Podžupan sprejel zakonca s Turistične kmetije Karničnik

Na naslovni fotografiji z leve podžupan, zakonca Karničnik, svetovalka župana Andreja Katič, direktor občinske uprave mag. Iztok Mori. Foto: MOV

Bioshoper Oglas
Bioshoper Oglas

Podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol je včeraj skupaj s sodelavci v mestni hiši sprejel zakonca s Turistične kmetije Karničnik, ki je bila pred dnevi v akciji Naj Veseljakova kmetija izbrana za najboljšo in je prejela naziv Naj Veseljakova kmetija 2020. Podžupan jima je čestital ob uspehu in povedal, da je ponosen, da imamo v naši dolini tako uspešno kmetijo, ki bo z novim nazivom zagotovo privabila v Velenje številne nove obiskovalce. Zakonca Karničnik sta povedala, da ravno letos mineva 10 let odkar sta začela z svojo dejavnostjo in zato je prejet naziv nekakšna nagrada in potrdilo, da delata dobro. Podžupanu sta se zahvalila za sprejem in za dobro sodelovanje z Mestno občino Velenje.

K sodelovanju v veliki akciji Naj Veseljakova kmetija se je prijavilo 42 kmetij, s pestrimi dejavnostmi iz različnih koncev Slovenije. V finale so se uvrstile tri kmetije, največ spletnih glasov pa je prejela Turistična kmetija Karničnik iz Hrastovca pri Velenju.

Na kmetiji imajo tri slovenske avtohtone živali: slovenskega hladnokrvne konje, krškopoljske prašiče in čebelice-kranjske sivke. Predelujejo suhe mesnine na tradicionalni način, v čebelnjaku lahko gostje vdihujejo čebelje aerosole. Njihova kmetija ima videz prave kmetije, povsod so živali, v prostorih pa je veliko lesa in kamna, kar daje gostom domačnost. Turistična kmetija Karničnik je znana po pravem kmečkem kosilu, ki ponuja: juho, pečenko krškopoljskega prašiča, ki jo pečejo v krušni peči, zraven krompir in korenje, domači skutini štruklji in solata z njive ali vrta. Za sladico pa pripravijo hišno posebnost – slivov štrudl.

 

Komentiraj