogovnika Velenje poteka po načrtih

Skupina Holding slovenske elektrarne (HSE) proizvede dve tretjini vse slovenske električne energije. "Tudi v obdobju spopadanja s korona virusom se zavedamo poslanstva in dolžnosti, da zagotavljamo varno, stabilno in zanesljivo proizvodnjo električne energije ter posledično nemoteno preskrbo za gospodinjstva, ustanove in gospodarske subjekte," sporočajo iz HSE.

Po razglasitvi epidemije v Sloveniji 12. marca 2020 je povprečna dnevna proizvodnja skupine HSE 14 GWh električne energije, povprečna dnevna proizvodnja v mesecu februarju je bila 15 GWh. Hidro proizvodnja električneenergije Dravskih elektrarn Maribor in Soških elektrarn Nova Gorica poteka nemoteno in je v skladu z načrtom, celo za 1 GWh višja kot prejšnji mesec. Tudi proizvodnja edine termoelektrarne, Termoelektrarne Šoštanj, poteka nemoteno.

Delo v jami Premogovnika Velenja, kjer pridobivajo edini slovenski energent, poteka po načrtih. Trenutno obratujeta dva odkopa, njuna trenutna dnevna količina proizvodnje znaša več kot 12.000 ton ter se bo vprihodnjem tednu povečala na načrtovanih 15.000 ton dnevne proizvodnje.

Generalni direktor HSE Stojan Nikolić je zmerno optimističen: »Kljub težavnim okoliščinam, ki vplivajo ne le na vzdušje in motivacijo, temveč tudi na rezultate našega dela, smo zadovoljni, da smo uspeli našeposlovanje stabilizirati do te mere, da poteka nemoteno.«

Iz Premogovnika Velenje sporočajo, da imajo trenutno na deponiji več kot 204.000 ton zalog premoga. Trenutno ga v Termoelektrarni dnevno pokurijo okoli 6 tisoč ton, kar pomeni enomesečno zalogo. Vsekakor pa se bo ta ob sedanji proizvodnji še povečala.

Komentiraj