Pozivajo ministrstvo k sanaciji škode ob regionalni cesti Velenje - Šoštanj #foto

Občina Šoštanj in Mestna občina Velenje sta na Direkcijo RS za ceste, Sektor za vzdrževanje, varstvo cest in prometno varnost naslovili poziv v zvezi z nepopravljivo škodo na drevenini, ki jo je vzdrževalec povzročil ob regionalni cesti Šoštanj - Velenje. 

Na območju obeh občin je v mesecu novembru potekalo redno vzdrževanje javnih cest, med drugim tudi obrezovanje drevnine v celotni dolžini cestnega odseka, ki povezuje obe mesti. 

O grobem posegu v zeleni prostor, ki je obenem tudi del rečnega prostora, je Ministrstvo za infrastrukturo obvestil že prej tudi Klub arhitektov SAŠA regije. Ta je stanje dokumentiral in ga tudi primarno ocenil. Dejstvo je, da je nestrokovno in preobsežno obrezovanje povzročilo trajne poškodbe na številnih zdravih odraslih drevesih. Globoka rez zgolj s cestne strani krošnje in lomljenje vej bosta ključno vplivala na statiko drevnine in izpostavljenost boleznim in škodljivcev, navajata Mestna občina Velenje in Občina Šoštanj v pozivu Direkciji za infrastrukturo, Sektorju za vzdrževanje, varstvo cest in prometno varnost.

Občini zahtevata, da v čim krajšem možnem času opravijo strokovno oceno škode in pripravijo načrt sanacije, obenem pa apelirata k odgovornejši izbiri in nadzoru nad kakovostjo izvajanja del vzdrževalca javnih cest.

Celoten dopis si lahko preberete s klikom TUKAJ.

Avtor fotografij: Bojan Pavšek

Galerija Fotografij

Komentiraj